IndyCar

Indycar: Colombiaanse dag in Houston. Eerste zege voor Carlos Huertas

Geen Braziliaanse maar een Colombiaanse dag in Houston. Voor het eerst in de geschiedenis van Indycar werden de eerste drie plekken door Colombianen bezet. De 23-jarige Carlos Huertas won de eerste wedstrijd onder neutralisatie.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Carlos Huertas overwinning Houston 1
Prachtige overwinning voor Carlos Huertas in Houston.


Colombiaanse dag in Houston. Eerste zege voor Carlos Huertas.
De 23-jarige Carlos Huertas verrastte in Houston met een schitterende eerste Indycar-overwinning. In Detroit behaalde Huertas vorige maand met een 8e plek zijn beste resultaat in de openingswedstrijd. In negen wedstrijden telde Indycar tot nu toe zeven verschillende winnaars. Marco Andretti was in 2006 de laatste coureur die direct in zijn eerste volledige seizoen een wedstrijd wist te winnen. Nadat zijn teamgenoot Justin Wilson voor brandstof binnen moest greep Huertas, die als 19e gestart was, definitief de leiding. Vanwege de regen werd de start uitgesteld en werd er met een tijdslimiet van 1.50u minuten gereden. Na een neutralisatie in de 78e ronde moest de shootout van één ronde definitief geannulleerd worden, nadat Graham Rahal bij Tony Kanaan binnenreed. Er kwam geen herstart meer.

Carlos Huertas: "De wedstrijden zijn zo lang, je hebt altijd een kans om te winnen als je de dingen op het juiste moment doet. In 39 ronden gebruikte Huetas slechts één setje Firestones. Vandaag was echt zwaar. Ik had het behoorlijk moeilijk. In het eerste wedstrijdgedeelte beschikte ik over onvoldoende snelheid. Maar ik herinnerde mijzelf eraan om kalm te blijven en dat deed ik ook."
Sebastien Bourdais won in 2006 en 2007 in Champcar en eindigde dit jaar als vierde. James Hinchcliffe eindigde als vijfde en daarachter volgde de Brit Jack Hawksworth. Juan Pablo Montoya eindigde als derde.

Juan Pablo Montoya: "Wij waren gedwongen om een andere strategie te nemen en dit werkte. Met nog 35 minuten te gaan werd dit een getimede wedstrijd. Ik heb gewoon de ronden afgeteld en mij afgevraagd waarom ze niet stopten. Mijn auto was erg goed, maar op het einde lieten de banden mij in de steek."

Sato Pagenaud
Ook in Houston was het erg nat. Hier passeert Simon Pagenaud Takuma Sato.

Uitslag
1. Carlos Huertas, Dallara-Honda 80 ronden
2. Juan Pablo Montoya, Dallara-Chevrolet 80 ronden
3. Carlos Munoz, Dallara-Honda 80 ronden
4. Sebastien Bourdais, Dallara-Chevy 80 ronden
5 James Hinchcliffe, Dallara-Honda 80 ronden
6. Jack Hawksworth, Dallara-Honda 80 ronden
7. Ryan Hunter-Reay, Dallara-Honda 80 ronden
8. (16) Marco Andretti, Dallara-Honda 80 ronden
9. Helio Castroneves, Dallara-Chevy 80 ronden
10. Justin Wilson, Dallara-Honda, 80 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet