Formule 1

Formule 1: Rosberg onttrekt zich aan hectiek en wint thuisrace eenvoudig

Rosberg

In een enerverende Grand Prix van Duitsland heeft Nico Rosberg een eenvoudige thuiszege geboekt. De Duitser startte vanaf pole en na bocht 1 zagen we hem niet meer terug. Zijn teamgenoot zagen we wel, want die moest vanaf het achterveld starten en was de hele race bezig met zijn opmars. Die bracht hem bijna naar p2, maar een beschadigde voorvleugel en oude banden vanwege een iets te vroege laatste pitstop kostten hem net te veel om die plaats ook te grijpen. Die tweede plaats ging daarmee naar Valtteri Bottas, die net als Rosberg van start tot finish foutloos zijn positie behield.


Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Enerverende middag
De Grand Prix van Duitsland belooft een enerverende race te worden. Lewis Hamilton moet zich vanuit het achterveld naar voren werken, Williams durft achter Rosberg misschien dit keer wat meer risico te nemen om te winnen en er is kans op regen.

Massa elimineert zichzelf
De Williamsen hebben dit jaar vaak een goede start gehad, maar op Hockenheim is het Nico Rosberg die het beste weg is. Achter de Williamsen is Kevin Magnussen goed weg en die duikt aan de binnenkant van de twee. Bottas kan insturen, maar Massa doet dat ook en daarbij ziet hij Magnussen volledig over het hoofd. Magnussen kan Massa niet meer ontwijken, tik de Williams op zijn achterwiel aan en Massa gaat over de kop. Massa komt er weer goed uit.

Achter Massa is het natuurlijk voor iedereen opletten. Daniel Ricciardo besluit buitenom te gaan, maar doordat Massa over de kop gaat valt hij helemaal terug naar p15. De safetycar komt de baan op voor twee rondjes, dan kunnen Ricciardo en Hamilton hun opmars gaan beginnen.

Samen naar voren
Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton zijn samen lekker bezig; Hamilton zit op Ricciardo's staart en profiteert van de inhaalacties van de Australiër. Bij Sutil gaat dat bijna fout, die heeft bij de hairpin niet door dat er twee auto's voorbij komen en rijdt bijna tegen de Mercedes aan.

Kvyat niet zo slim
Daniil Kvyat rijdt niet voor het eerst dit jaar op een mooie positie: hij rijdt achtste en jaagt op Sergio Perez. Kvyat probeert buitenom langs de Force India te gaan, maar bewijst daar dat hij nog veel moet leren: hij geeft Perez geen ruimte, wordt aangetikt en spint.

Räikkönen houdt Hamilton tegen
Ricciardo en Hamilton zijn inmiddels al binnen de toptien aanbeland en rijden nu achter Räikkönen. Hamilton opent de aanval bij de Red Bull en die lijkt te slagen, maar in de hairpin kan hij niet op het gat omdat Räikkönen hem in de weg zit. Ricciardo profiteert, behoudt zijn plaats en gaat direct de Ferrari voorbij. Hamilton probeert dat ook, bij het ingaan van het stadiongedeelte. Dat is eigenlijk onmogelijk, maar Hamilton probeert het toch. Räikkönen laat uiteraard zijn auto staan, de twee geven elkaar precies genoeg ruimte en de Fin bewijst dat inhalen hier inderdaad niet mogelijk is.

Hamilton pakt ze allebei tegelijk
Daniel Ricciardo kan niet wegrijden bij Räikkönen en de Fin gaat weer terug in de aanval. In de hairpin pakt Räikkönen de binnenkant, maar Hamilton pakt vervolgens Räikkönens binnenkant. Hamilton remt net iets te laat, raakt de Ferrari nipt, maar pakt de twee mannen tegelijk. Wat een actie.

Fernando Alonso is de eerste die stopt, Vettel en Hülkenberg komen twee ronden later. Vettel komt vlak voor Alonso en Räikkönen de baan op en opnieuw zien we drie man de hairpin induiken. Vettel heeft de binnenkant, Alonso zit aan de buitenkant en Räikkönen komt in het midden in de mangel. De Fin raakt de Red Bull licht, maar iedereen kan weer door en Vettel behoudt zijn voorsprong.

Hamilton stopt een keer minder
Bottas en Rosberg stoppen hierna, Hamilton kan nog door en rijdt nu tweede. Ricciardo is ook gestopt en is helemaal teruggevallen naar p13. Hamilton gaat veel langer door dan de rest en lijkt een stop minder te gaan maken dan de rest. Of dat er twee of drie zijn, zal nog blijken. Het tempo dat hij nu rijdt is op de oude banden niet geweldig, Bottas is er zo voorbij en rijdt snel weer bij hem weg.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet