WTCC

WTCC: López en Muller zorgen voor Citroën-dubbelzege, Coronel beloond voor inzet met derde plaats

7
Tom Coronel hield zo lang als hij kon keurig stand

Ook de tweede WTCC-wedstrijd op het circuit van Spa-Francorchamps resulteerde in een overwinning voor Citroën. Vanaf de achtste startplaats reed de Argentijn sterk naar voren en stelde vervolgens de overwinning veilig. Yvan Muller completeerde de dubbelzege voor Citroën. Tom Coronel vocht voor wat hij waard was, leidde gedurende zes ronden, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de positie van 'best of the rest' achter de beide Citroën-rijders.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Erik van der Schaaff en Co van der Gragt


MGP 3048

Coronel pakt in La Source aan de buitenkant de leiding voor Morbidelli, Monteiro, Tarquini en Michelisz. Valente krijgt een tik van Lopez in Les Combes en gaat heel erg dwars, maar weet zijn auto nog net onder controle te houden. Coronel komt als leider terug uit de eerste ronde met een voorsprong van 1,402 seconden op Monteiro, die bij het aanremmen van de Busstop de tweede plek van Morbidelli pakt. De Italiaan is derde, daarachter Michelisz, Tarquini, Lopez, Muller, Valente, Loeb en Bennani.

MGP 3120
López behaalde zijn vijfde overwinning van het seizoen

Lopez verovert in de tweede ronde de vijfde plaats van Tarquini. Valente staat zwaar onder druk van Muller, maar rijdt daarbij duidelijk zichtbaar meerdere malen met vier wielen buiten de witte strepen op de baan. Lopez haalt Michelisz in en is vierde. Vooraan slaat Coronel al een gat: zijn voorsprong na twee ronden bedraagt 1,9 seconden op Monteiro. In de derde ronde passeert Chilton Bennani in de strijd om de elfde plaats.

Lopez houdt mooi de druk op Morbiudelli en gaat er in de derde ronde bij Bruxelles voorbij. Daarmee is de Argentijn, als negende gestart, alweer derde. Muller heeft Mochelisz en Tarquini gepasseerd en rijdt daarmee op de vijfde plaats. Ook Valente is op weg naar voren: hij vindt hardhandig een weg langs Tarquini en neemt de zevende plaats over. In de vierde ronde passeert Lopez zonder teveel problemen ook Monteiro en is zo tweede, waarna hij jacht kan gaan maken op leider Coronel.

2

Aan het eind van de vierde ronde komt Ma Quing Hua de pits binnen. Aan het eind van de vijfde ronde is Lopez Coronel al tot op 0,744 seconden genaderd en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de Argentijn de aanval op onze landgenoot gaat openen. Monteiro rijdt op de derde plaats, daarachter Muller, Morbidelli, Loeb, Michelisz, Tarquini, Valente en Chilton. Bij het ingaan van de zevende ronde is het voor Coronel gebeurd: aan de binnenkant zet Lopez zijn auto naast die van Coronel en houdt in Eau Rouge het gas erop, waarna hij de Raidillon op gemakkelijk bij Coronel kan weglopen.

6

Muller is inmiddels voorbij Monteiro en is de volgende die Coronel bedreigt. Aan het eind van de zevende ronde is Coronel bij het ingaan van de Busstop zijn plek aan Muller kwijt en vervolgens weet hij ook Monteiro relatief dicht achter zich. Lopez heeft na zijn eerste ronde als koploper gelijk al een voorsprong van 2,075 seconden op Muller. Zo blijft de rangorde in de laatste ronde: López wint voor Muller en Coronel, die in de spannende slotronde nog net Honda-rijder Tiago Monteiro weet voor te blijven. De Portugees wordt achter Coronel vierde, daarachter Loeb, Morbidelli, Michelisz, Tarquini, Valente en Chilton.

8
De familie Coronel had wat te vieren

Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 9 r. in 22:16,645
2. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 3,097
3. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 8,409
4. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 8,912
5. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 9,060
6. Gianni Morbidelli (Ita), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 16,851
7. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 17,929
8. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 19,026

10

Stand na 14 van 24 races:
1. José-María López, 255 punten
2. Yvan Muller, 216
3. Sébastien Loeb, 190
4. Tiago Monteiro, 125
6. Tom Coronel, 99
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet