Sportscars

Sportscar: Toyota nog steeds aan de leiding na acht uur in Le Mans

140614 LeMans 23u Porsche
De Porsches rijden ook goed mee

Na de turbulente eerste uren van de 24 Uur van Le Mans is de race nu langzaam in een iets rustiger vaarwater gekomen. Om 23.00 uur, na een derde van de wedstrijd, rijdt de nr. 7-Toyota (Wurz/Sarrazin/Nakajima) nog steeds aan de leiding. Het team heeft een totaal van 121 ronden afgelegd en rijdt in dezelfde ronde als de nr. 2-Audi (Fässler/Lotterer/Tréluyer). De nr. 1-Audi (Di Grassi/Kristensen/Gené) rijdt op de derde plaats op één ronde van de leiders, maar wel weer met één ronde voorsprong op de nr. 20-Porsche (Bernhard/Webber/Hartley), die op de vierde plaats geklasseerd is.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Frits van Eldik

Na de genoemde incidenten in het tweede uur werd de race in ronde 31 weer vrijgegeven, maar vier ronden later was het opnieuw raak: een enorme stortbui zorgde wederom voor een safety-car. De nr. 48-Murphy Oreca-Nissan (Berthon/Gonzalez/Chandhok), de nr. 41-Greaves-Zytek-Nissan (Howson/Bradley/Imperatori) en de nr. 62-AF Corse-Ferrari (Mallegol/Bachelier/Blank) kwamen allemaal met elkaar in botsing, voor de Greaves-Zytek was de race daarop ten einde. De herstart volgde drie ronden later.

140614 LeMans Tung
Ho Pin Tung (l.) zoekt wat verkoeling

In de LMP2-klasse rijdt de OAK Racing-Ligier-Nissan met Brundle, Mardenborough en Shulzhitskiy aan de leiding, met de nr. 46-Thiriet by TDS Racing-Ligier-Nissan (Thiriet/Badey/Gommendy), de nr. 34-Race Performance-Oreca-Judd (Frey/Mailleux/Lancaster) en de nr. 36-Signatech-Alpine (Chatin/Pantinacci/Webb) allemaal in dezelfde ronde. De nr. 33-OAK Racing Team Asia-Ligier-HPD met Ho Pin Tung, Adderly Fong en David Cheng verloor tijd door een excursie in de grindbak bij Indianapolis met Fong achter het stuur.

140614 LeMans sunset

In de GTE-Pro-klasse leidt de nr. 97-Aston Martin (Turner/Mücke/Senna), voor de nr. 74-Corvette (Gavin/Milner/Westbrok) en de nr. 51-AF Corse-Ferrari (Bruni/Vilander/Fisichella). Ook de nr. 92-Porsche (Holzer/Makowiecki/Lietz) rijdt nog in dezelfde ronde. Jeroen Bleekemolen kreeg met de nr. 79-Prospeed-Porsche opnieuw te maken met een klapband links achter, waardoor opnieuw tijd verloren werd. Tijdens de wielwissel in de pits ontstond er zelfs een klein brandje achterin de auto vanwege de oververhitte ophanging, maar dit kon snel worden geblust.

Twee Aston Martins rijden op de eerste twee plaatsen in de GTE-Am-divisie, met de nr. 98 (Dalla Lana/Lamy/Nygaard) voor de nr. 95 (Poulsen/Heinemeier-Hansson/Thiim beide in dezelfde ronde. Daarachter rijdt de nr. 72 SMP-Ferrari (Bertolini/Shaitar/Basov) op één ronde.

De nr. 13 Rebellion-Toyota (Kraihamer/Belicchi/Leimer) is uit de race vanwege een motordefect, de nr. 47-KCMG-Oreca-Nissan (Howson/Bradley/Imperatori) viel uit na een crash als gevolg van een gebroken wielophanging. In de GT-Pro-klasse is de nr. AF Corse-Ferrari (Rigon/Beretta/Kaffer) uit de race vanwege een motordefect.

140614 LeMans 23 Audi

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet