Sportscars

Sportscars: Toyota snelste in vrije training Le Mans, zware crash Audi-coureur Loic Duval

140611 LeMans FT Tung
Ook voor Ho Pin Tung begon de actie in Le Mans met de vrije training

Toyota heeft de eerste slag in Le Mans gewonnen. In de vrije training op woensdag, die officieel vier uur duurde, maar vanwege drie rode vlaggen aanzienlijk werd ingekort, reed Anthony Davidson in de Toyota nr. 8 (Davidson/Lapierre/Buemi) met 3:23,652 minuten de snelste tijd, gevolgd door de Audi nr. 2 (Fässler/Lotterer/Tréluyer) op 0,324 seconden en de Toyota nr. 7 (Wurz/Sarrazin/Nakajima). De sessie werd overschaduwd door een zware crash van de Fransman Loïc Duval, die na iets meer dan een uur met de Audi nr. 1 (Di Grassi/Duval/Kristensen) bij het uitkomen van de Porsche-bochten door nog onbekende oorzaak links van de baan raakte, waarbij de auto zwaar werd beschadigd. De coureur werd naar het medical centre en daarna naar het ziekenhuis van Le Mans gebracht voor een CT-scan, maar bleek volgens eerste informatie slechts enkele schaafwonden aan het ongeval te hebben overgehouden.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Frits van Eldik

Volgens een zegsman van Audi is het doel om morgen weer drie Audi's aan de start te hebben voor de kwalificatie, hoewel daarvoor wel de opbouw van een nieuw chassis nodig is. Dat vergt wederom de toestemming van de wedstrijdleiding en de concurrerende teams. Audi heeft wel een reservechassis meegenomen naar Le Mans, zodat een eventuele wissel van auto mogelijk zou zijn. Of Duval in staat bevonden wordt om morgen weer te rijden, is op het moment van schrijven nog niet bekend.

140611 LeMans FT Ambulance
Ambulance en auto's van de wedstrijdleiding op weg naar de plaats van het ongeval van Duval

De snelste tijd in de LMP2-klasse werd in de vrije training gerealiseerd door Alex Brundle, Jann Mardenborough en Mark Shulzinskiy in de Oak Racing-Ligier.Nissan. Het trio was met een tijd van 3:40,611 minuten 0,126 seconde sneller dan de Murphy Prototypes-Oreca met Berthon/Gonzales/Chandhok. Ho Pin Tung en zijn teamgenoten David Cheng en Adderly Fong eindigden met de Oak Racing Team Asia-Ligier HPD op de 14e plaats van de in totaal 17 teams in deze klasse.

De AF Corse-Ferrari van Gianmaria Bruni, Toni Vilander en Giancarlo Fisichella reed de snelste tijd in de LMGTE-Pro-klasse, op 0,058 seconde gevolgd door de Aston Martin van Darren Turner, Stefan Mücke en Bruno Senna en 1,108 seconde voor de Corvette van Jan Magnussen, Antonio Garcia en Jordan Taylor. In de LMGTE-Am-klasse werd de snelste tijd gerealiseerd door de Aston Martin met Kristian Poulsen, David Heinemeier-Hansson en Nicki Thiim, 1,152 seconden voor Patrick Dempsey, Joey Foster en Patrick Long in de Dempsey-Proton-Porsche. Jeroen Bleekemolen en zijn Amerikaanse teamgenoten Brett Curtis en Cooper MacNeil sloten de sessie als elfde in de GTE-Am-klasse af.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet