Formule 3

F3: Max Verstappen wint met grote overmacht Zandvoort Masters (update)

max vlag 6758

Max Verstappen heeft, 21 jaar nadat zijn vader als winnaar van de Masters werd afgevlagd, de Zandvoort Masters op meer dan overtuigende wijze op zijn naam geschreven. Vanaf poleposition pakte de pas 16-jarige autosportdebutant de kop en reed vervolgens bij de concurrentie weg om uiteindelijk met een voorsprong van meer dan zes seconden de finish te passeren. Op de tweede plaats eindigde Jules Szymkowiak terwijl Steijn Schothorst bij zijn Formule 3-debuut naar een uitstekende derde plaats reed. Daarmee een volledig Nederlands podium bij de 24ste Masters. 
Na afloop kreeg Szymkowiak een straf van 20 seconden opgelegd voor zijn aanvaring in de eerste bocht met Sam MacLeod en viel daarmee terug naar plaats vijf. Schothorst schoof daarmee op naar plaats twee en Nabil Jeffri naar plek drie.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt

Zoals inmiddels algemeen bekend mag Max Verstappen na zijn uiterst sterke kwalificatieoptreden vanaf poleposition vertrekken. Op de tweede plaats de Brit Sam MacLeod en op drie Verstappen's Motopark-teamgenoot Nabil Jeffri. Formule 3-debutant Steijn Schothorst kwalificeerde zich als vierde, maar omdat de McGregor-coureur op vrijdag zijn persoonlijk beste sectortijd verbeterde op het moment dat daar de gele vlag uithing, is hij drie plaatsen teruggezet en moet vanaf plek zeven vertrekken. Daarmee op vier Jules Szymkowiak, gevolgd door Indy Dontje en Andy Chang. Achter Schothorst Martin Cao, Camren Kaminsky en Nikita Zlobin. Dennis van de Laar had in de kwalificatie de achtste tijd op de klokken gezet maar omdat bij de Zandvoorter de motor gewisseld is, moet hij vanaf de elfde en laatste startplaats vertrekken.

jos 6431

steijn tim 6417

Terwijl de auto's onderweg zijn naar de startopstelling komt er, net als eerder op de dag, weer wat regen naar beneden. Het is echter al snel ook weer droog en dus voor de teams zeker niet een reden om over te schakelen op regenbanden. Maar de tijd tot de start is te kort om de baan helemaal te laten drogen en dus zal het in de eerste ronden oppassen zijn voor de rijders.

start 6481

Bij het doven van de lichten is Verstappen redelijk weg maar McLeod heeft een iets betere start. De Nederlander knijpt de Engelsman bij het aanremmen voor de Tarzanbocht vakkundig af, remt iets later en houdt de leiding, terwijl de Engelsman van achteren wordt aangereden door zijn VAR-teamgenoot Szymkowiak en meteen uit de race is.

verstappen actie 6590

Verstappen heeft uiteraard kunnen profiteren van deze aanvaring en heeft bij de eerste doorkomst al een voorsprong van een seconde op Szymkowiak, Schothorst (die veel plaatsen heeft goedgemaakt), Jeffri, Cao, Dontje en Van de Laar. Bij de derde doorkomst is Verstappen al bijna vier seconden los van Szymkowiak die ook al weer ruim twee seconden afstand heeft kunnen nemen van Schothorst. Achter de op een vierde plaats rondgaande Jeffri volgen als aan een touwtje Cao, Dontje en Van de Laar terwijl Zlobin, Chang en Kaminsky duidelijk hebben moeten afhaken.

steijn-actie 6686

Een uitstekende indruk maakt Schothorst die met snelste sectortijden in begint te lopen op Szymkowiak. Achter Jeffri slaagt Dontje er met een sterke uitremactie richting de Tarzanbocht in om Cao te passeren en neemt daarmee plaats vier over. Aan kop heeft Verstappen niets te duchten en consolideert zijn voorsprong op iets meer dan vier seconden, terwijl daarachter Schothorst langzaam richting de versnellingsbak kruipt van Szymkowiak. Op vier laat ook Jeffri niet los en volgt op minder dan 1,5 seconden van Schothorst terwijl ook Dontje de snelheid goed te pakken heeft en zelfs de snelste raceronde op de klokken zet.

vdlaar 6614

Halverwege de race leidt Verstappen nog steeds met iets meer dan vier seconden op Szymkowiak. Schothorst kan niet echt meer dichterbij komen en blijft op drie, gevolgd door Jeffri en Dontje. Een leuk gevecht is er gaande tussen Cao en Van de Laar om plek zes.

dontje 6548

Spanning is er met nog een paar ronden te gaan in de strijd op plaats vier waar Jeffri Dontje steeds groter in zijn spiegels krijgt en om plaats zes waar Van de Laar er maar niet in slaagt om Cao te passeren. Aan kop verslapt Verstappen geen moment en loopt in de slotfase alleen nog maar verder uit op Szymkowiak om uiteindelijk met een voorsprong van meer dan zes seconden als winnaar de finish te passeren. Szymkowiak legt beslag op plaats twee, met op drie Schothorst die zijn fraaie podiumplaats tot de finish moet verdedigen tegen een aandringende Jeffri en Dontje. In de laatste ronde verliest buiten beeld van de camera's Van de Laar nog een plaatsje aan Zlobin en wordt daarmee achtste.

szymkowiak 6592

Bij de officiële persconferentie keek een Nederlands tweetal op hun race terug. Szymkowiak moest zich namelijk eerst bij de sportcommissarissen melden voor zijn aanrijding direct na de start waarbij MacLeod werd uitgeschakeld. Uiteindelijk werd Szymkowiak bestraft met 20 seconden en viel daarmee terug naar plaats vijf. Schothorst steeg daardoor naar plaats twee en Jeffri naar plek drie. 

Max Verstappen: "Dit voelt goed. De snelheid was gedurende de race goed en dat met zoveel enthousiaste fans op de tribune als je de finish passeert. Ik voelde geen druk, je moet doen wat je moet doen. Omdat ik in de training geen proefstart had kunnen maken was mijn start niet optimaal, maar ook niet slecht want ik verloor geen plek. Voor de Tarzan remde ik later en had de kop. In het begin wilde ik een gaatje slaan en dat lukte. Daarna heb ik geprobeerd de banden te sparen. Ik wil zowel Volkswagen als Motopark hartelijk bedanken. Ze hebben uitstekend werk geleverd", aldus de tevreden winnaar.

steijn 6665

Steijn Schothorst: "Dit was het hoogst haalbare vanaf een zevende startplaats. Alles was nieuw voor me dit weekend, startprocedure, downforce. Mijn start was goed en ik lag eigenlijk meteen op plek drie. Daarna ging ik er op de gladde baan één keer af en viel een plaatsje terug, maar kon in dezelfde ronde weer terugkomen naar plaats drie. Aan het eind was het best zwaar want een Formule 3 is dan toch wel wat anders dan een Formule Renault."

podium max 6845

Masters Zandvoort
Uitslag race, Circuit Park Zandvoort, zondag 6 juli 2014
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F311-Volkswagen, 25 ronden
2. Steijn Schothorst (Ned), Dallara F310-Volkswagen, + 9.779
3. Nabil Jeffri (Mal), Dallara F311-Volkswagen, + 10.979
4. Indy Dontje (Ned), Dallara F311-Volkswagen, + 11.666
5. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F308-Volkswagen + 26.330
6. Martin Cao (Chn), Dallara F312-Mercedes, + 28.602
7. Nikita Zlobin (Rus), Dallara F311-Volkswagen, + 29.345
8. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F308-Mercedes, + 29.488
9. Camren Kaminsky (USA), Dallara F313-Mercedes, + 32.521
10. Andy Chang (Mac), Dallara F312-Mercedes, + 35.030

Uitgevallen
Sam MacLeod (GBr), Dallara F308-Volkswagen

Snelste ronde: Indy Dontje 1.34.228

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 06 juli 2014 17:32

  Deze jongen gaat ver komen. Let op mijn woorden.

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 06 juli 2014 20:53

  Daar ga ik ook wel vanuit . Maar vandaag was het geen supperprestatie van Max , 11 deelnemers waarvan er 1 in de eerste bocht in de grindbank beland en er zelfs rijders meedoen die nog nooit in een formule 3 auto hebben meegedaan . Met andere worden het is natuurlijk goed wat hij heeft gedaan , maar geen supperprestatie !! Hopelijk volgend jaar wel weer een groot startveld , want dit is wel masters onwaardig .

  • 1
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 06 juli 2014 21:09

  Verstappen wint Open Nederlands Kampioenschap Formule 3? Dit heeft toch niks meer met de Masters te maken. Hadden de race beter een jaartje kunnen overslaan.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 07 juli 2014 12:41

  Ik zei het vorig jaar al, maar nu weet ik het zeker. Dit was de allerlaatste Masters

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet