WTCC

WTCC: Coronel beresterk tijdens FIA-WTCC 2014 races Moskou

actie 3

Zijn derde en vijfde tijd in de vrije training kon Tom Coronel tijdens de belangrijke startkwalificatie voor de 10e en 11e race van het FIA WTCC spijtig genoeg niet waarmaken. In de ROAL Motorsport Chevrolet Cruze kampte hij in de beslissende snelle ronde met mega-overstuur, eindigde daarmee voor beide races als dertiende en mocht niet deelnemen aan de tweede en derde kwalificatie.

Tekst, film en foto's: PR

Een sterke start in de openingsrace bracht de 42-jarige coureur uit Eemnes direct drie plaatsen winst en even later verruilde die tiende positie voor een negende. Nadat hij halverwege de race Michelisz ook nog passeerde ging hij als achtste over de finishlijn. Na de eerste ronde van de tweede race op de bijna 4 kilometer lange Moscow Raceway, kwam Coronel als tiende door. Daar bleef het niet bij. Na overstuur bij Sebastien Loeb, het naast de baan raken van ROAL-teamgenoot Tom Chilton en de drive through penalty voor de koploper, bezette onze landgenoot de zesde positie. Uitval en overstuur bij twee van de voor hem rijdende Honda's verbeterden dit resultaat met nog eens twee plaatsen. Het podium kwam in zicht, maar miste de beste Chevrolet Cruze rijder op een haar. Tom Coronel voegt wel weer vele kostbare punten bij zijn totaal voor het WK Toerwagens (FIA WTCC). Daarin klimt hij op de zesde plaats met een totaal van 74 punten.

actie 2

Na de races
Na afloop verklaarde Tom Coronel: "Uiteindelijk kan ik niet meer dan dik tevreden zijn met dit eindresultaat. Maar, het was echt een domper dat ik in de tijdtraining niet verder kwam dan die dertiende plek. Daar hoorde ik absoluut niet te staan. Tijdens de vrije trainingen lag ik een keer derde en een keer vijfde en voor de kwalificatie zetten wij in op een vijfde of zesde positie. Het ging mis in het laatste rondje. Daarin had ik last van mega-overstuur en verspeelde kostbare tijd. Juist toen de anderen snel waren. Herstellen was er niet meer bij, want de sessie was over en ik baalde dan ook als een stekker. Dit was niet goed, maar ik kon er ook niets meer aan doen. Ik wist wel dat mijn auto goed en zeer constant was en met die kennis ben ik ook de races ingegaan. Opdracht was om de schade zoveel mogelijk te beperken. Een goede start in de eerste race bracht gelijk de nodige plaatsen winst en daarna was het slim rijden en kijken waar de mogelijkheden lagen. Een achtste plek was in dat geval prima. In de tweede race kwam ik weer goed weg, won wat plaatsen en had daarna ondermeer strijd met Loeb en Bennani. Leuke gevechten, die ik door mijn constante auto ook goed aan kon. Voor mij gingen er nog wat mannen van de baan of vielen terug en in de laatste fase van de strijd reed ik vierde. Met zicht op het podium, zoals dat zo mooi heet. Ik heb het geprobeerd, maar kwam op Bennani vijf meter tekort. Het goede nieuws is dat wij de schade in het WK absoluut hebben beperkt en ik zelfs nog een plaats ben gestegen in de tussenstand. Verder hebben wij nog een set nieuwe banden over en dat komt goed uit voor de komende races. Die zijn over twee weken op Spa-Francorchamps en zie ik toch wel als mijn thuisrace. Ik verwacht er veel fans en wil daar natuurlijk goed presteren. Alles is daar op gericht en de auto voelt top aan. Ik kijk er absoluut naar uit en hoop daar het podium zeker te pakken!"

actie1

Uitslag Race 1: 1. Jose Maria Lopez (Citroën Racing C-Elysee) 16 ronden in 27:05.120; 2. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) op 3.170; 3. Sebastien Loeb op 3.425; 4. Yvan Muller (beiden Citroën Racing C-Elysee) op 5.902; 5.Tom Chilton (Roal Motorsport Chevrolet Cruze) op 6.816 en 8. Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 15.061.

Uitslag Race 2: 1. Ma Qing Hua 16 ronden in 27:11.310; 2. Yvan Muller op 1.261 (beiden Citroën Racing C-Elysee); 3. Mehdi Bennani (Honda Civic WTCC) op 12.252; 4.Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 12.424; 5. Sebastien Loeb (Citroen Racing C-Elysee) op 14.725 en 6. Tom Chilton (Roal Motorsport Chevrolet Cruze) op 14.890.

Stand na 11 races: 1. José Maria Lopez 209 punten; 2. Yvan Muller 168; 3. Sébastien Loeb 161; 4. Tiago Monteiro 105 en 6. Tom Coronel 74.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet