WTCC

WTCC: López vergroot met winst voorsprong in WK-stand, Coronel vijfde

140525 WTCC R2 Lopez
En weer een! José-Mária López vergrootte met zijn derde zege zijn voorsprong aan de leiding van het WK

José-Mária López heeft zijn derde overwinning van het seizoen binnen. In de tweede FIA WTCC-race op de Salzburgring reed de Argentijnse Citroën-coureur vanaf de zevende startplaats zonder al teveel plichtplegingen naar voren en stelde vervolgens de overwinning veilig, waarmee hij zijn voorspring als leider in de tussenstand van het WK verder vergrootte. In de race, die na een aantal incidenten in de openingsronde voor bijna een half uur werd onderbroken, eindigden Honda-coureurs Gabriele Tarquini en Tiago Monteiro op de plaatsen twee en drie. Tom Coronel werd als vijfde geklasseerd, maar moest nog afwachten of hij zijn resultaat mag behouden, omdat de sportcommissarissen nog onderzoek doen naar de vraag of hij wellicht onder safety-car-omstandigheden had ingehaald. Korte tijd later werd bekend dat Coronel geen straf te vrezen had.

Tekst: René de Boer (vanuit Salzburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


140525 WTCC R2 Startcrash
In het middenveld gaat het mis voor Lada-rijders Thompson en Huff

Bij het uitdoven van het startlicht komt Coronel uitstekend weg en wint gelijk een paar plaatsen, ondermeer ten koste van zijn teamgenoot Chilton, die helemaal niet van zijn plek lijkt te komen. Muller komt in het middenveld links op het gras, gaat weer naar rechts, raakt daar Thompson en zorgt daarmee voor een kettingreactie, waarvan Lada-rijders Thompson en Huff het slachtoffer worden. Huff raakt de aut van Muller aan de rechter kant. Onmiddellijk komt de safety-car in actie, de beide Britten zijn uit de strijd. Tarquini leidt voor Monteiro, Michelisz, Bennani, Lopez, Coronel, Loeb, Morbidelli, Kozlovskiy en Valente. Muller rijdt met een flink beschadigde auto de pits in, voor Borkovic is de race ten einde na een aanrijding in de chicane, ook Chilton en Münnich zijn uit de strijd. Vanwege de diverse gestrande auto's wordt de rode vlag getoond, de auto's worden op het rechte stuk opgesteld.

Na 25 minuten wordt de race achter de safety-car hervat. Muller, Chilton, Borkovic en de beide Lada-rijders Huff en Thompson ontbreken. Na de safety-car-ronde, de derde raceronde, wordt de wedstrijd weer vrijgegeven. Tarquini blijft aan de leiding voor tramgenoot Monteiro en merkgenoten Michelisz en Bennani. Coronel passeert Loeb en is zesde, Valente haalt Kozlovskiy in en is daarmee negende. In de vijfde ronde passeert Lopez bij het uitkomen van de Nocksteinkehre Bennani in de strijd om de vierde plaats. Een ronde later haalt Lopez dezelfde truc uit bij Michelisz, waarmee hij al derde is. Ook Coronel heeft Bennani inmiddels ingehaald en rijdt op de vijfde plaats, terwijl Loeb een plek verlest aan Morbidelli.

140525 WTCC R2 Lopez actie
López haalde na de tweede safety-car-fase relatief gemakkelijk Tarquini en reed daarna de zege naar huis   In de zevende ronde valt Lopez voor de Fahrerlagerkurve Monteiro aan, maar de Portugees verdedigt vooralsnog zijn tweede positie. Een ronde later lukt het wel: Lopez is nu tweede. Morbidelli haalt Bennani in in de strijd om de zesde plaats, vervolgens zit ook Loeb op de achterbumper van Bennani en gaat er korte tijd later zonder al teveel moeite voorbij. Aan het eind van de negende ronde leidt Tarquini, 0,717 seconde voor Lopez, dan Monteiro, Michelisz, Coronel, Morbidelli, Loeb, Bennani, Münnich en Kozlovskiy. Coronel heeft het aan de stok met Morbidelli. De twee raken elkaar en wisselen van positie, terwijl plotseling opnieuw de safety-car in actie komt, zonder dat duidelijk is waarvoor. Pas later blijkt dat het grind dat door de auto van Münnich in de chicane op de baan is gestrooid, de oorzaak is. Morbidelli blijkt al onder safety-car-omstandigheden te hebben ingehaald en laat zich daarop weer terugvallen naar de zesde plek achter Coronel.

Bij de start van ronde 13 wordt de race weer vrijgegeven, er zijn nog vijf ronden te gaan. Lopez valt Tarquini aan op het bergop-gedeelte aan de achterkant van het circuit en passeert de Italiaan met ogenschijnlijk gemak, ondanks de 60 kg extra gewicht aan boord van de Citroën. Daarmee rijdt Lopez aan de leiding en vervolgens stelt hij ook zonder enig probleem de overwinning veilig. Tarquini moet genoegen nemen met de tweede plaats voor Monteiro, maar het hoogtepunt in de slotfase van de race is het duel tussen Michelisz en Coronel om de vierde plaats. De Hongaar blijft onze landgenoot uiteindelijk voor, maar Coronel scoort met zijn vijfde positie opnieuw waardevolle WK-punten. Morbidelli, Loeb, Bennani, Münnich en Kozlovskiy completeren de top tien.

Uitslag:
1. José-Mária López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 17 r. in 51:59,898
2. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 1,683
3. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 2,554
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 3,651
5. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze, op 3,908
6. Gianni Morbidelli (Ita), Chevrolet-RML Cruze, op 4,466
7. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 4,758
8. Mehdi Bennani (Mar), Honda Civic WTCC, op 5,418

Stand na 10 van 24 races:
1. López, 179 punten
2. Muller, 138
3. Loeb, 134
4. Monteiro, 96
5. Tarquini, 74
6. Morbidelli, 60
7. Coronel, 58
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet