DTM

DTM: Maxime Martin scoort maximaal in Moskou

140713 DTM Race Martin action
Voor goed bezette tribunes in Moskou een klasse apart: Maxime Martin

De Duitser Tony Martin won vandaag de Tour de France-etappe van Gérardmer naar Mulhouse, BMW-coureur Maxime Martin won vandaag als eerste Belg in de historie van de serie de DTM-race op de Moscow Raceway in Volokolamsk. In een turbulente wedstrijd over 46 ronden eindigde Martin, bezig aan zijn eerste DTM-seizoen, voor zijn BMW-merkgenoot Bruno Spengler, die daarmee het succes voor het Beierse merk in de Russische DTM-ronde completeerde. Na een sterk gereden inhaalrace eindigde de Zweed Mattias Ekström met zijn Audi als derde, voor Marco Wittmann, die halverwege het seizoen aan de leiding staat in het kampioenschap.

Tekst: René de Boer (vanuit Volokolamsk, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR e.V.

Maxime Martin heeft de overstap van de GT-racerij naar de DTM duidelijk goed onder de knie. De Belg, die de afgelopen jaren naam maakte met spectaculaire optredens tijdens de 24-uursraces van de Nürburgring en Spa-Francorchamps, met name in de regen, was gisteren in de kwalificatie al snel en bevestigde vandaag zijn sterke vorm met een afgetekende start-finishzege op het 3,931 kilometer lange circuit in de relatieve omgeving van Moskou. Daarmee kwam voor Martin, wiens vader Jean-Michel in 1989 met een BMW M3 al in de DTM rijd, een droom uit: "Als kind heb ik nooit naar de Formule 1 als doel gekeken. De DTM, dat is waar ik heen wilde. Dat ik nu een race in de DTM heb gewonnen, is fantastisch. Ik kan het nog nauwelijks geloven, waarschijnlijk komt dat besef morgen pas. Mijn ontwikkeling in mijn eerste jaar in de serie gaat snel: de stijgende lijn zit er de laatste races zichtbaar in en culmineerde vandaag in mijn eerste overwinning. De auto was perfect, de strategie functioneerde fantastisch en zelf heb ik ook geen fouten gemaakt. Het was een perfect weekeinde voor me", straalde Martin.

140713 DTM Race start

Terwijl de Belg van start tot finish de race aanvoerde en eerst op de snellere optiebanden een behoorlijke voorsprong kon opbouwen, die hij vervolgens in de tweede racehelft met de langzamere standaardbanden wist te consolideren, moest Bruno Spengler genoegen nemen met de tweede plaats. "Dat was het maximale, al in de beginfase kon Maxime bij me wegrijden en zo een voorsprong opbouwen, maar dat ik nu weer op het podium sta en mijn beste resultaat van het seizoen tot nu toe behaald heb, doet goed. Dit hadden we nodig, niet alleen ikzelf, maar ook het team", verklaarde Spengler. Mattias Ekström was de best geklasseerde Audi-rijder op de derde plaats, nadat hij vanaf de elfde startplek flinke progressie wist te boeken. Daarmee staat Ekström nu ook tweede in de kampioenschapsstand achter BMW-rijder Marco Wittmann, die in Rusland als vierde eindigde. Wittmann is als klassementsaanvoerder na vijf van tien races 'Halbzeitmeister' in de DTM.

140713 DTM Race ekstrom
Mattias Ekström, hier voor Augusto Farfus, was de best geklasseerde Audi-rijder

Voor het Audi Sport Team Phoenix waren vijf minuten rond het midden van de race ronduit dramatisch: eerst strandde de auto van Timo Scheider op het rechte stuk van start en finish als gevolg van een technisch probleem, waardoor er een safety-car-fase werd ingeluid. Mike Rockenfeller, die erop had gerekend in de tweede helft van de race met de zachtere en daardoor snellere optiebanden terrein goed te maken, zag daardoor zijn strategie teniet gedaan, doordat diverse andere rijders tijdens de safety-car direct binnenkwamen voor hun wissel en daarmee tijd bespaarden. Zelf kon hij nog niet wisselen, omdat het reglement voorschrijft dat er maximaal de helft van de race met de optiebanden mag worden gereden, terwijl dat punt nog niet was bereikt. Overgemotiveerd om er toch nog iets aan te doen, ging Rockenfeller toen de race weer was vrijgegeven en hij had gewisseld in de fout: hij miste zijn rempunt en kwam in botsing met merkgenoot Tambay, wat voor beide het einde van hun race betekende.

Voor Mercedes-Benz was de race opnieuw niet om over naar huis te schrijven, maar in ieder geval scoorden met Christian Vietoris als zevende en Pascal Wehrlein als achtste twee van de zeven rijders van het merk uit Stuttgart punten, wat al meer was dan sommigen na de opnieuw dramatisch slecht verlopen kwalificatie bij Mercedes verwachtten.

140713 DTM Martin podium
Blijdschap op het podium: Maxime Martin

Uitslag:
1. Maxime Martin (Bel), BMW M4 DTM, 46 r. in 1.15:09,442 (gem. 144,359 km/u)
2. Bruno Spengler (Can), BMW M4 DTM, op 4,259
3. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, op 9,454
4. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, op 9,591
5. Nico Müller (Zwi), Audi RS 5 DTM, op 10,740
6. Timo Glock (Dui), BMW M4 DTM, op 15,632
7. Christian Vietoris (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé, op 16,553
8. Pascal Wehrlein (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé, op 19,300

Stand na 5 van 10 races:
1. Marco Wittmann, 70 punten
2. Mattias Ekström, 50
3. Bruno Spengler, 41
4. Edoardo Mortara, 41
5. Mike Rockenfeller, 35
6. Maxime Martin, 33
7. Christian Vietoris, 31
8. Adrien Tambay, 28
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet