WTCC

WTCC: Muller wint, Coronel tweede na sterk gereden race

140525 WTCC Persconferentie
Gebeurde dit seizoen nog niet eerder: Tom Coronel (l.) bij de persconferentie, samen met Yvan Muller, José-Maria López en Franz Engstler (vlnr)

Nadat Yvan Muller gisteren na de straf van Morbidelli de pole-position voor de eersre WTCC-race op de Salzburgring had geërfd, maakte de Franse Citroën-coureur optimaal gebruik van zijn uitgangspositie en behaalde zijn derde overwinning van het seizoen. Tom Coronel reed een bijzonder sterke race, waarin hij rondenlang de aanvallend rijdende José-Maria López achter zich wist te houden. Zo stelde hij uiteindelijk de tweede plaats veilig, voor de ROAL-Chevrolet-rijder zijn beste resultaat van het seizoen tot nu toe. López eindigde als derde en behield daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst: René de Boer (vanuit Salzburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI, Rebocar

140525 WTCC R1 Start
Start van de eerste race met Muller voor Loeb en Coronel

Muller pakt de leiding bij de start, Coronel zit naast Loeb en is bij het uitkomen van de chicane in het voordeel, zodat hij de tweede plaats kan pakken. Loeb valt aan de buitenkant terug en verliest nog een plaats aan Lopez, die bij het aanremmen van de eerste bocht de tweede plaats van Coronel overneemt. Onze landgenoot is daarmee derde, daarachter rijden Loeb, Monteiro en Chilton. Borkovic en Valente komen in de tweede ronde in de problemen en rijden beide de pits in. Achter Monteiro op de vierde plaats rijden Chilton, Bennani, Michelisz en Tarquini dicht bij elkaar, de Portugees houdt het kwartet achter hem duidelijk op.

In de vijfde ronde gaat Michelisz wijd bij het aanremmen van de Fahrerlagerkurve, Tarquini profiteert direct en neemt de achtste plaats over. Vooraan het veld heeft Muller een voorsprong van 0,8 seconde op Lopez, die op zijn beurt weer 2,1 seconden voor Coronel rijdt. Loeb blijft enigszins eenzaam op de vierde plaats, daarachter Monteiro en de vier rijders achter hem binnen een seconde.

140525 WTCC R1 Muller
Prachtig beeld van de Salzburgring met Muller voor Coronel   In de achtste ronde mist Lopez zijn rempunt voor de eerste chicane, Coronel is onmiddellijk ter plekke en pakt zo de tweede plaats. Twee ronden lang heeft Coronel de hete adem van Lopez en Loeb in de nek, maar dan kan Coronel weer een beetje uitlopen, waardoor zijn positie niet meer zo erg in gevaar lijkt. In de elfde ronde maakt Lopez weer een tiende goed, het verschil tussen Coronel en de Argentijn is aan het eind van de ronde 0,454 seconden. Een ronde later plaatst Lopez bij de Fahrerlagerkurve een aanval, maar Coronel maakt zijn Chevrolet zo breed als het maar kan en houdt de Citroën vooralsnog achter zich. Aan het eind van de 13e ronde is er eenzelfde situatie, waarbij de remmen van Coronels auto even blokkeren, maar nog steeds houdt Coronel het goed vol. Ook in de laatste twee ronden zijn er geen veranderingen meer en zo haalt Muller zijn derde overwinning van het seizoen binnen, voor Coronel, wiens tweede plaats zijn beste resultaat van het jaar tot nu toe is. Lopez eindigt als derde, voor Loeb, Monteiro, Chilton, Bennani, Tarquini, Michelisz en Morbidelli.

"Ik had echt een briljante start, maar in de chicane kwam ik even in botsing met Sébastien Loeb. Het was close, maar ik had ook nog wat ruimte nodig om te overleven. Ik wilde ten koste van alles in de slipstream van Lopez blijven en dat lukte heel goed. Toen hij een fout maakte, pakte ik de tweede plek en daarna zag ik dat hij ook wel wat problemen had, dus ik heb echt op alle mogelijke manieren mijn tweede plaats verdedigd. Super, dat het gelukt is. Dit resultaat doet echt heel goed. Ik heb ook het idee dat ik de auto steeds beter begrijp, maar ik weet ook wel dat dit echt het maximaal haalbare is, want normaal gesproken blijf ik niet voor de Citroëns. Maar als er dan een kans komt, zoals nu, dan moet ik die gewoon pakken", aldus Coronel.

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 15 r. in
2. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze, op 3,840
3. José-Maria López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 4,276
4. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 5,427
5. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 12,403
6. Tom Chilton (GBr), Chevrolet-RML Cruze, op 12,945
7. Mehdi Bennani (Mar), Honda Civic WTCC, op 13,566
8. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 14,868
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet