IndyCar

Indycar: Carlos Huertas was illegaal in Houston maar Indycar neemt nauwelijks sancties

Het team van Dale Coyne Racing ging afgelopen weekend behoorlijk over de schreef. De Colombiaan Carlos Huertas won afgelopen wedstrijd de eerste wedstrijd in Houston, maar diens auto werd achteraf illegaal bevonden.

Tekst Willem J. Staat
Foto Honda Racing

Carlos Huertas Illegaal
Er zat een flink luchtje aan de overwinning van Carlos Huertas. De als tweede geëindigde Montoya was achteraf waarschijnlijk niet erg happy.


Carlos Huertas was illegaal maar Indycar neemt nauwelijks sancties
Carlos Huertas mag dan afgelopen weekend zijn allereerste Indycar wedstrijd gewonnen hebben, maar achteraf zat er een behoorlijk luchtje aan. Ten eerste was de afstelling van de achtervleugel niet geheel conform reglement en ten tweede scheen de brandstoftank veel meer inhoud te hebben dan reglementair toegestaan is. Indycar bestrafte het team van Dale Coyne Racing met U$ 10.000 en U$ 5000 dollar boete. Een lachertje vergeleken met de sancties die hiervoor in NASCAR worden toegepast. In de NASCAR Sprint Cup wordt een delict m.b.t. de brandstoftank financieel zwaar bestraft. Sancties van meer dan 100.000 U$ zijn geen uitzondering. Bij de teams MWR, Hendrick Motorsports etc. kunnen ze erover meepraten. Ook resulteert een overtreding vaak in het afnemen van punten, maar de zondebok blijft altijd winnaar, omdat men het publiek niet te kort wil doen. Diskwalificaties zijn dan ook een zeldzaamheid. Een financieel zwaardere bestraffing was zeker op zijn plaats geweest.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet