Formule Renault 3.5

FR3.5: Nato pakt debuutoverwinning in straten Monaco, Van Buuren verovert punt

nato2

Norman Nato heeft zijn eerste overwinning in de Formule Renault 3.5 binnen. In de straten van Monaco reed de Fransman beheerst van pole naar de zege. Marco Sörensen volgde Nato de hele race op de voet, maar vormde geen echte bedreiging. Meindert van Buuren Jr pakte op zijn Monaco-debuut meteen een punt. Dankzij een goede start schoof hij meteen op naar de tiende plaats en wist die ondanks een niet-functionerend DRS ruim twee derde van de race te verdedigen tegen de aanvallen van Pietro Fantin. Toen Fantin een fout maakte, kon de Nederlander het punt rustig naar huis rijden.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

Voor DAMS was de zege van Nato de bekroning op drie dagen van 100% succes: het Franse team won vrijdag en zaterdag al beide GP2-races en voegde daar nu de zege aan toe in de enige Formule Renault 3.5-race van het weekend. Nato reed naar de winst in een weinig enerverende race, waarin weinig fouten werden gemaakt. Alleen Sergey Sirotkin viel op door bij de start te blijven staan en daarna bij Sainte-Devote achterstevoren te gaan. Daardoor vielen de meeste beslissingen al bij de start.

Nato kwam prima weg van pole en nam in zijn kielzog Marco Sörensen mee, die vanaf de derde startplek Jazeman Jaafar passeerde. Oliver Rowland maakte een uitstekende start en ging als vierde door Sainte-Devote, maar Carlos Sainz greep een bocht later die positie terug. Jaafar, Sainz en Rowland reden vervolgens de hele race als een accordeon achter elkaar aan: soms drukte Sainz aan bij Jaafar, dan weer moest hij een gat laten vallen en verdedigen tegen Rowland. Aan hun posities veranderde uiteindelijk niets. Hetzelfde gold voor Amberg, Gasly, Stevens en Merhi, die in die volgorde naar de finish reden. Gasly zat de hele race Amberg op de hielen, maar kon geen weg voorbij vinden.

vanbuuren2

Meindert van Buuren maakte vanaf de 12e plaats een goede start en positioneerde zich handig in Sainte-Devote om de eerste ronde als tiende door te komen. Tot twee derde van de race had hij Pietro Fantin vlak achter zich. De Braziliaan was elke ronde duidelijk sneller in de zwembadsectie, waar Van Buuren steeds allerlei verdedigende lijnen moest rijden. Op het rechte stuk en op de heuvel kon de Nederlander dan weer een gaatje slaan, ondanks het feit dat hij de hele race kampte met een niet-functionerend DRS. Eén keer reed hij rechtdoor bij de chicane, maar zo'n faux-pas is een keertje toegestaan. In de 22e ronde deed Fantin een ultieme poging bij Sainte-Devote, maar hij verremde zich. Zo was de druk bij Van Buuren weg. Met een gat van drie seconden op Matias Laine kon hij zijn punt rustig naar huis rijden.

Beitske Visser maakte net als Van Buuren een goede start, maar bevond in de eerste bocht wel midden in het getouwtrek van het achterveld. Visser en Vaxivière toucheerden elkaar daarin, wat tot het uitvallen van de Fransman leidde. De Nederlandse kon haar weg vervolgen en bleef vervolgens de hele race Roda en Mavlanov voor. Doordat er verder weinig auto's uitvielen, eindigde ze als 17e.

visser2

FR3.5, Monaco, 25 mei 2014

1. Norman Nato - DAMS - 30 ronden
2. Marco Sorensen - Tech 1 - 0"790
3. Jazeman Jaafar - ISR - 12"228
4. Carlos Sainz - DAMS - 13"268
5. Oliver Rowland - Fortec - 13"960
6. Zoel Amberg - AVF - 20"962
7. Pierre Gasly - Arden - 21"395
8. Will Stevens - Strakka - 31"911
9. Roberto Merhi - Zeta - 38"853
10. Meindert van Buuren Jr - Pons - 50"019
11. Marlon Stockinger - Lotus Charouz - 55"954
12. Oliver Webb - Pons - 1'00"594
13. Matias Laine - Strakka - 1'00"803
14. Luca Ghiotto - Draco - 1'00"874
15. Pietro Fantin - Draco - 1'03"676
16. Will Buller - Arden - 1'04"448
17. Beitske Visser - AVF - 1'14"137
18. Andrea Roda - Comtec - 1 ronde
19. Roman Mavlanov - Zeta - 1 ronde

Snelste ronde: Norman Nato, 1'23"601

Uitgevallen
6e ronde - Sergey Sirotkin
1e ronde - Matthieu Vaxivière
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet