NASCAR

NASCAR: Afkoelende Keselowski bezorgt Earnhardt Jr. zege in Pocono 400

Dale Earnhardt Jr. heeft op Pocono voor het team van Hendrick Motorsports zijn tweede seizoensoverwinning behaald. Earnhardt kreeg vijf ronden voor het einde de overwinning eigenlijk in de schoot geworpen. Om te voorkomen dat Brad Keselowski zijn motor op zou blazen, moest de Penske-coureur zich noodgedwongen laten terugzakken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Dale Jr. Podium
Een overgelukkige Dale Jr. na het behalen van zijn tweede seizoenszege in Pocono. Voor het eerst sinds 2004 won Earnhardt meer dan één wedstrijd dit seizoen.


Afkoelende Keselowski bezorgt Earnhardt Jr. zege in Pocono 400
Dale Earnhardt heeft op Pocono voor het team van Hendrick Motorsports zijn tweede seizoensoverwinning behaald. Earnhardt Jr. kreeg vijf ronden de overwinning eigenlijk in de schoot geworpen. Penske-coureur Brad Keselowski moest zich noodgedwongen terug laten zakken omdat er zich nogal wat rommel in de gril van zijn Ford bevond. Hij liet zich bewust achter Earnhardt Jr. terugvallen in de hoop dat zijn motor dan wel iets zou afkoelen. Ook Earnhardt Jr. kampte met een soortgelijk probleem.

Dale Earnhardt Jr: "Dit is natuurlijk pech voor Brad. Eigenlijk had hij de wedstrijd gewoon in zijn zak. Ik had er geen antwoord op. Het is hier al moeilijk om in te halen. Maar ik heb op nog wel vreemdere manieren wedstrijden verloren. Goed om op deze wijze te winnen."Keselowski liet zich vijf ronden voor het einde achter Earnhardt Jr. terugvallen omdat de temperatuur van de motor aardig begon op te lopen. In een wanhopige poging om de "debris" uit zijn Ford te verwijderen, hoopte de Penske-coureur dat hij de leiding nog terug kon veroveren.

Brad Keselowski: "Ik moest gewoon iets doen, het werd ontzettend warm en ik had het gevoel dat de motor zichzelf ging opblazen. Ik wist gewoon dat hij kapot zou gaan. Geloof ook niet dat hij het gehaald zou hebben. Misschien ook wel........ Kurt Busch eindigde als derde gevolgd door polesitter Denny Hamlin en rookie Kyle Larson.

2014 Keselowski Pocono
Brad Keselowski en Dale Jr. kort voordat de Penske-coureur zich noodgedwongen moest laten terugvallen.

Sterk optreden Stewart Haas Racing
De wedstrijd kende een erg sterk optreden van het team van Stewart Haas Racing. Gedurende lange tijd werden de eerste drie plaatsen door Tony Stewart, Kurt Busch en Kevin Harvick ingenomen. Teambaas Tony Stewart is weer helemaal terug na zijn Sprintcar crash vorig jaar. In de 76e ronde nam Stewart voor de eerste maal de leiding en wist die ruim 24 ronden lang vast te houden. Te snel rijden onder een neutralisatie, in de pitlane, deed Stewart naar de 31e plek terugvallen. Teamgenoot Kevin Harvick werd het slachtoffer van een klapband en Danica Patrick's optreden was wederom teleurstellend. Met nog amper 22 ronden te gaan ging zij de muur in.

Zeldzame fout Jimmie Johnson
Bij een neutralisatie in de 73e ronde ging Jimmie Johnson als één van de eersten naar binnen. Maar bij het wegrijden toucheerde hij de Ford van Marcos Ambrose en maakte een halve spin in de pits. Daarna liet Johnson de rechtervoorkant repareren en twee linker banden vervangen. Johnson verloor net geen ronde maar bevond zich bij de herstart in 29e positie. Johnson mocht van geluk spreken dat hij nog als zesde eindigde. Polesitter Denny Hamlin slaagde er niet in om zijn pole in een overwinning te verzilveren en reed slechts kortstondig aan de leiding en eindigde als vierde.

2014 Dale Jr. Pocono
De wedstrijd wordt in het voordeel van Dale Jr. beslist.

Uitslag
1. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 160 ronden
2. Brad Keselowski Ford 160 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 160 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 160 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 160 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 160 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 160 ronden
8. Jeff Gordon Chevrolet 160 ronden
9. Martin Truex Jr. Chevrolet 160 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 160 ronden

2014 Kurt Busch Pocono
Wederom een goed resultaat van Kurt Busch. Hij eindigde als derde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet