NASCAR

NASCAR: Crash and Carry in Daytona 400. Zege Almirola. Danica Patrick 8e

Aric Almirola heeft de voortijdig afgebroken Daytona 400 op zijn naam geschreven. De Daytona 400 werd afgelopen zaterdag vanwege de slechte weersomstandigheden naar de zondag verschoven. De Daytona 400 kende ook de nodige crashes waarbij 19 en 26 auto's betrokken waren.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

DanicaPatrick 070514

Danica Patrick deed het met een achtste plek uitstekend.

Aric Almirola wint uitgestelde Daytona 400. Danica Patrick 8e
Vanwege de slechte weersomstandigheden werd de Daytona 400 na 112 ronden definitief afgebroken. Exact 30 jaar nadat de legendarische Richard Petty op Daytona onder het toeziend oog van de toenmalige President Ronald Reagan won, zegevierde er weer een auto van Petty Motorsports op Daytona. John Andretti zegevierde in 1999 op Martinsville voor het team, maar dit is inmiddels voor de statistici alweer 543 wedstrijden geleden. Co-eigenaar Richard Petty was 's zaterdags na de wedstrijd al vertrokken en maakte de zege van zijn team nog niet eens mee. "Wij hebben zoveel teleurstellingen moeten doorstaan, maar nu regende het voor ons op het juiste moment'' aldus "The King of NASCAR''.

Danica Patrick achtste
Danica Patrick behaalde met een achtste plek een uitstekend resultaat tijdens de Daytona 400. In tegenstelling tot veel van haar mannelijke collega's overleefde zij de twee meervoudige crashes waarbij 26 en 19 auto's betrokken waren. Tijdens één van die crashes liep zij aan de splitter wat schade op, maar dit had verder geen invloed op het rijgedrag van de auto. Alleen tijdens een pitstop ging Patrick even in de fout toen zij haar pitbox miste, en in de achteruitversnelling moest. Dit kostte haar wat plaatsen.

2014 Daytona 400 1
De eerste "Big One''.

Twee meervoudige crashes
De eerste ''Big One" werd door Jeff Gordon veroorzaakt. Gordon trachtte de auto van Ricky Stenhouse te omzeilen maar vond daarbij Tony Stewart op zijn pad. Jeff Gordon cynisch: "Ik hou evenveel van hem als van mijn broer, maar zodra die man op de baan komt, word ik nerveus. Een idioot. We waren een halve ronde van een neutralisatie verwijderd en nog doet hij iets stoms.''

Stenhouse Jr.: ''Ik was erg snel, maar sommige mensen in het midden hadden kennelijk wat moeite. Bovenaan werd ik ''loose''(onderstuurd) en werd kennelijk door iemand geraakt. Ik ving hem keurig op, maar werd zelf van achteren geraakt. Ik weet ook niet wat er gebeurde.'' 63 ronden voor het einde werd Kyle Busch het slachtoffer van een incident tussen Greg Biffle en Kasey Kahne, die plotseling vertraagde. Het lokte een kettingreactie uit waarbij maar liefst 26 auto's betrokken waren. De JGR Toyota van Kyle Busch ging over de kop. Kyle Busch droogjes: ''De laatste keer dat ik over de kop ging, landde ik op alle vier mijn wielen.'' Kort daarna begon het opnieuw te onweren en te regenen. Er werd terecht een einde aan gemaakt.

2014 Daytona 400 2
De tweede was met 26 betrokken deelnemers van 43 starters van nog betere kwaliteit....

Uitslag
1.Aric Almirola Ford 112 ronden
2. Brian Vickers Toyota 112 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 112 ronden
4. Casey Mears Chevrolet 112 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet 112 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 112 ronden
7. Michael McDowell Ford 112 ronden
8. Danica Patrick Chevrolet 112 ronden
9. Clint Bowyer Toyota 112 ronden
10. Marcos Ambrose Ford 112 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet