IndyCar

Indycar: Spectaculaire zege Ryan Hunter Reay in Iowa

Het team van Andretti Autosport lijkt op Iowa onverslaanbaar. Ryan Hunter Reay pakte in de slotfase op spectaculaire wijze de overwinning. Josef Newgarden eindigde als tweede. Ganassi-coureur Tony Kanaan die vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd had, eindigde als derde. Voor het team van Andretti Autosport betekende het in acht Iowa races de zesde overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

lat moist ia 0714 5511.sized
Wat een prachtige zege voor Ryan Hunter Reay in Iowa.

Hunter Reay spectaculair winnaar in Iowa
In een wedstrijd die door regen en door een herstartcrash onderbroken werd, zorgde Andretti Autosport-coureur Ryan Hunter Reay voor een spectaculaire ontknoping. Van de 300 ronden tellende wedstrijd reed Ganassi-coureur Tony Kanaan ruim 247 ronden op kop. Na een late pitstop van Hunter Reay voor vers rubber, slaagde Kanaan er niet in om weerstand te bieden. Bij een herstart in de 292e ronde bevond Hunter Reay zich nog in tiende positie. Met een voorsprong van 0.5814 secs versloeg hij de door Sarah Fisher Hartman Racing ingeschreven Josef Newgarden, die in de 284e ronde voor vers rubber naar binnen was gegaan. In de allerlaatste ging Josef Newgarden eveneens aan Tony Kanaan voorbij en behaalde met een tweede plek zijn beste Indycar-resultaat.

Na de Indy 500 behaalde Ryan Hunter Reay nog maar twee Top 10 resultaten. Ook reed hij na de Indy 500 nog maar twee ronden aan de leiding. Ryan Hunter Reay: Het was natuurlijk crazy. We namen een zware gok om voor nieuwe banden te gaan. Op het einde leek het wel een videospelletje. Wij hadden een zware dag maar in de Verizon Indycar series moet je gewoon je hoofd koel houden. Vandaag hebben we de overwinning gestolen. Op deze wijze hebben we veel wedstrijden verloren. Het was een dag waarvan ons niet verwacht werd, dat we zouden winnen. Maar als het kan, dan ga ik er gewoon voor!"Voor Hunter Reay betekende het zijn derde Indycar-overwinning dit seizoen. Tony Kanaan was achteraf zwaar teleurgesteld dat hij het Ganassi Team niet de eerste seizoensoverwinning had kunnen bezorgen.

04CJ9991A
Mikhail Aleshin en Takuma Sato gaan er hard vanaf. Weer schade voor het team van A.J. Foyt Racing. De Rus leek toch wel een blessure aan zijn pols te hebben opgelopen.


Tony Kanaan: "Een schande want wij hebben vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd. Om races te winnen moet je op kop rijden. Voordat we naar Toronto gaan moet ik met een derde plek genoegen nemen. Ik heb er echt alles aan gedaan. Het was een goed resultaat en soms pakken gokjes en strategieën iets anders uit. Op deze wijze heb ik races gewonnen en verloren. Maar ik voel mij nu op mijn gemak want ik denk dat ik het vertrouwen van Ganassi gewonnen heb. Wij boeken langzaam vooruitgang en ik hoop dat ik Chip dit jaar nog zijn eerste overwinning kan bezorgen. Tot nu toe is het nog niet zo'n goed jaar als wij gedacht hadden."

Josef Newgarden: "Dit is de meest idiote ervaring die ik tot nu toe in een wedstrijd ervaren heb. Je hebt nieuwe banden en je beschikt ineens over zoveel grip meer. Ik wist dat het interessant ging worden omdat Ryan en Graham Rahal het voor mij gedaan hadden. Met nog vijf ronden te gaan, wist ik dat dit echt goed ging worden. Ik had alleen niet genoeg tijd over om Ryan nog te passeren. Het was ontzettend ''cool'' om op het podium te staan.

JGS 2016
Met zo'n ontvangstcomité aan de finish wil je het gas absoluut nog eens extra intrappen toch?


Na de eerste onderbreking crashten Takuma Sato en Mikhail Aleshin uit de wedstrijd. Sato's teambaas A.J. Foyt was niet erg happy. "Het is geen racen meer, maar meer een kwestie van wie de crash overleeft." Omdat Ed Carpenter plotseling van lijn veranderde crashte Juan Pablo Montoya eveneens uit de wedstrijd. Carpenter eindigde nog als vijfde maar de Colombiaan was woest. Carpenter gaf achteraf toe dat hij moeite met zijn auto had, maar het zeker niet met opzet gedaan had. Montoya kocht er weinig voor.

Uitslag
1. (13) Ryan Hunter-Reay, Dallara-Honda, 300 ronden
2. (21) Josef Newgarden, Dallara-Honda, 300 ronden
3. (2) Tony Kanaan, Dallara-Chevrolet, 300 ronden
4. (1) Scott Dixon, Dallara-Chevrolet 300 ronden
5. (10) Ed Carpenter, Dallara-Chevrolet, 300 ronden
6. (14) James Hinchcliffe, Dallara-Honda, 300 ronden
7. (15) Graham Rahal, Dallara-Honda, 300 ronden
8. (3) Helio Castroneves, Dallara-Chevrolet 300 ronden
9. (4) Ryan Briscoe, Dallara-Chevrolet 300 ronden
10. (7) Charlie Kimball, Dallara-Chevrolet 30 ronden

04CJ0247

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet