IndyCar

Indycar: Bourdais weer terug op het podium. Mike Conway wint R2 in Toronto

Na zeven jaar heeft de Fransman Sebastien Bourdais eindelijk weer een Open Wheel overwinning behaald, zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen. In 2007 behaalde de Fransman in de ter ziele gegane Champarcar World series zijn laatste twee overwinningen in Mexico City en het Australische Surfer's Paradise

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2014 Start Toronto R1
Start van R1 in Toronto.


Bourdais weer terug op het podium. Mike Conway wint R2 Toronto
De Fransman Sebastien Bourdais wist in het Canadese Toronto na zeven jaar eindelijk weer een American Open Wheel wedstrijd te winnen. Met de KVSH Dallara Chevrolet versloeg Bourdais de Braziliaan Helio Castroneves met een voorsprong van ruim 3.3408 sec. Daarmee komt Bourdais in de eeuwige ranglijst op een gedeelde achtste plek te staan, want de Canadees Paul Tracy en de Schot Dario Franchitti behaalden achtste plek te staan.

Bourdais: "Dit voelt goed aan. Ik heb er gedurende lange tijd op moeten wachten en voor moeten vechten. Maar dit was één van de dagen dat alles mijn kant uitviel. Ik denk dat ik het eigenlijk niet verwacht had, want vorig jaar eindigde ik hier als tweede en derde. Fantastisch om hier te winnen."

De 35-jarige in St. Petersburg, Florida wonende Bourdais reed na Champcar vervolgens bij Red Bull in de Formule 1 en Superleague Formula in 2010. In 2011 keerde Bourdais voor negen Indycar races terug bij het team van Dale Coyne. In 2012 reed hij elf wedstrijden voor het team van Dragon Racing waar hij in 2013 een volledig seizoen afwerkte.

2014 Doughnut Bourdais
Na zeven jaar vol teleurstellingen in de Formule 1, Superleague Formula en zelfs Indycar is Bourdais eindelijk weer terug in Winner's Circle, zoals de Amerikanen dit zo mooi weten te verwoorden.

Voor het team van KVSH was dit de eerste overwinning sinds de 2013 Indy 500 toen Tony Kanaan won. KVSH-medeteameigenaar Kevin Kalkhoven: "Eigenlijk domineerde hij van start tot finish. Hij heeft nogal wat pech gehad, maar vandaag heeft hij laten zien hoe sterk hij als coureur is." De Braziliaan Tony Kanaan maakte met een derde achtereenvolgende derde plek een hattrick. Scott Dixon, die vorig jaar beide Toronto-wedstrijden op zijn naam wist te schrijven eindigde als vierde. De Fransman Simon Pagenaud, die in de eerste ronde bij een crash betrokken was, wist toch nog knap als vijfde te eindigen. Graham Rahal maakte vanaf de grid vijf plekken goed en eiste de zesde plek voor zich op. Charlie Kimball maakte maar liefst elf posities goed en kwam als zevende over de finish. James Hinchcliffe eindigde in zijn eerste thuisrace als zevende.


2014 Pagenaud Race
Prachtige eerste wedstrijd van Simon Pagenaud.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet