WTCC

WTCC: Debutant Qing Hua Ma wint op Moscow Raceway, Coronel vierde na fraaie inhaalrace

140608 WTCC R2 podium
Een Chinees als winnaar van een WTCC-race hadden we nog niet: Quing Hua Ma in de 'winners circle'

Qing Hua Ma deed op de Moscow Raceway wat José-María López vorig jaar tijdens de Argentijnse WK-ronde deed: na slechts zijn tweede WTCC-race stond de Chinees al als winnaar op de hoogste trede van het podium. De Citroën-coureur, die dit jaar een beperkt programma van vijf evenementen rijdt, werd daarmee de eerste Chinees die een FIA WK-wedstrijd won. De Fransman Yvan Muller completeerde in Rusland de dubbelzege voor Citroën, waarin Mehdi Bennani na een spannende strijd met Tom Coronel als derde eindigde. Coronel kwam na een sterke inhaalrace vanaf de 13e startplaats als vierde over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


Hugo Valente pakt bij de start van de de leiding, maar al snel komt het bericht dat de Fransman een 'drive-through' krijgt, omdat de monteurs van zijn team Campos tijdens de startopstelling nog te lang aan zijn auto doorwerkten na de schade die Valente in de eerste race opliep als gevolg van de aanrijding door Borkovic. Voor WK-leider López is de race al afgelopen, voordat die goed en wel is begonnen: vanwege een defecte versnellingsbak blijft zijn Citroën in de startopstelling staan. Alle rijders komen er voorbij en de auto van de Argentijn wordt de pits in geduwd. In de vierde ronde passeert Muller zijn teamgenoot Loeb, korte tijd later verliest Loeb ook de negende plaats aan Coronel nadat hij te wijd gaat. Ma plaatst meerdere aanvallen op Michelisz en de twee rijden zelfs een tijdlang naast elkaar, maar Michelisz houdt het gas erop en behoudt zijn positie. Chilton komt onder druk: hij krijgt eerst een tik van Monteiro en dan raakt ook Morbidelli zijn Chevrolet-merkgenoot.

140608 WTCC R2 Valente
Valente leidde vanaf pole nog in de beginfase, maar zou later naar binnen moeten voor een drive-through

In het middenveld is er in de zesde ronde een prachtig gevecht tussen de Honda's van Tarquini, Bennani en Monteiro, maar Muller is degene die profiteert en zo rijdt de Fransman in één moeite door van de zevende naar de vierde plaats. Tarquini raakt van de baan, hij parkeert korte tijd later zijn auto in de its. Verder vooraan in het veld pakt Ma de tweede plek van Michelisz, terwijl Valente de pitstraat inrijdt voor zijn 'drive-through'. Daarmee rijdt Ma dus redelijk sensationeel aan de leiding van zijn pas tweede WTCC-race!

Halverwege de wedstrijd leidt Ma voor Michelisz, Muller, Monteiro, Bennani, Coronel, Loeb, Morbidelli, Chilton en Münnich. Valente komt als elfde weer terug de baan op. In de negende ronde neemt Muller de tweede plaats over van Michelisz. Coronel komt meer en meer onder druk van Loeb in de strijd om de zesde positie, terwijl hij zelf de drie Honda's van Bennani, Monteiro en Michelisz voor zich heeft. In de twaalfde ronde valt de auto van Monteiro plotseling stil, waarmee beide fabrieks-Civics voortijdig uit de race zijn. Coronel is daardoor vijfde.

140608 WTCC R1 Coronel vlag
De fans van Tom Coronel kregen een sterke inhaalrace van onze landgenoot te zien

In de 14e ronde tikt Coronel de Honda van Bennani aan, die daardoor dwars gaat, maar zijn plek vooralsnog wel kan behouden. Vooraan komt Yvan Muller zienderogen dichterbij Ma. Michelisz verliest in de voorlaatste ronde twee plaatsen nadat hij zich verremde. Bennani is zo derde, Coronel vierde, terwijl Loeb Michelisz aanvalt in de strijd om plaats vijf. Vooraan wint Ma voor Muller, Bennani kan net de derde plek voor Coronel naar huis rijden. Loeb verovert na een spannende slotronde de vijfde plaats voor Chilton, nadat Michelisz zich nog een keer verremde. De Hongaar wordt als zevende afgevlagd voor Chevrolet-rijders Morbidelli, Valente en Münnich.

Uitslag:
1. Qing Hua Ma (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, 16 r. in 27:11,310
2. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTC, op 1,261
3. Mehdi Bennani (Mar), Honda Civic WTCC, op 12,252
4. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 12,424
5. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 14,725
6. Tom Chilton (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 14,890
7. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 15,118
8. Gianni Morbidelli (Ita), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 19,894

Stand na 12 van 24 races:
1. José-María López, 209 punten
2. Yvan Muller, 168
3. Sébastien Loeb, 161
4. Tiago Monteiro, 105
5. Gabriele Tarquini, 96
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet