Acceleration 14

Acceleration: Warm onthaal voor Acceleration op Monza

 Z6O0829A

Op een zonovergoten en zeer warm Autodromo Nazionale di Monza ging vandaag het vierde evenement van Acceleration van start met de vrije trainingen en de eerste kwalificatietrainingen. Werd op de Nürburgring het programma aangevuld met de SuperCar Challenge, op Monza komen de spectaculaire oude formulewagens van de BOSS GP Series in actie als opwarmer voor de FA1 series.

Tekst en foto's: PR

 KPH8721

Bij de FA1 series maakte vandaag Steijn Schothorst zijn debuut in de auto van Lazarus Racing en deed dat zeer voortvarend met een 10e tijd in de eerste vrije training met een tijd van 1 min 40,600 sec; in de tweede vrije training verraste Steijn met de tweede tijd (1.37,896) vlak achter de snelle Zweed Felix Rosenqvist. In de eerste kwalificatietraining verbeterde hij wel zijn rondetijd (naar 1.37,267) maar daarmee kwalificeerde hij zich slechts als 7e. Rosenqvist was met een rondetijd van 1.35,873 de concurrentie te snel af, waarbij Sergio Campana nog heel dicht bij kwam (2e op slechts 0,096 sec). Nigel Melker reed naar de derde tijd en bleef zijn grote concurrent in de titelstrijd, de Italiaan Mirko Bortolotti, daarmee drie plaatsen voor.

 KPH8881

Bij de MW-V6 Pickup Series was er een snelle nieuwe deelnemer, de Italiaan Alberto Cola, die het Eoin Murray en Danny van Dongen in de vrije trainingen moeilijk maakte, maar uiteindelijk was het Eoin Murray die de snelste tijd in de kwalificatietraining klokte, voor Danny van Dongen (op iets minder dan een halve seconde) en Cola op plek 3. Jan Paul van Dongen (6e), Leon Rijnbeek (7e) en Priscilla Speelman (8e) zijn de overige Nederlandse deelnemers bij de spectaculaire Pickups.

 KPH8866

Danny van Dongen: "Ik heb het zelf laten liggen, maar ga zaterdag uiteraard mijn huid duur verkopen." Priscilla Speelman had de temperatuur in de auto gemeten: "In de auto was het 60 graden (!) en de temperatuur van de 'tunnel' was zelfs 90 graden," zei ze toch nog lachend toen ze uit de auto stapte.

FB-Z6O1003A

De Legend SuperCup deelnemers reden alleen twee vrije trainingen. Zij gaan zaterdag pas kwalificeren. De eveneens in de Legends meerijdende nieuwkomer Alberto Cola was ook hier rap: eerste in de openingstraining en tweede in de afsluitende vrije training, achter 'routinier' Niki Meredith (Ierland). Johan Kraan (3e en 6e), Jan Paul van Dongen (twee keer 8e) en Jurgen Nel (8e en 9e) hielden in deze leuke klasse de Nederlandse eer hoog.

De BOSS GP Series rijden met de oude F1, F3000, ChampCars, GP2 en World Series (by Renault of Nissan) net zo hard op de bloedsnelle baan van Monza als de moderne FA1's. Tijdens de eerste vrije training was het de Luxemburger Gary Hauser met zijn Dallara GP2 die de Oostenrijker Peter Milavec in een Panoz Champcar te snel af was. David Moretti werd derde in een Dallara GP2.

Vanavond presenteert David Hasselhoff weer zijn 80'90'er jaren muziekfestival met o.a. Samantha Fox, 2Unlimited, Rick Astley en de Vengaboys.

a-96

Vanmiddag waren al de eerste jeugdige fans op het circuit aanwezig met hun T-shirts van The Hoff/Knightrider en 'The kit'; op de foto staan zijn trots bij een oude Benetton F1 auto van Piercarlo Ghinzani.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet