NASCAR

NASCAR: Geen kans voor Alex Tagliani in Nationwide Road America. Zege voor Brendan Gaughan

De Nationwide wedstrijd op Road America leverde een verrassende overwinning op voor Brendan Gaughan. Op een nat Road America zag voormalig Indycar-coureur Alex Tagliani in het zicht van de finish zijn zegedroom met een lege benzinetank uiteenspatten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR


2014 Start RA

Start op Road America. Voor de derde maal werd er in de geschiedenis van de Nationwideseries op regenbanden gereden.

Geen kans voor Alex Tagliani in NW Road America
Met een lege brandstoftank zag voormalig Indycar-coureur Alex Tagliani in het zicht van de finish op Road America uiteenspatten. Omdat de wedstrijdafstand vanwege de regen met enkele ronden werd verlengd, kwam Tagliani net iets te kort. Alex Tagliani: "Het was nogal intense. De regen was behoorlijk tricky, maar het was goed. Misschien had ik maar beter niet tegen mijzelf moeten zeggen dat het eigenlijk onmogelijk was om te winnen. De kaarten vielen gewoon niet mijn kant uit." Omdat de vorige vier polesitters deze wedstrijd eveneens gewonnen hadden, had Tagliani vooraf de hoop om in hun voetsporen te kunnen treden. De weergoden besloten echter anders.

In de 25e ronde was er een verplichte neutralisatie waarbij alle deelnemers verplicht werden om naar regenbanden te wisselen. Tot een neutralisatie vier ronden voor het einde bleef dit verplicht.

De wedstrijd werd gewonnen door Brendan Gaughan die zich in de regen als een vis in het water voelt. In andere raceseries heeft Gaughan wat dit betreft een goede reputatie opgebouwd. Brendan Gaughan: "Dit geeft zoveel voldoening, en als je er goed in bent, is het nog plezieriger om in te racen. Het was lang geleden dat ik bloed geroken had, maar toen het begon te regenen, kwam er even zonder ruitenwisser, het killerinstinct in mij naar boven. Ik zei tegen mijzelf ''ik kom eraan jongens'' en het was prettig om mensen te zien die nog nooit in de regen gereden hadden. Ze begrijpen de ideale lijnen nog niet eens. Nou, ik wel!''

In de geschiedenis van de NASCAR Nationwide-series was dit de derde maal dat er in de regen gereden werd. Eerder gebeurde dit tweemaal in Montreal in 2008 en 2010. Voor Gaughan betekende dit tevens zijn allereerste in Nationwide-overwinning in 98 starts.


2014 Gaughan Zege
Brendan Gaughan op weg naar de zege op Road America.


Uitslag
1. Brendan Gaughan Chevrolet 53 ronden
2. Alex Tagliani Ford 53 ronden
3. Kevin O'Connell Chevrolet 53 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 53 ronden
5. J.J. Yelley Dodge 53 ronden
6. Jeremy Clements Chevrolet 53 ronden
7. Andy Lally Chevrolet 53 ronden
8. Landon Casill Chevrolet 53 ronden
9. Elliott Sadlet Toyota 53 ronden
10. Mike Bliss Toyota 53 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet