Formule Renault 3.5

FR3.5: Red Bull-juniors monopoliseren eerste rij op Spa, Van Buuren P17, Visser P18

sainz

De twee Red Bull-juniors Carlos Sainz (DAMS) en Pierry Gasly (Arden) delen vanmiddag de eerste rij voor de eerste Formule Renault 3.5-race tijdens het World Series by Renault-weekend op Spa. Sainz voegde daarmee weer een pole toe aan zijn toch al succesvolle seizoensstart. Meindert van Buuren Jr leek in de eerste vrije training van gisteren iets te hebben gevonden, maar moet toch weer vanaf de 17e plaats starten. Ook Beitske Visser vertrekt vanaf een bekende positie, de achttiende. De tijden liggen echter dicht bij elkaar: op het lange circuit van Spa was Visser maar een seconde van Sainz verwijderd.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam
Aanvullende foto's: World Series by Renault

20 auto's vertrokken voor de kwalificatie van de zaterdagrace: Comtec, dat de eerste raceweekenden met Nikolay Martsenko en Andrea Roda van start ging, heeft er voorlopig de brui aan gegeven. Een ander nieuw gezicht was Richie Stanaway, die bij Lotus Charouz de onfortuinlijke Matthieu Vaxivière vervangt. De Fransman werd in Monaco in de openingsfase gelanceerd; de klap waarmee zijn auto terug op het asfalt viel, was zó hard dat hij niet verder kon rijden. Na onderzoek bleek dat hij de vijfde wervel in zijn rug had gebroken. Vaxivière moet daardoor niet alleen Spa, maar ook Moskou missen. Stanaway stapt intussen in op het circuit dat ooit zijn veelbelovende carrière tot stilstand leek te brengen.

Het was daarom goed om Stanaway meteen te zien meestrijden om de pole. De Nieuw-Zeelander meldde zich aan kop van het veld na negen ronden in de sessie, toen een heel rijtje coureurs onder de al lang staande tijd van Carlos Sainz dook. In een vrij kalm eerste gedeelte van de sessie vervolgde DAMS zijn dominantie van Monaco, gevolgd door de twee auto's van Fortec: de auto's met startnummers 1, 2, 3 en 4 (Sainz, Nato, Sirotkin, Rowland) gingen ook in die posities de pauze voor de bandenwissels in.

pit-sat-fr35

Pierre Gasly was na de hervatting de eerste die onder de tijd van Sainz dook, met een halve seconde. Daarna ging het hard: Stanaway, Merhi, Sirotkin, Fantin, Stockinger en nog acht anderen, onder wie Meindert van Buuren, duwden Sainz terug naar de 14e positie. De volgende ronde herstelde Sainz de orde. Fantin, Amberg en Laine meldden zich nog in de top-zes, waarna Sirotkin op de vlag nog naar P3 doorschoof. De andere hoofdrolspelers van het eerste kwartier konden geen vuist meer maken: Rowland bleef steken op de tiende tijd, Nato werd 12e.

sirotkin

Meindert van Buuren begon gisteren het weekend goed met een tiende tijd in de halfnatte eerste vrije training. In Monaco had het team van Pons iets gevonden dat zou bijdragen aan een betere kwalificatie, een verbetering die er pas op Spa (een normaal circuit) uit zou komen. In de middagsessie bleek het toch niet te werken: zowel Van Buuren als diens nieuwe teamgenoot Oscar Tunjo klaagden over onderstuur in de tweede sector. Met een iets losser diff hoopten ze dat de auto wat makkelijker zou roteren.

vanbuuren

Daar leek het in de openingsfase van de kwalificatie nog niet op: Van Buuren stond lange tijd 19e en na een verbetering van Mavlanov zelfs 20e als laatste. De achterkant bleek iets te los en ging schuiven, zo legde Van Buuren Sr na afloop uit terwijl Jr volop in de handtekeningensessie zat. Een kleine aanpassing bracht verbetering: met nog een paar minuten maakte de Rockanjenaar een grote sprong naar de 13e plaats, maar uiteindelijk zakte hij toch naar de 17e plaats. Zijn teamgenoot Tunjo bracht het er nog minder van af: de toch alleszins snelle Colombiaan zette de 19e tijd.

visser

Hoe dicht het veld op elkaar zat op de zeven kilometer van Spa-Francorchamps bleek wel uit het feit dat Beitske Visser uiteindelijk op net een seconde van de snelste tijd van Sainz eindigde. "Het ging goed, ik ben heel tevreden over dat gat van een seconde. Flink wat minder dan gisteren. Maar het is ongelooflijk hoe dicht het allemaal op elkaar zit, zeker op zo'n lange baan." Ze genoot zichtbaar van de ervaring die het circuit van Spa in een Formule Renault 3.5 ontegenzeggelijk is. Later in de week meer over de FR3.5-ervaringen van Visser en Van Buuren tot nu toe.

FR3.5, Spa, kwalificatie 1, 31 mei 2014

1. Carlos Sainz - DAMS - 1'58"681
2. Pierre Gasly - Arden - 1'58"802
3. Sergey Sirotkin - Fortec - 1'58"818
4. Richie Stanaway - Lotus Charouz - 1'58"855
5. Roberto Merhi - Zeta - 1'58"298
6. Pietro Fantin - Draco - 1'58"993
7. Matias Laine - Strakka - 1'58"944
8. Zoel Amberg - AVF - 1'59"015
9. Marlon Stockinger - Lotus Charouz - 1'59"150
10. Oliver Rowland - Fortec - 1'59"151
11. Luca Ghiotto - Draco - 1'59"206
12. Norman Nato - Dams - 1'59"221
13. Marco Sörensen - Tech 1 - 1'59"229
14. Jazeman Jaafar - ISR - 1'59"260
15. Will Stevens - Strakka - 1'59"388
16. William Buller - Arden - 1'59"477
17. Meindert van Buuren Jr - Pons - 1'59"610
18. Beitske Visser - AVF - 1'59"692
19. Oscar Tunjo - Pons - 1'59"965
20. Roman Mavlanov - Zeta - 2'01"118
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet