IndyCar

Indycar: Ed Carpenter wint Firestone 600 in Texas. Power verspeelt andermaal zege

In een spectaculaire drie ronden durende shootout versloeg Ed Carpenter Penske-coureur Will Power met een voorsprong van slechts 0.5247 secs op de Texas Motor Speedway. Voor Ed Carpenter Racing teameigenaar Ed Carpenter betekende het inmiddels zijn derde Indycar-zege. In de acht tot nu toe verreden wedstrijden waren er zes verschillende winnaars.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2014 Ed Carpenter
Ed Carpenter pakte in Texas zijn derde Indycar-overwinning.

Ed Carpenter wint Firestone 600 in Texas
Van de 248 ronden tellende wedstrijd reed Carpenter er maar liefst 90 op kop. Bij twaalf eerdere deelnames op de Texas Motor Speedway reed Carpenter slechts één ronde op kop en een vierde plek was zijn beste resultaat.

Ed Carpenter: "In de kwalificatie was ik er al van overtuigd dat we onze troeven op de tafel hadden gelegd en dit maakte mij extra gemotiveerd. Ik denk dat wij dan ook gewoon over een winnende auto beschikten. Van deze baan houd ik allang maar ik had altijd veel pech hier. Ik heb hier altijd graag willen winnen. Ik ben dolblij.
Van de 248 ronden tellende wedstrijd reed polesitter Will Power maar liefst meer dan de helft aan de leiding. Maar met nog 35 ronden te gaan kreeg Power wegens te hard rijden in de pitlane een penalty opgelegd. Bij de laatste neutralisatie in de 242e ronde liet Roger Penske's rechterhand Tim Cindric voor nieuw vers rubber naar binnenkomen. Bij de herstart pakte Power direct drie auto's in en wist de schade qua puntenverlies nog enigszins te beperken.

Will Power: "Ik ben teleurgesteld dat ik weer te snel reed, maar het was een fantastische beslissing van mijn team. Het was schitterend om toch nog tweede te worden. Ik had nog één ronde nodig gehad, dan had de jongen met de verse banden hem gewonnen. " Tot nu toe won Power twee races en eindigde driemaal als derde. In tussenstand van het kampioenschap beschikt hij over een voorsprong van 39 punten op zijn teamgenoot Helio Castroneves.

2014 Race
Een prachtig gezicht. Maar Indycar en Champcar waren in Texas nooit echt een succes gezien de lege tribunes.

Orders niet opgevolgd
Na afloop van de wedstrijd werden Sebastian Saavedra, Ryan Briscoe, Josef Newgarden en Charlie Kimball in de uitslag teruggezet. Volgens reglement moeten gedubbelde deelnemers binnen 15 ronden naar de staart van het veld terugvallen en in de 244e ronde gaf de wedstrijdleiding het commando dat iedereen door de pitlane moest rijden. Briscoe en Newgarden gaven er geen gehoor aan, terwijl Saavedra en Kimball een reguliere pitstop ondergingen. Ze werden resp. als 9e, 10e, 11e, en 17e geklasseerd.

Winnaar Ed Carpenter: "Een paar weken geleden hebben wij hier een goede test gehad. Omdat we toen al over goede kaarten beschikten was ik vanavond extra gemotiveerd. De eerste twee stints waren niet echt fantastisch. Had één slechte stint maar het team bracht steeds veranderingen aan. Op het einde beschikten wij gewoon over de winnende auto. Bij de laatste neutralisatie werd ik wel een beetje ongerust. Hier heb ik altijd graag willen winnen. Ik ben dan ook dolblij.

2014 Conny Montoya
Conny Montoya en Betty Rutherford gaven het startcommando. Iets voor de F1?

Met een derde plek behaalde Juan Pablo Montoya zijn beste Indycar-resultaat voor Team Penske dit seizoen. De Colombiaan vond de herstarts een "joke". Ze kunnen beter kijken hoe ze dit bij NASCAR doen foeterde de Colombiaan na afloop.
De Rus Mikhail Aleshin eindigde als zevende en behaalde een goed ovalresultaat. Mikhail Aleshin: ''Ik heb vanavond op de Texas Motor Speedway heel veel geleerd. Door mij een snelle auto te geven verrichtte het team uitstekend werk. Wij hadden bijzonder goede pitstops. Het hielp dat ik niet al teveel fouten maakte en een sterk resultaat behaalde. Van meer ervaren rijders heb ik gehoord, dat als je aan de ovals gewend bent, hij keihard terugslaat. Met dit in mijn achterhoofd weet ik dat ik niet aan deze vorm van racen gewend ben. Maar ik begin het te begrijpen. In elke wedstrijd kun je in elke bocht zoveel leren. Voor mij zijn er nog teveel onbekende factoren. Maar als je net zoals ik vanavond over een goede auto beschikt dan is het fantastisch om voor je positie te vechten."

2014 Courtney Force
Het snelste stel van Amerika, Courtney Force met haar verloofde Graham Rahal.

Uitslag
1. (5) Ed Carpenter Dallara Chevrolet 248 ronden
2. (1) Will Power Dallara-Chevrolet 248 ronden
3. (4) Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 248 ronden
4. (6) Simon Pagenaud Dallara-Honda 248 ronden
5. (7) Scott Dixon Dallara Chevrolet 248 ronden
6. (3) Tony Kanaan Dallara Chevrolet 248 ronden
7. (11) Mikhail Aleshin Dallara Honda 247 ronden
8. (14) Helio Castroneves Dallara Chevrolet 247 ronden
9. (13) Ryan Brisoe Dallara Chevrolet 247 ronden
10. (15) Charlie Kimball Dallara Chevrolet 247 ronden

2014 Mikhail Aleshin
Mikhail Aleshin leert snel op de ovals.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet