IndyCar

Indycar: Helio Castroneves wint R2 Detroit. Dubbelzege Team Penske

Team Penske behaalde met de coureurs Helio Castroneves en Will Power een fraaie dubbeloverwinning in Detroit. Voor Castroneves betekende het zijn 29e Indycar-overwinning. Exact veertien jaar later nadat de Braziliaan op Belle Isle voor de eerste maal zijn handelsmerk als Spyderman achterliet, klom hij gisteren wederom in de hekken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Spyderman
Exact veertien jaar geleden klom Castroneves op Belle Isle voor de eerste maal als Spyderman in de hekken. Gisteren mocht hij dit op de plek waar zijn handelsmerk ontstond, weer eens herhalen.


Helio Castroneves wint R2 Detroit. Dubbelzege Team Penske
Voor de 70 ronden durende wedstrijd startte Castroneves als derde en voor Team Penske en motorenleverancier betekende dit de eerste dubbeloverwinning in de eerste van de drie "double-headers'' dit jaar. Castroneves versloeg zijn teamgenoot Will Power met een voorsprong van 1.6836 secs.

Helio Castroneves: "Door de Indy 500 klikte er gewoon iets. Het maakte ons behoorlijk hongerig en nu ben ik in Winners Circle op de plek waar ik mijn allereerste Indycar-wedstrijd won." Een week eerder was Castroneves er niet in geslaagd om de Indy 500 te winnen en kwam daardoor niet op gelijke hoogte met Rick Mears, A.J. Foyt en Al Unser, die allen deze wedstrijd voor de vierde maal hadden gewonnen. "Nu wil ik gewoon het kampioenschap" aldus Castroneves.

De zeven tot nu toe verreden Indycar-wedstrijden leverden vijf verschillende winnaars op. In de tussenstand van het kampioenschap bezet Castroneves met 19 punten achterstand de tweede plek achter Will Power. Ryan Hunter Reay die met zijn overwinning op Indianapolis maar liefst 126 punten verzamelde viel naar de derde plek terug.

2014 Start Detroit 2
Start van R2 in Motor City ofwel Detroit.

Helio Castroneves: "Gisteren was een dag vol frustraties. Goed dat Team Penske won, maar wij wisten waar onze auto toe in staat was. En dit hebben wij vandaag laten zien. Dit is Chevroletland en het is ons gelukt. Tot tweemaal toe. Fantastisch. Voor Team Penske ben ik erg blij.''

Will Power: "Behalve als hij een foutje zou maken ging ik vanwege teambaas Roger Penske niet echt hard tegen hem racen. Alleen als ik echt de kans kreeg. Een prachtige dag voor teambaas Roger Penske en Chevrolet. Gewoonweg fantastisch.''

2014 Scott Dixon
Scott Dixon reed een schitterende wedstrijd in Detroit.

Charlie Kimball eindigde met zijn Ganassi Dallara Chevrolet als derde, gevolgd door teamgenoot Scott Dixon, die vanaf de laatste startplek vertrokken was, eindigde als vierde. Polesitter Takuma Sato viel na een reguliere stop naar de derde plek terug. Later werd hij in de wedstrijd ook nog eens door Ryan Briscoe aangereden. Daarmee was de hoop op een goede klassering definitief verkeken. Een teleurstellende 18e plek was het resultaat.

Uitslag
1. (3) Helio Castroneves Dallara Chevrolet 70 ronden
2. (8) Will Power Dallara Chevrolet 70 ronden
3. (20) Charlie Kimball Dallara Chevrolet 70 ronden
4. (22) Scott Dixon Dallara Chevrolet 70 ronden
5. (2) James Hinchcliffe Dallara Chevrolet 70 ronden
6. (7) Simon Pagenaud Dallara-Honda 70 ronden
7. (16) Mikhail Aleshin Dallara Honda 70 ronden
8. (6) Carlos Munoz Dallara Honda 70 ronden
9. (17) Tony Kanaan Dallara Chevrolet 70 ronden
10. (5) Ryan Briscoe Dallara Chevrolet 70 ronden

2014 Castroneves Penske
Teambaas Roger Penske feliciteert Helio Castroneves die zich na de teleurstelling van de Indy 500 de Indycartitel ten doel heeft gesteld.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet