Formule Renault 3.5

FR3.5: Sainz scoort twee uit twee op Spa, Van Buuren P9, Visser P13

sainz4

Carlos Sainz Jr heeft ook de tweede FR3.5-race op Spa gewonnen. Tot aan de bandenwissels werd de Spanjaard nog onder druk gezet door Oliver Rowland, maar een mislukte pitstop wierp de Britse Fortec-coureur tien seconden terug, tot achter Will Stevens, die tweede werd. Ook Richie Stanaway eindigde nog vóór Rowland op de baan, maar de Kiwi kreeg een tijdstraf van 20 seconden, omdat hij een ronde te laat zijn verplichte pitstop maakte. Meindert van Buuren Jr liet zich intussen van zijn beste kant zien: door een prima start en een inhaalactie op Stockinger sleepte hij twee punten uit de strijd; een kwartier lang moest hij drie auto's van zich afhouden. Ook Beitske Visser deed goed mee en reed kort achter het groepje-Van Buuren totdat er contact met Merhi volgde. Daardoor viel ze nog terug van de 13e naar de 14e plaats, een plek die ze later van de wedstrijdleiding terugkreeg.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

Al ging Carlos Sainz weer met ruime voorsprong over de streep, net als gisteren, het had tot aan de meet een wedstrijd kunnen zijn. De Spanjaard pakte weliswaar de kop vanaf de start, maar voelde vervolgens tien ronden lang de hete adem van Oliver Rowland in zijn nek. "Ja, ik ga proberen om hem niet te laten gaan!", zei de jonge Brit vanochtend, toen hij even op bezoek was bij zijn oude team Manor MP Motorsport. Daar slaagde hij wonderwel in: nooit werd het verschil groter dan twee seconden, tegen de pitstops aan verkleinde hij het gat zelfs tot minder dan een seconde. Maar tijdens de bandenwissels liet hij de motor afslaan: pas tien seconden later dan Sainz reed Rowland de pits uit.

Voor Pietro Fantin was de wedstrijd toen allang afgelopen. De Braziliaan werd er net als gisteren bij Les Combes afgetikt, deze keer door Sergey Sirotkin. De twee hadden het bij de start al afgelegd tegen Laine (van P8 naar P4) en Nato (van P10 naar P6). Sirotkin zou ook het einde van de race niet halen. Met Ghiotto, Fantin en de niet-gestarte Amberg hoorde hij tot de uitvallers.

Achter Sainz wist Stevens zijn tweede plaats vast te houden ten opzichte van Stanaway – die vanwege zijn tijdstraf van 20 seconden geen derde zou worden, maar achtste. Zijn team Lotus Charouz had Stanaway namelijk een ronde later dan toegestaan binnengehaald voor diens verplichte bandenwissel. Rowland kon zo toch nog op het podium klimmen, omdat hij Pierre Gasly net van zich af wist te houden. Na de Red Bull-junior volgden Nato, Jaafar en Laine. En daarna Meindert van Buuren Jr, die twee punten aan zijn totaal wist toe te voegen.

sainz3

Van Buuren had niet zo'n goede start als gisteren, toen hij vier plaatsen in één keer goedmaakte, maar won vanaf zijn 15e startplaats toch twee plekjes bij het insturen van La Source. Met het afscheid van Fantin werd dat een 12e plaats. De Nederlander wisselde vroeg, maar schoof vanzelf nog twee plaatsen door toen Sirotkin uitviel en Sörensens pitstop mislukte. Na 12 ronden deed Van Buuren zelf nog een duit in het zakje door Stockinger van de 9e plaats te verdrijven. Aan het slot moest hij er nog alles aan doen om Sörensen voor te blijven – die intussen ook Stockinger was gepasseerd – maar de Pons-coureur redde het met twee tienden verschil. Na afloop moest Van Buuren zich nog wel verantwoorden bij de stewards omdat hij na de start op de Kemmel Merhi op het gras had gedrukt.

"Geen actie", was het antwoord van Van Buuren toen hij eindelijk was 'vrijgelaten'. "Ik kon zelf ook geen kant op. Ik zat bij Stockinger in de slipstream en ging er links langs. Merhi wilde ook bij mij er weer links langs. Maar toen ging Stockinger zelf een beweging naar links maken. Wat had ik moeten doen? Bij 250 km/h een enorm ongeluk veroorzaken?"

Ook Beitske Visser reed een voortreffelijke race. Al maakte ze geen goede start – na een ronde lag ze 18e en laatste – ze vocht zich voorbij aan Mavlanov en Ghiotto en bleef ook na de pitstops een goed tempo behouden. Lange tijd bezette ze de 13e plaats en had ze het groepje van Van Buuren in zicht, maar uiteindelijk verloor ze een plaats aan Roberto Merhi, die na een lange pitstop vanuit het achterveld terugkwam. Dat ging niet zonder contact, waardoor ze de tweede Nederlander werd die zich vanwege de Spanjaard bij de stewards moest melden. "De stewards zeiden al tegen hem: moeten we een bed voor je klaarleggen?"

"Het ging heel goed tot vlak voor het einde", vertelde Visser over haar race. "Ik kon het tempo goed volgen en het viel me nog mee hoe moe ik was: de training begint te werken!" En wat gebeurde er precies met Merhi in de laatste ronde? "Ik verdedigde mijn lijn op de Kemmel door aan de binnenkant te blijven. Daardoor koos Merhi de buitenkant, maar aan het einde stuurde hij gewoon in. We raakten elkaar en het duurde even voordat ik weer wegkwam. Hij sneed daarna de chicane af, dus het is mogelijk dat ik mijn 13e plaats nog terugkrijg." Merhi kreeg intussen wel straf: vijf plaatsen terug op de grid in Moskou.

FR3.5, Spa, race 2, 1 juni 2014

1. Carlos Sainz – DAMS - 21 ronden, 43'24"524
2. Will Stevens - Strakka - 12"330
3. Oliver Rowland - Fortec - 15"045
4. Pierre Gasly - Arden - 15"888
5. Norman Nato - DAMS - 23"181
6. Jazeman Jaafar - ISR - 26"953
7. Matias Laine - Strakka - 27"434
8. Richie Stanaway - Lotus Charouz - 14"420 (met 20 seconden tijdstraf)
9. Meindert van Buuren Jr - Pons - 45"751
10. Marco Sörensen - Tech 1 - 45"937
11. Marlon Stockinger - Lotus Charouz - 46"686
12. William Buller - Arden - 47"099
13. Beitske Visser - AVF - 1'02"128
14. Roberto Merhi - Zeta - 55"776 (plaats teruggezet)
15. Oscar Tunjo - Pons - 1'10"605
16. Roman Mavlanov - Zeta - 1'21"931

Snelste ronde: Matias Laine, 2'02"129

Uitgevallen
15e ronde - Luca Ghiotto
6e ronde - Sergey Sirotkin
0 ronden - Pietro Fantin
0 ronden - Zoel Amberg

Tussenstand kampioenschap
1.Sainz 124; 2.Gasly 81; 3.Rowland 74; 4.Stevens 68; 5.Jaafar, Nato 46; 7.Merhi 38; 8.Martsenko 36; 9.Stockinger, Amberg 32; 11.Sörensen 29; 12.Sirotkin 25; 13.Ghiotto 20; 14.Laine 19; 15.Buller 12.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet