DRDO

DRDO: Waterpret voor Dutch Race Driver Organisation

marcel roeleveld

Het tweede evenement van de Dutch Race Driver Organisation werd op een kletsnat Circuit Park Zandvoort verreden. Dat was voor de deelnemers geen reden om de mondhoeken te laten hangen. Vooral de regenrijders onder de coureurs vermaakten zich kostelijk. Toine Kreijne (Suzuki Swift) en René Oudshoorn ('niet meer helemaal nieuwe' Seat Ibiza TDi) presteerden uitstekend, met in de eerste race een vijfde en zesde plaats algemeen in het 29 auto's tellende veld.

Tekst en foto's: PR

Iedere rijder is meer dan welkom bij de Dutch Race Driver Organisation, het maakt niet uit of je een debutant bent of een internationale topcoureur. Neem bijvoorbeeld Ruud Luttik en Jeroen Mul. Ruud reed zijn tweede race ooit. "Vorig jaar heb ik mijn racelicentie gehaald bij de Dutch Race Driver Academy. Tijdens de DRDO-finalerace van vorig jaar maakte ik mijn racedebuut. Nu sta ik voor de tweede keer aan de start. Ik race voor de lol, daarom koos ik voor de DRDO. Het is een leuke klasse. Ik rijd alleen met 'mijn' VW Golf TDi, zodat ik veel kilometers kan maken."
De internationaal bekende autocoureur Jeroen Mul reed zijn eerste DRDO-races. Hij reed onder meer in de Formule 3 en de Porsche Supercup, dit seizoen komt hij uit in de Lamborghini Blancpain Super Trofeo. Twee dagen na zijn dubbelzege op het circuit van Silverstone deelde hij een VW Golf TDi met zijn broer Bas. "Ik ben instructeur bij de Dutch Race Driver Academy, dus ik ken de DRDO", vertelde hij. "De klasse spreekt mij aan. Het is heel gezellig en toegankelijk. Het tijdschema is heel efficiënt; het programma begint pas in de namiddag maar je rijdt desondanks veel."

Diesel op pole
Tijdens de kwalificatietraining was Marcel Roeleveld de snelste met zijn fraaie Volvo S60 diesel. Het was niet de eerste keer dat een auto uit de dieselklasse van poleposition mocht vertrekken. In de regen gelden andere regels. Motorvermogen speelt minder een rol, talent en ervaring juist meer. Tijmen Heino (16) deed van zich spreken door de twaalfde startplek algemeen op te eisen met zijn Suzuki Swift. De jonge coureur was daarmee de snelste in de Specials-klasse.

Zeges Bas Baars en Marcel Roeleveld
Tijdens de eerste race kon Roeleveld zijn poleposition niet verzilveren. Door technische problemen haalde hij de finish niet.

bas baars

Zijn vaste teamgenoot Bas Baars (Volvo C30 diesel) sloeg zijn slag en kwam na ruim 50 minuten racen als eerste algemeen over de finish. Baars startte als zesde, hij lag na enkele ronden al op de tweede plek en klom vervolgens door naar de eerste plaats.
De deelnemers aan de Dieselklasse deden het sowieso goed in de regen. Wat te denken van de zeer ervaren René Oudshoorn, die met zijn bedaagde Seat Ibiza TDI als zesde algemeen eindigde? Oudshoorn stelde daarmee de tweede plaats bij de diesels veilig. "In het begin van de race had ik een uitstapje in de Tarzanbocht", blikte René op zijn race terug. "Ik kwam met twee wielen naast de baan terecht, daarbij verloor ik een paar plaatsen. Daarna heb ik mij weer naar voren gevochten. Ik ben heel blij met mijn zesde plaats. Dit is leuk, met mijn oude Seatje." Oudshoorn bewees dat je met een betaalbare, minder krachtige auto niet alleen veel plezier kunt beleven, maar ook nog een mooie prestatie kunt neerzetten.
De equipe Pepijn Timmermans - Tom Meylink (VW Golf TDi) completeerde het erepodium van de Dieselklasse.

Na de tweede race mocht Marcel Roeleveld toch nog het zoet van de overwinning proeven. Hij lag bijna de hele race op kop en won met overmacht zowel de race als de Dieselklasse. Bas Baars moest deze keer genoegen nemen met de tweede plaats bij de diesels, gevolgd door wederom Pepijn Timmermans en Tom Meylink.

ziad geris

Dubbelzege Ziad Geris
Ziad Geris won de tweede race tijdens het eerste evenement van de DRDO, op 22 april. Daarvoor werd hij 'gestraft' met 15 resultaatseconden; tijdens de eerste race van het tweede evenement duurde zijn verplichte pitstop 15 seconden langer. Geris liet zich daardoor niet uit het veld slaan. In de begin van de eerste race lag hij op kop, om tijdens de pitstops terug te vallen. Vervolgens vocht hij zich terug naar de derde plaats algemeen en de zege in de BMW M3 Cup. Jan en Jesse van Kuijk voelden zich als een vis in het water op het natte circuit en eindigden als tweede in hun klasse. Daarmee behaalde Team GP Elite een dubbelzege. Benno Kivits en Bertie van Rooij zagen de finishvlag als derde.
Dankzij zijn zege duurde de pitstop van Geris in de tweede race maar liefst 30 seconden extra. Toch lukte het hem opnieuw om als eerste deelnemer aan de BMW M3 Cup de finishvlag te begroeten.
Dennis van der Linden en Herman Peene stelden met hun tweede plaats alweer hun derde podiumplek van dit seizoen veilig. De equipe Van Kuijk sloot een succesvolle dag af met de derde plaats.

toine kreijne

Twee keer goud voor Toine Kreijne
In de Specials-klasse was er geen kruid gewassen tegen Toine Kreijne. Met zijn Suzuki Swift maakte hij vooral indruk door als vijfde (eerste race) en zesde algemeen over de finish te komen. Hij hield daarmee veel aanmerkelijk snellere auto's van het kaliber BMW M3 en BMW 130i achter zich. "Dit is pas mijn vijfde race", vertelde hij. "Ik ben in 2012 begonnen, na een onderbreking vorig jaar rijd ik nu bij de DRDO." Dat maakt zijn prestaties extra bijzonder. "Bij de start had ik al vijf tegenstanders te pakken. Ook daarna ging het bijzonder goed." Het mag duidelijk zijn wie er voortaan een regendans doet voor het begin van een DRDO-evenement!

tijmen heino

Tijmen Heino had het ook naar zijn zin op het natte, gladde asfalt. De jonge debutant reed heel netjes naar een tweede en een derde plaats in de Specials-klasse met zijn Suzuki Swift. Mark van Doesburg (BMW 3-serie) en Raimond van Steen (BMW Compact) verdeelden de overige podiumplaatsen.

alexander berger

Maximale score voor Alexander Berger
Alexander Berger (BMW 130i) is het nieuwe seizoen van de DRDO uitstekend begonnen. Tijdens het eerste evenement eindigde hij twee keer als tweede in de klasse Specials Plus. Dat leverde hem nu 20 'successeconden' op. Ondanks dat, en ondanks een niet bepaald geslaagde start, zag Berger kans om in de eerste race zijn klasse te winnen. Hij eindigde als tweede algemeen.
Cas Renders, Bergers teamgenoot bij team Day V Tec, completeerde het teamsucces door de tweede plaats op te eisen met zijn BMW 130i. Jeroen de Roode en Hans Creemers behaalden alweer hun tweede podiumplek van het seizoen met hun BMW 325i E30 'youngtimer'. In de tweede race was het wederom feest voor het duo: de tweede plaats was een feit. Zij moesten alleen Alexander Berger voor zich dulden, die naast de klassezege wederom als tweede algemeen over de eindstreep kwam. Bas Barenbrug completeerde het erepodium met zijn BMW M3 E36.

Volgende evenement: dinsdag 17 juni, Circuit Park Zandvoort.

Uitslagen:

DRDO BMW M3 Cup:
Race 1: 1. Ziad Geris; 2. Jan en Jesse van Kuijk; 3. Benno Kivits en Bertie van Rooij.
Race 2: 1. Ziad Geris; 2. Dennis van der Linden en Herman Peene; 3. Jan en Jesse van Kuijk.

DRDO Specials Plus:
Race 1: 1. Alexander Berger, BMW 130i; 2. Cas Renders, BMW 130i; 3. Jeroen de Roode en Hans Creemers, BMW 325i E30.
Race 2: 1. Alexander Berger; 2. Jeroen de Roode en Hans Creemers; 3. Bas Barenbrug, BMW M3 E36.

DRDO Specials:
Race 1: 1. Toine Kreijne, Suzuki Swift; 2. Raimond van Steen, BMW Compact; 3. Tijmen Heino, Suzuki Swift.
Race 2: 1. Toine Kreijne, Suzuki Swift; 2. Tijmen Heino, Suzuki Swift; 3. Mark van Doesburg, BMW 3-serie.

DRDO Dieselklasse:
Race 1: 1. Bas Baars, Volvo C30; 2. René Oudshoorn, Seat Ibiza TDi; 3. Pepijn Timmermans en Tom Meylink, VW Golf TDi.
Race 2: 1. Marcel Roeleveld, Volvo S60; 2. Bas Baars; 3. Pepijn Timmermans en Tom Meylink.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet