GT

GT: M-Sport Bentley boekt tweede overwinning op Paul Ricard

bentley-brechtdecancq

Na de overwinning op Silverstone heeft M-Sport Bentley vanavond op het Circuit Paul Ricard ook de derde ronde van de Blancpain Endurance Series gewonnen. In de drie-uursrace op het Franse circuit wist de Bentley Continental GT3 van Guy Smith, Andy Meyrick en Steven Kane de van pole vertrokken ART Grand Prix McLaren MP4-12C GT3 van Alvaro Parente, Gregoire Demoustier en Nicolas Lapierre nipt voor te blijven. Stef Dusseldorp en zijn HTP Motorsport teamgenoten behaalden de derde plaats algemeen, Nick Catsburg won met zijn teamgenoot de Pro-Am-klasse.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Brecht Decancq Photography

Bij de start ging ART Grand Prix-coureur Alvaro Parente er als een raket vandoor. Nissan GT Academy Team RJN-coureur Katsumasa Chiyo pakte de tweede plaats en Stef Dusseldorp sloot als derde aan, gevolgd door de vanaf de zevende plaats vertrokken Guy Smith in de Bentley. Smith zette de aanval in op Dusseldorp maar die verdedigde zijn positie rondenlang met succes, tot hij achter een achterblijver vast kwam te zitten en Smith de andere kant koos. 

De Bentley wist vervolgens het gat naar de Nissan dicht te rijden en de tweede plaats over te nemen. Niet veel later wist ook Dusseldorp Chiyo te passeren en schoof hij weer door naar de derde plaats, om enkele ronden later over te geven aan teamgenoot Lucas Wolf. Na de verplichte rijderwissel wist Andy Meyrick het gat naar Gregoire Demoustier dicht te rijden en halverwege de race wist Meyrick de ART McLaren te passeren.

Op hetzelfde moment was ook Nick Catsburg bezig met een sterke stint en al snel passeerde de TDS Racing BMW-coureur de Nissan van Stanislav Aksenov om zo de leiding in de Pro-Am klasse te pakken. Catsburg was ontketend en zette de achtervolging in de auto's voor hem. Eerst moest Stéphane Ortelli (Audi) er aan geloven en Catsburg verkleinde vervolgens de achterstand naar Lucas Wolf. Catsburg pakte zelfs even de derde plaats algemeen, maar kwam vervolgens weer naar binnen om het stuur over te dragen aan teamgenoot Henry Hassid.

In de laatste ronde pit stops verloor M-Sport Bentley wat tijd door een probleem bij een van de wielen, maar Steven Kane wist zijn Bentley nog net voor de McLaren van Nicolas Lapierre op de baan te houden. In het resterende uur reden Kane en Lapierre op een volledig donker circuit vlak achter elkaar, waarbij het verschil enkel werd gemaakt door het inhalen van de achterblijvers.

Uiteindelijk lukte het Lapierre niet meer om Kane te passeren en na drie uur finishte Kane 1.178s voor Lapierre. Sergei Afanasiev wist in de laatste ronde zijn teamgenoot Harold Primat nog te passeren en bezorgde daarmee zichzelf en teamgenoten Stef Dusseldorp en Lucas Wolf een podium. Catsburg's teamgenoot Hassid wist ook zijn concurrenten achter zich te houden en haalde daardoor de eerste overwinning van het seizoen in de Pro-Am klasse binnen. Simon Knap en zijn AF Corse teamgenoten eindigden de race op de 11e plek.

Door de overwinning van Bentley en het vroege uitvallen van de tweede ART Grand Prix McLaren van Kevin Estre, Kevin Korjus en Andy Soucek gaat M-Sport Bentley nu aan de leiding in het kampioenschap. Met de 24U van Spa (volgende maand) en de Nürburgring 1000 nog te gaan is de strijd om de titel echter nog verre van beslist.

Uitslag Blancpain Endurance Series Paul Ricard
1. M-Sport Bentley (Smith/Meyrick/Kane), Bentley Continental GT3, 88 ronden
2. ART Grand Prix (Parente/Demoustier/Lapierre), McLaren MP4-12C GT3, + 1.178s
3. HTP Motorsport (Dusseldorp/Wolf/Afanasiev), Mercedes SLS AMG GT3, + 49.206s
4. HTP Motorsport (Buhk/Primat/Verdonck), Mercedes SLS AMG GT3, + 50.015s
5. Sainteloc Racing (Sandström/Ortelli/Guilvert), Audi R8 LMS ultra, + 50.550s
6. TDS Racing (Hassid/Catsburg), BMW Z4 GT3, + 57.645
7. Belgian Audi Club WRT (Stippler/Nash/Mies), Audi R8 LMS ultra, + 1:05.582
8. Scuderia Villorba Corse (Rizzoli/Gai/Castellacci), Ferrari 458 Italia, + 1:09.557
11. AF Corse (Danyliw/Knap/Sonvico), Ferrari 458 Italia, + 1:57.822

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet