NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson wint Coca Cola 600 Charlotte. Kapotte motor verpest doelstelling Kurt Busch

Op de Charlotte Motor Speedway behaalde Hendrick Motor Sports-coureur Jimmie Johnson zijn allereerste Sprint Cup dit seizoen. Dertien wedstrijden had Johnson had zonder overwinningen moeten stellen. Kapotte Chevrolet-motoren maakten aan alle illusies van Danica Patrick en Kurt Busch een voortijdig einde. De doelstelling van Busch om dezelfde dag de volledige wedstrijd in de Indy 500 en Coca Cola 600 te voltooien werd niet gehaald.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Johnson 1
Jimmie Johnson moest het dertien wedstrijden zonder overwinningen stellen maar bleef competitief. Hij wel lol in de roddel en achterklap die over zijn team de No 48 de ronde deden.


Jimmie Johnson wint Coca Cola 600 Charlotte. Kapotte motor verpest doelstelling Kurt Busch
HMS-coureur Jimmie Johnson moest dit seizoen wat langer op zijn allereerste overwinning wachten. Negen ronden voor het einde pakte Johnson definitief de leiding toen hij aan de Toyota van Matt Kenseth voorbijging. Uiteindelijk versloeg Johnson de Chevrolet van Kevin Harvick met een voorsprong van 1.272 secs. Voor Johnson betekende het zijn zevende overwinning op de Charlotte Motor Speedway en kwam daarmee op gelijke hoogte met NASCAR-legende Bobby Allison, die eveneens zevenmaal op deze oval zegevierde. Achter Johnson eindigden, Kevin Harvick, Matt Kenseth en Carl Edwards. Roush Fenway-coureur Edwards leek met zijn Ford de beste papieren te hebben, maar een neutralisatie 22 ronden voor het einde vanwege een opgeblazen motor van Alex Bowman, bedierf de strategie van het Roush Fenway Team volledig. Edwards zat op een volledig andere strategie en Johnson's crewchief Chad Knaus waarschuwde zijn rijder dat een reguliere pitstopcyclus voor de volgende 107 ronden verkeerd kon uitpakken. Een extra pitstop viel dus in het voordeel van Johnson uit. Kevin Harvick eindigde als tweede maar zijn kansen werden verspeeld door een slecht bevestigd wiel door zijn pitcrew in de openingsfase.''Ik had 700 mijl nodig om terug te komen'' aldus Harvick.

JGR-coureur Matt Kenseth moest het evenals Jimmie Johnson tot nu toe, dit seizoen eveneens nog zonder overwinningen stellen. Matt Kenseth: ''Voor de overwinning racet je zo hard mogelijk. Vandaag waren we in een positie om te winnen maar ik kon ze gewoon niet tegenhouden. Ik deed wat ik kon."

2014 Busch helicopter
Kurt Busch arriveert vanuit Indianapolis in Charlotte.

Hoewel Johnson dit seizoen tot aan de Coca Cola 600 nog steeds niet gewonnen had, had hij er eigenlijk wel plezier in de roddel en achterklap over zijn team. Jimmie Johnson: "Al die hype en bezorgdheid was bij ons niet aanwezig maar elders. Dit was bij ons totaal niet aan de orde. Wij hebben prachtige races en kansen gehad, maar soms gingen die naar iemand anders. En natuurlijk hadden we ook slechte wedstrijden. Daar ben ik eerlijk over maar ik ben ervan overtuigd dat de mystiek van de No. 48 weer volledig terugkomt.''

Opgeblazen motoren bederven kansen Stewart Haas Racing-coureurs Busch en Patrick
Opgeblazen motoren maakten een voortijdig einde aan de wedstrijden van Danica Patrick en Kurt Busch. Patrick die zich als vierde gekwalificeerd had, ging de openingsfase de strijd met Jimmie Johnson aan. Patrick kampte met een kapotte cilinderkop en werd ook nog eens door Brian Scott aangereden. Een Top 10 klassering lag zeker in het verschiet. Omdat Kurt Busch door zijn deelname aan de Indy 500 de verplichte rijdersmeeting voorafgaande aan de wedstrijd miste, moest hij achteraan starten. Een kapotte motor maakte in de 271e van 400 ronden tellende wedstrijd definitief een einde aan zijn doelstelling om zowel de Indy 500 als Coca Cola 600 op dezelfde dag volledig te voltooien. Busch bevond zich al snel in de Top 15 maar een kapotte schokbreker wierp hem later in de wedstrijd al iets terug.

2014 Danica Motor
Bij Stewart Haas Racing sneuvelden de motoren. Danica Patrick en Kurt Busch waren de prominente slachtoffers.

Kurt Busch: ''Het gevoel om na een Indycar weer in een Stockcar te zitten zal ik nooit vergeten. Ik ben met mijzelf een uitdaging aangegaan waarvan ik genoten heb. Ik ga echt niet bij de pakken neerzitten. Niets kan mijn goede stemming bederven. Ik had de wind in de zeilen en de zon gaat nog steeds op. Het was een bijzondere dag.''

2014 JJ Pitroad
Perfect pitwerk bij Hendrick Motorsports voor Jimmie Johnson.

Teambaas Tony Stewart  blijft voorlopig de enige coureur die in 2001 in beide wedstrijden de volledige wedstrijd aflegde. Busch reed in totaal 900 mijl en kwam 200 mijl te kort. Een terugkeer naar Indianapolis acht Busch in de toekomst niet uitgesloten.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
3. Matt Kenseth Toyota 400 ronden
4. Carl Edwards Ford 400 ronden
5. Jamie McMurray Chevrolet 400 ronden
6. Brian Vickers Toyota 400 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 400 ronden
8. Paul Menard Chevrolet 400 ronden
9. Kyle Busch Toyota 400 ronden
10. Brad Keselowski Ford 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet