WTCC

WTCC: Fraaie overwinning voor José-María López in Moskou, goede inhaalrace Coronel

140608 WTCC R1 Lopez actie
José-María López behaalde in Rusland zijn vierde seizoenszege

Met een nagenoeg perfecte start-finishzege op Moscow Raceway wist de Argentijnse Citroënrijder José-María López zijn voorsprong als leider in de WK-stand te vergroten. Voor López, die alleen op de eerste paar meter van de race routinier Tarquini voor zich moest dulden, was het al zijn vierde overwinning van het seizoen en zo langzamerhand ontwikkelt hij zich daarmee tot een serieuze kandidaat voor de WK-titel. Tarquini eindigde in de race als tweede en herhaalde daarmee zijn beste seizoensresultaat uit race twee in Oostenrijk, maar ditmaal was het in de eerste race, zonder 'reversed grid', wat betekent dat de Honda's in ieder geval in Moskou uit eigen kracht kunnen meestrijden om het podium. Sébastien Loeb eindigde als derde, terwijl Tom Coronel ten opzichte van zijn 13e startplaats vijf posities wist goed te maken en als achtste over de eindstreep kwam.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


140608 WTCC R1 start
Start van de race met geheel rechts Tarquini, die goed wegkomt

Tarquini heeft een klein voordeel bij de start, maar Lopez pakt bij het aanremmen van de eerste bocht aan de buitenkant de leiding. Loeb passeert Monteiro en is derde, Muller rijdt al op de vierde plaats. Coronel maakt in de eerste paar honderd meter al drie plaatsen goed en is tiende. Monteiro pakt de vierde plaats terug van Muller. Lopez komt als leider terug uit de eerste ronde met een voorsprong van bijna 0,9 seconden op Tarquini, daarachter Loeb, Monteiro, Muller, Chilton, Michelisz, Ma, Bennani en Coronel. Aan het eind van de tweede ronde mist Borkovic zijn rempunt en rijdt met blokkerende wielen uitgerekend zijn teamgenoot Hugo Valente van de baan. Voor de twee Chevrolet-rijders is de race ten einde.

140608 WTCC R1 Coronel
Tom Coronel wist een aantal plaatsen goed te maken

In de vijfde ronde verliest Muller een plek aan Chilton, terwijl Michelisz Monteiro aantikt in de strijd om de zevende plaats. Coronel is inmiddels negende na het passeren van Bennani. Onze landgenoot zet Michelisz zwaar onder druk. Aan het eind van de zevende ronde plaatst Coronel een aanval en gaat flink dwars met de achterkant van zijn Chevrolet, maar krijgt de auto weer onder controle en heeft daardoor de betere lijn op het rechte stuk, waardoor hij Michelisz kan passeren en voortaan op de achtste plaats rijdt.

In de negende ronde strandt gastrijder Misiulia, die vorig jaar de titel in de Russische Lada Granta Cup won en als beloning dit weekeinde een WTCC-evenement mag meemaken: hij verliest de controle over zijn SEAT en glijdt via de grindbak zijwaarts de bandenstapels in. Vooraan heeft Lopez na tien ronden een voorsprong van 2,5 seconden op Tarquini, die op zijn beurt drie tienden van een seconde voor Loeb rijdt. Chilton is vierde, dan Muller, Ma, Monteiro, Coronel, Michelisz en Huff.

In de slotfase rijdt Loeb dicht achter Tarquini en Muller direct achter Chilton, maar beide Citroënrijders hebben zichtbaar moeite om de concurrenten in te halen. In de laatste ronde toont Yvan Muller weer eens zijn klasse door met een spectaculaire actie Chilton te passeren en zo de vierde plaats voor zich op te eisen. Lopez wint voor Tarquini, Loeb, Muller, Chilton, Ma, Monteiro, Coronel, Michelisz en Huff, die bij de thuisrace van zijn werkgever Lada in ieder geval nog één mager WK-punt binnenhaalt.

140608 WTCC R1 Lopez parcferme
Weer één: Citroën-rijder López

Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 19 r.
2. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 3,170
3. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 3,425
4. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 5,902
5. Tom Chilton (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 6,816
6. Quing Huan Ma (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 7,505
7. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 13,099
8. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 15,061
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet