Sportscars

Sportscars: Groeten uit Le Mans: een oranje parade

lm14-vrij-59

Het is morgen tijd voor de 82e 24 Uur van Le Mans, maar in het centrum van de stad vond vanavond alweer de 20e rijdersparade plaats. AUTOSPORT.NL ging kijken bij deze jubileumeditie op een Place de la Republique dat steeds meer oranje kleurde...

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Coureurs die vanaf de achterbank van vooroorlogse klassiekers promotiemateriaal in het publiek gooien, fans die een trapleer hebben meegenomen om alles beter te kunnen zien of hun GoPro op een stokje hebben, Britten met hun bekende platte humor (de heren en dame van Big Coq Racing voorop), Denen die blijven brallen voor 'Mister Le Mans', bier in alle nationale smaken, juichstemming: dat is zo ongeveer de rijdersparade die nu alweer twintig jaar op het vrijdagprogramma staat.

Maar de parade had deze keer ook een Nederlands tintje, want hij zou eindigen in een bad van oranje: overal op en rond het plein zouden Hollandse racefans met een klein voetbalhartje op zoek gaan naar een tv-scherm. Het handigst had café Le Vigo het bekeken: zij schonken niet alleen Heineken, maar ook de tafels en parasols waren oranje. Het was duidelijk waar je vanavond moest wezen.

Terwijl het team van ProSpeed in het paddock hard bezig was om de haastig aangevoerde auto van Sébastien Crubilé op tijd klaar te krijgen voor hemzelf, Cooper MacNeil en Jeroen Bleekemolen, was er nog een andere Nederlander in ProSpeed-kleuren op de parade te vinden – maar dan aan de andere kant van het hek. Xavier Maassen genoot van de sfeer en vertelde dat het ook hierdoor weer ging kriebelen. Hij hoopt dan ook in 2015 terug te keren bij ProSpeed voor een seizoen ELMS plus Le Mans en Spa. Graag had hij deze keer al zijn overall aangetrokken om Bret Curtis te vervangen, maar ja, een 'gold driver', en dat mag niet.

We lieten ons verder verrassen door de zonovergoten parade en het veelkleurige pluimage van het publiek, voordat het tijd werd om een wifi-hotspot te zoeken, een plek om te werken en een schuin oog op een televisiescherm. En dan straks feest...

lm14-vrij-13

lm14-vrij-14

lm14-vrij-12

lm14-vrij-15

lm14-vrij-16

lm14-vrij-17

lm14-vrij-19

De parade werd ingeleid met Braziliaanse samba...

lm14-vrij-20

lm14-vrij-21

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet