Sportscars

Sportscars: Porsche bezet voorlopig eerste startrij in Le Mans

140611 LeMans Quali1 Porsche20
De nr. 20-Porsche staat voorlopig op pole in Le Mans

Porsche, dat na 16 jaar afwezigheid terugkeert op het hoogste niveau in Le Mans, heeft voorlopig de volledige eerste startrij in handen. Na de eerste kwalificatie op woensdagavond, oorspronkelijk gepland voor een duur van twee uur, maar na crashes voortijdig gestaakt, staat de nr. 20 Porsche (Hartley/Webber/Bernhard) dankzij de snelste tijd van 3:23,157 minuten, gereden door Brendon Hartley, op de voorlopige eerste plaats, gevolgd door de nr. 14 Porsche (Jani/Dumas/Lieb) met een tijd van 3:23,928 minuten, gereden door Neel Jani.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Frits van Eldik

De nr. 8 Toyota (Davidson/Lapierre/Buemi) eindigde als derde, een plaats voor de nr. 7 Toyota (Wurz/Sarrazin/Nakajima), die echter na ongeveer een uur stilviel als gevolg van weggevallen oliedruk. Audi, dat na de zware crash van Loïc Duval in de vrije training nog slechts twee van de drie auto's in actie had, bezette na afloop van de kwalificatie de voorlopige vijfde en zesde plaats, met de nr. 2 (Fässler/Lotterer/Tréluyer) voor de nr. 3 (Jarvis/Bonanomi/Albuquerque). Overigens maakte Audi rond middernacht bekend dat er donderdag voor de kwalificatie gewoon weer drie auto's aan de start staan. Het ziet er echter naar uit, dat Duval ter observatie in het ziekenhuis blijft en niet meer rijdt, wat betekent dat hij zal worden vervangen door reserverijder Marc Gené. Een teleurstelling voor Duval, de coureur uit het nabijgelegen Chartres, die donderdag zijn 32e verjaardag viert en vorige week vader werd van een zoon met de naam Martin, maar het beste nieuws van de dag is zonder meer dat hij geen verder letsel aan de zware crash overhield.

140611 LeMans Quali Tung1
Mooi avondbeeld van de OAK Racing-Asia-Ligier-HPD met Ho Pin Tung

De snelste tijd in de LMP2-klasse was voor WEC-kampioenschapsleiders Roman Rusinov, Olivier Pla en Julien Canal in de OAK-Morgan-Nissan gevolgd door Chatin/Panciatici/Webb in de Signatech-Aine-Nissan en Howson/Bradley/Imperatori in de Oreca-Nissan van het Chinese team KCMG, waarvoor vorig jaar nog Ho Pin Tung uitkwam. Die rijdt dit jaar samen met de Chinezen David Cheng en Adderly Fong bij Oak Racing Asia en sloot de sessie als negende in de klasse af.

De snelste tijd in de GTE-Pro-klasse werd net als in de vrije training gerealiseerd door de AF Corse-Ferari met Bruni, Vilander en Fisichella, gevolgd door de fabrieks-Astin Martin met Turner/Mücke/Senna en de snelste van de beide fabrieks-Porsches, bestuurd door Holzer/Makowiecki/Lietz. In de GTE-Am-klasse ging de snelste tijd naar Bertolini/Shaitar/Basov in de SMP-Ferrari, gevolgd door Perez-Companc/Cioci/Venturi in de AF Corse-Ferrari. Jeroen Bleekemolen werd samen met Cooper MacNeill en Brett Curtis in de Prospeed-Porsche negende in de amateurklasse. Uit de Pro-divisie was het de Braziliaanse Aston Martin-rijder Fernando Rees, die door een crash bij het uitkomen van de Porsche-bochten, dezelfde plaats als waar in de middag Duval crashte, voor de rode vlag zorgde. Rees bleek slechts een gekneusde enkel aan het avontuur te hebben overgehouden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet