NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson wint voor de eerste maal in Michigan. Hendrick Motorsports nu al richting titel!

Jimmie Johnson behaalde op de Michigan International Speedway zijn 69e NASCAR Sprint Cup overwinning en 25 deelnames op deze baan won hij er gisteren eindelijk voor de eerste maal.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Johnson Michigan
Ondanks het feit dat NASCAR het sportieve reglement voor dit jaar herschreef, lijkt Jimmie Johnson weer de gedoodverfde winnaar voor een nieuwe titel. In Michigan was hij niet te houden.


Jimmie Johnson wint voor de eerste maal in Michigan
Jimmie Johnson kon gisteren na 25 vruchteloze deelnames eindelijk de Michigan International Speedway aan zijn CV toevoegen. Met een dominante auto zag Johnson in het verleden vaak door verkeerde strategieën, klapbanden en opgeblazen motoren zag Johnson in het verleden op Michigan de zege vaak in rook opgaan. Met nog 36 ronden te gaan maakte Johnson zijn laatste stop voor vers rubber. Nadat het gehele startveld naar binnen was geweest, nam Jimmie Johnson tien ronden voor het einde definitief de leiding.

Jimmie Johnson: "Wij hebben van tevoren bekeken hoe dat we deze wedstrijd konden verliezen, maar vandaag hebben we het eindelijk voor elkaar gekregen. Het lijdt geen twijfel dat wij steeds sterker worden. Hendrick Motorsports maakt snelle auto's, motoren, we winnen veel races en rijden aan de kop van het veld. Als de motor vandaag 200 meter voor de finish geploft was, dan had ik hier nog gewonnen. Na onze pitstop bevonden we ons gewoon in een win-win situatie. De concurrentie moest gewoon op het einde naar binnen." Daaronder waren Juan Pablo Montoya, die bij Team Penske voor drie races een comeback maakt, en Danica Patrick. Beiden reden een uitstekende wedstrijd en bevonden zich kort voor het einde in de Top 10, maar zij werden door een slash/dash stop van hun kansen beroofd. Danica eindigde als zeventiende en Montoya als 18e.

Polesitter Kevin Harvick eindigde achter Jimmie Johnson als tweede. Harvick was ontzettend snel bij de herstarts en reed zelfs 69 ronden op kop. Eigenlijk beschikte Harvick gedurende het gehele wedstrijdweekend over de snelste auto. Met zijn Chevrolet vestigde hij tijdens de kwalificatie tevens nog een nieuw baanrecord in Michigan. Voor een overwinning kwam hij duidelijk te kort. Brad Keselowski eindigde met zijn Penske Ford als derde. Het duurt nog elf wedstrijden voordat "The Chase" naar de Cup begint. Maar zowel Harvick als Keselowski lieten er geen twijfel over bestaan dat het team van Hendrick Motorsports dit jaar wederom de grote favoriet is. "Het is duidelijk" gaf een gefrustreerde Harvick na afloop te kennen.

2014 Kurt Busch Michigan
Kurt Busch in gevecht met Jimmie Johnson.


Brad Keselowski: "Ik denk dat ons pakket voor de rest van het jaar wel duidelijk is. Je kunt misschien nog ergens een voordeeltje behalen maar voor de meeste teams zie ik dit eigenlijk niet zitten. Qua balans zijn de Penske-auto's gewoon het beste. Wij zitten maar een halve lengte achter Hendrick Motorsports en als we erin slagen om dit in te halen dan kunnen wij samen met hen voor de titel gaan. Qua power zijn de auto's van Hendrick Motor Sports gewoon het beste. Het team van Kevin Harvick beschikt daarentegen over de beste snelheid."

Jimmie Johnson's crewchief Chad Knaus: "We zijn waar we moeten zijn." Een duidelijk antwoord voor de concurrentie dus.

2014 Herstart Michigan
Kevin Harvick en Brad Keselowski maakten geen schijn van kans.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 200 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
3. Brad Keselowski Ford 200 ronden
4. Paul Menard Chevrolet 200 ronden
5. Kasey Kahne Chevrolet 200 ronden
6. Jeff Gordon Chevrolet 200 ronden
7. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 200 ronden
8. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
9. Joey Logano Ford 200 ronden
10. Clint Bowyer Toyota 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet