IndyCar

Indycar: Montoya wint na 14 jaar Indycarwedstrijd in Pocono

Juan Pablo Montoya is erin geslaagd om na veertien jaar afwezigheid weer in Indycar te winnen. Na omzwervingen in de Formule 1 en NASCAR keerde de Colombiaan dit seizoen bij het team van Roger Penske weer in Indycar terug. In Pocono schreef de Colombiaan de snelst verreden Indycar-wedstrijd tot nu toe op zijn naam.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2014 Montoya ereronde

Met alle respect maar Juan Pablo Montoya is de beste allround circuit racer ter wereld. Slechts weinigen kunnen zeggen dat ze in F1, Indycar, NASCAR en sportscars gewonnen hebben. Juan Pablo deed het toch maar eventjes in Pocono gisteren.

Juan Pablo Montoya wint Pocono
Dat Juan Pablo Montoya over grote ervaring beschikt is duidelijk. Slechts weinig coureurs kunnen zeggen dat ze in de Formule 1, NASCAR, sportscar en Indycar grote overwinningen behaald hebben. Na veertien jaar afwezigheid in Indycar behaalde Montoya gisteren in Pocono zijn allereerste seizoensoverwinning in de snelst verreden 500 mijl wedstrijd tot nu toe. Montoya won met een gemiddelde van 202.401 mph. Het vorige record stond in Fontana op naam van Jimmie Vasser. Die won in 2002 met een gemiddelde van 197.995 mph. Met zijn overwinning op Pocono vestigde Montoya tevens een ander nieuw record. Slechts twee coureurs slaagden erin om na een afwezigheid van meer dan 10 jaar in Indycar te winnen. John Paul Jr. slaagde erin om 1998 na vijftien op de Texas Motor Speedway te winnen en ene Babe Stapp won in 1939 na 12 jaar in Milwaukee.(Indycar heeft een wat langere en andere historie dan de F1. Red)

2014 actie achter
Prachtig race op één van de snelste tri ovals ter wereld.

Indycar telde in de tot nu toe elf verreden wedstrijden acht verschillende Verizon Pole winnaars en acht verschillende wedstrijdweekends acht verschillende winnaars. Montoya is dit seizoen de eerste coureur die vanaf pole wist te winnen. Toen Tony Kanaan in 197e van de 200 ronden tellende wedstrijd voor brandstof naar binnen moest, greep Montoya definitief de leiding. Kanaan reed met zijn Ganassi Dallara Chevrolet maar liefst 78 ronde op kop maar werd als elfde geklasseerd. Montoya versloeg zijn teamgenoot Helio Castroneves met een voorsprong van 2.3403 secs. Carlos Munoz eindigde dit seizoen voor de derde maal als derde en Ryan Briscoe behaalde met een vierde plek zijn beste seizoensresultaat. Regerend kampioen Scott Dixon kwam als vijfde over de streep.

Teambaas Roger Penske: ''Fantastisch voor Juan. Hij reed een schitterende wedstrijd. Helio Castroneves: ''Felicitaties aan Juan. Als je na al die jaren terugkomt en dan nog races winnen? Die man is ongelofelijk. Toen ik hoorde dat hij bij ons getekend had, wist ik dat hij een aanwinst zou zijn, maar ons ook hoofdpijn zou gaan bezorgen. Het was mooi om een 1-2 te behalen, maar we staan gelijk in het kampioenschap. Ongelofelijk.'' Hun Penske teamgenoot Will Power moest in de 189e ronde voor brandstof naar binnen en werd als 11e geklasseerd. In Indycar is Power nog steeds op zoek naar die allereerste titel. Montoya betekende het de 17e Indycar-overwinning in zijn carrière. De laatste behaalde de Colombiaan in 2000 op Gateway.

2014 Montoya actie
Montoya met zijn Penske Dallara Chevrolet aan de leiding.

Juan Pablo Montoya: ''Omdat ik na lange afwezigheid weer in Indycar terugkeerde wil ik Roger Penske als eerste bedanken. Zeker omdat hij ervan overtuigd was dat ik kon slagen. Nou, hier ben ik dan, ik ben erin geslaagd. Ik kan jullie vertellen dat ik dan ook helemaal buiten mijzelf van vreugde ben."

2014 Montoya Podium
Na een veertien jaar weer een Indycar overwinning voor Montoya.

Uitslag
1. (1) Juan Pablo Montoya, Dallara-Chevrolet 200 ronden
2. (7) Helio Castroneves, Dallara-Chevrolet 200 ronden
3. (3) Carlos Munoz, Dallara-Honda, 200 ronden
4. (10) Ryan Briscoe, Dallara-Chevrolet, 200 ronden
5. (15) Scott Dixon, Dallara-Chevrolet, 200, ronden
6. (11) Simon Pagenaud, Dallara-Honda, 200, ronden
7. (12) Mikhail Aleshin, Dallara-Honda, 200, ronden
8. (21) Josef Newgarden, Dallara-Honda, 200, ronden
9. (5) Marco Andretti, Dallara-Honda, 200, ronden
10. (2) Will Power, Dallara-Chevrolet, 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet