NASCAR

NASCAR: Bad Brad Keselowski ijzersterk in Loudon. 72 jarige rijdt Logano van de baan!

Penske-coureur Brad Keselowski zorgde in Loudon(New Hampshire) voor een ijzersterk optreden. Zaterdag had Keselowski al de Nationwide-wedstrijd op zijn naam geschreven. Met een overtuigende voorstelling in Loudon behaalde Keselowski in 19 wedstrijden zijn 10e Top 10 resultaat dit seizoen. In feite was de JGR Toyota van Kyle Busch de enige die de Penske Ford-coureur werkelijk kon bijhouden. Voor Keselowski's teamgenoot Joey Logano verliep de wedstrijd wat minder. Die werd er door een 72 jarige vanaf gereden.......

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Keselowski Loudon
Op dit moment is Brad Keselowski even sterk als Jimmie Johnson. Beide coureurs behaalden tot nu toe drie Sprint Cup-overwinningen.

Bad Brad Keselowski ijzersterk in Loudon
Van 305 ronden tellende wedstrijd reed Penske-coureur Brad Keselowski er maar liefst op kop. Het beslissende moment kwam voor Keselowski 52 ronden voor het einde toen hij besloot om slechts twee i.p.v. van vier nieuwe banden te nemen. Bad Brad had er zestien ronden voor nodig om weer terug aan de kop te komen. De laatste 35 ronden vormden Jeff Gordon en Kyle Busch eigenlijk geen serieuze bedreiging meer voor de Ford-coureur. Alleen een neutralisatie in de slotfase voor een crash van Justin Allgaier kon de zege nog even in gevaar brengen. Voor Jeff Gordon en Kevin Harvick betekende deze crash hun Waterloo. Beiden kwamen zonder brandstof te staan en vielen resp. naar de 25e en 30e plek terug. Kyle Busch wist zich ternauwernood als tweede over de streep te redden. "Wij besloten om buiten te blijven en maakten het dan ook maar net over de finish'' aldus Busch. Ganassi-coureur Kyle Larson eindigde als derde. Voor Keselowski betekende het zijn derde NASCAR Sprint Cup-overwinning dit seizoen.

Qua performance bevindt Keselowski zich bijna op gelijke hoogte met zijn prestaties uit 2012 toen hij voor de eerste maal de titel behaalde. In 36 starts behaalde hij toen 23 Top 10 resultaten. Vorig jaar wist Keselowski zich niet voor de Chase naar de Cup te kwalificeren. "Het is een privilege om met zo'n goede auto te kunnen racen'' verklaarde Keselowski na afloop. Om teambaas Roger Penske niet tot wanhoop te drijven spreken Keselowski en zijn crewchief Paul Wolfe in termen en codes van biersponsor Miller.

2014 Logano Shepherd
Het moment van de wedstrijd. Een 72 jarige(No 33) rijdt Joey Logano eraf. Die was woedend.

Pech voor Johnson en Logano
Jimmie Johnson, die dit seizoen eveneens weer titelkandidaat is, crashte vanwege een klapband en verloor waardevolle punten in de titelstrijd. Slechter verging het Keselowski's teamgenoot Joe Logano die het slachtoffer werd van de escapades van Morgan Shepherd. De 72-jarige Shepherd was er in geslaagd om zich voor de tweede maal dit seizoen voor een NASCAR Sprint Cup wedstrijd te kwalificeren en bevond zich al op vijftien ronden achterstand toen hij Logano uit de wedstrijd tikte. De Penske-coureur was woedend. "Ik werd er door de langzaamste deelnemer uit het veld vanaf gereden. Het had zeker een 1-2 voor Penske geworden. Het moet maar eens tijd worden dat er een test komt. Wat heb je hier nog te zoeken als je meer dan tien ronden achter ligt? Je zou nog denken dat ze tegenover de leiders in de wedstrijd enige vorm van beleefdheid zouden tonen. Niet dus. Op dit niveau mag dit gewoon niet gebeuren'' aldus een gefrustreerde Logano.

Robin Pemberton van NASCAR verdedigde Shepherd door te stellen dat hij aan de minimum wedstrijdsnelheid voldeed. Op de NASCAR-website werd zelfs geschreven of Shepherd mogelijk niet ingedut was. Later werd dit weer verwijderd.

2014 Johnson Out
Klapband berooft Jimmie Johnson van kostbare punten.

Dale Earnhardt Jr. was met een tiende plek de best geklasseerde Hendrick Motorsports-coureur. Dale Jr.: "Gewoon frustrerend. Ik heb nog nooit zo hard voor een tiende plek moeten werken. Gewoon een frustrerend weekend. Tegenover de concurrentie kwamen we gewoon snelheid te kort. Je moest eigenlijk telkens een perfecte ronde rijden. Als we hier voor de Chase terugkomen hoop ik het beter te doen." Omdat enkele weken geleden een fles champagne in Keselowski's handen ontplofte kreeg hij via de boordradio het commando om zijn racehandschoenen niet uit te trekken. "Be warned" De concurrentie is dat ook want Team Penske wil de Sprint Cup en werkt voor de komende weken een uitgebreid testprogramma af.

2014 Busch Loudon
Kyle Busch: "Niemand had een antwoord op het sterke optreden van Keselowski."

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 305 ronden
2. Kyle Busch Toyota 305 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 305 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 305 ronden
5. Ryan Newman Chevrolet 305 ronden
6. Clint Bowyer Toyota 305 ronden
7. Tony Stewart Chevrolet 305 ronden
8. Denny Hamlin Toyota 305 ronden
9. Ricky Stenhouse Jr. Ford 305 ronden
10. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 305 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet