Supercar Challenge

Supercar Challenge: Koen Bogaerts en Mark van der Aa pakken overwinning in verregende race op Circuit Zolder

2014629-race2 sport 1

Koen Bogaerts en Mark van der Aa hebben op Circuit Zolder hun uitvalbeurt in de zaterdagrace meer dan goed gemaakt. Het BMW-duo pakte in de stromende regen de overwinning in de zondagrace van Supercar Challenge de Sport-divisies tijdens de Syntix Superprix. Het duo Qvick/Bonneel en Eric van den Munckhof eindigden op de posities twee en drie, Wiebe Wytzes pakte met zijn Renault Clio verrassend de overwinning in de Sport-divisie. De race eindigde achter de safety car nadat het in het tweede gedeelte van de race weer zeer hard was gaan regenen.

Tekst en foto's: PR

Vlak voor het begin van de race begon het op Circuit Zolder zeer hard te regenen. Sommige rijders stonden op de vooropstelling nog op slicks waardoor in allerijl door de teams op alle auto's regenbanden werden genoteerd. Omdat het vlak voor de race was gaan regenen besloot de wedstrijdleiding om de race van start te laten gaan achter de safety car, zodat de rijders konden wennen aan de omstandigheden en het veld bij de start van de race verder uitgerekt zou zijn.

header

Bij de start konden de meeste coureurs hun positie behouden omdat de race dus gestart was achter de safety car. Luc de Cock ging hierdoor aan de leiding, voor Eric van den Munckhof en Werner van Herck. Op sommige plekken was het nog steeds erg nat op de baan, zo lagen er grote plassen voor de Villeneuve-chicane. De omstandigheden waren voor de coureurs dus zeer tricky.

Luc de Cock kon in de eerste ronden een gaatje slaan richting zijn achtervolgers, maar Eric van den Munckhof en Werner van Herck waren meteen onderling in fel gevecht. Daarachter waren ook Mark van der Aa en Cor Euser zeer snel, zij konden het gat naar Van den Munckhof en Van Herck snel kleiner maken.

Van den Munckhof kon zijn tweede positie daarna niet lang behouden. Werner van Herck kon de BMW-coureur al snel verschalken en daarna drongen ook Mark van der Aa en Cor Euser meteen aan bij Van den Munckhof. Van Herck was hierna ontketend, want een ronde later pakte de Mazda-coureur de leiding in de race al af van Lotus-coureur Luc de Cock. De Cock moest daarna ook meteen in zijn spiegels kijken want Cor Euser meldde zich meteen aan de bumper van De Cock.

De Cock kon Euser niet lang achter zich houden. Euser zette hierna koers richting Werner van Herck, die echter in de regen zeer snel was. Euser reed het gat naar Van Herck dan ook niet zomaar dicht. Luc de Cock had ondertussen zijn handen vol aan Mark van der Aa en Eric van den Munckhof.

2014629-race2 sport 3

Aan de kop van het veld kreeg Cor Euser niet veel later een cadeautje. De aan de leiding liggende Werner van Herck kreeg namelijk te maken met een loslopend wiel en moest hierdoor voortijdig de pitstraat opzoeken. De Mazda-coureur verloor hiermee kostbare seconden en viel meerdere posities terug.

Na de pitstops was Koen Bogaerts op de eerste plaats terechtgekomen, met vlak daarachter Luc de Cock, Eric van den Munckhof en Erik Qvick. Luc de Cock verloor zijn tweede plaats echter al snel aan Eric van den Munckhof, want de Lotus-coureur schoot bij het aanremmen van de chicane voor het rechte stuk rechtdoor en verloor hiermee een positie.

Na de pitstops ging het weer harder regenen waardoor de baan weer volledig blank kwam te staan. Het was voor iedereen dus opletten geblazen. De leiding in de race was op dat moment nog in handen van Koen Bogaerts, Eric Qvick was opgeklommen naar de tweede plaats met daarachter Eric van den Munckhof, Luc de Cock, Cor Euser en Ronald van Loon.

Bij deze groep werd uiteindelijk Luc de Cock de dupe van de regen. De Lotus-coureur schoot in de eerste linkse rechtdoor de grindbak in en kwam daarna in het grind vast te staan. De wedstrijdleiding besloot hierna meteen de safety car de baan op te sturen omdat de weersomstandigheden slechter en slechter werden.

De wedstrijdleiding besloot hierna, omdat de weersomstandigheden nog steeds slechter werden, om de wedstrijd voortijdig af te vlaggen. Koen Bogaerts en Mark van der Aa pakten dus de overwinning, voor het duo Qvick/Bonneel en Eric van den Munckhof.

2014629-race2 sport 2

"Dit verzacht wel even de pijn van gisteren moet ik zeggen", aldus Mark van der Aa, die in de race op zaterdag van de baan schoot. "Mijn start was goed maar daarna was het toch best lastig, ik moest met mijn hoofd blijven rijden maar maakte toch wel wat foutjes. Maar Koen maakte het goed af vandaag, een super resultaat!"

Ook Koen Bogaerts was zeer blij met de overwinning. "Het was erg tricky, maar ik was volgens mij wel een van de snelsten op de baan. Toch moest ik oppassen, vooral als je aan de leiding ligt moet je je hoofd er goed bijhouden. Met dit soort omstandigheden mag je eigenlijk al blij zijn als e niet van de baan spint, als je wint dan is dat helemaal mooi."

2014629-race2 sport 4

In de Sport-divisie was het Wiebe Wytzes die bij de start de leiding nam voor Erwin van Dijk, Rob Nieman en Dennis de Borst. Wytzes was de eerste ronden ontketend en haalde zelfs enkele deelnemers uit de snellere Supersport-divisie in.
Daarachter verloor Erwin van Dijk al snel een paar plaatsen, want ook andere Clio-coureurs zoals Dennis de Borst en Rob Nieman noteerden snelle rondetijden en ook Wesley Caransa had de Lotus-coureur al ingehaald.

Caransa was bij deze groep een van de snelste mannen, want de BMW-coureur slaagde er in de beginfase in om verschillende rijders in te halen. Onder andere Rob Nieman en ook Dennis de Borst verloren een positie aan Caransa, die hierdoor opstoof naar de tweede positie in de wedstrijd. Caransa zette hierna koers naar koploper Wiebe Wytzes, het gat tussen dit tweetal werd ronde na ronde kleiner.

2014629-race2 sport 5

Na de pitstops was Wiebe Wytzes weer royaal aan de leiding komen te liggen omdat al zijn concurrenten langer stil moesten staan door hun resultaatseconden. Rob Nieman was na de pitstops op de tweede plaats terecht gekomen voor Martin de Kleijn, Maurits Caransa en Wesley van Dijk. De Clio van Chris Voet en Bart van den Broeck lag na de pitstops op de zesde positie.

Met nog een kwartier te rijden besloot de wedstrijdleiding door de zware regenval en een schuiver van Luc de Cock om de safety car de baan op te sturen. De leiding in de Sport-divisie was op dat moment nog steeds in handen van Wiebe Wytzes, voor Martin de Kleijn, Maurits Caransa, de Clio van het duo Voet/Van den Broeck, Harold Wisselink en Erwin van Dijk.

2014629-race2 sport 6

De wedstrijdleiding besloot hierna om de wedstrijd voortijdig af te vlaggen. De overwinning in de race ging hierdoor naar Wiebe Wytzes, voor het duo De Borst/De Kleijn en Maurits en Wesley Caransa.

"Dit keer viel alles onze kant op, ik ben ook enorm blij voor het team die dit weekend veel werk verzet hebben", aldus Wytzes na afloop. "Het was voor mij met de Clio de eerste keer dat ik op regenbanden reed, een super resultaat dus!"

Volledige uitslag van de race

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet