Formule Renault 3.5

FR3.5: Nato pakt pole voor de race in Monaco, Van Buuren sterk op P12

nato

Norman Nato vertrekt van pole voor de enkele Formule 3.5-race die dit weekend op Monaco wordt verreden. De Franse tweedejaars, tot nu toe overvleugeld door teamgenoot Carlos Sainz, sprong gisteren al uit de schaduw van de Red Bull-junior door de snelste te zijn in de vrije training. Vandaag versloeg hij Sainz opnieuw door in zijn kwalificatiegroep op allerlaatst de snelste tijd te pakken. Sainz was de snelste in de andere groep, maar Nato's was maar liefst zes tienden sneller dan die van Sainz. Meindert van Buuren schitterde voor Pons door een zesde tijd in de groep van Sainz te zetten. Daardoor mag hij morgen als 12e starten. Voor Beitske Visser was Monaco nog een klein maatje te groot. Zij start als 19e.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

Twee DAMS-coureurs vertrekken morgen dus vanaf de eerste rij, maar beiden moest er hard voor werken. Zeker in kwalificatiegroep A, waarin onder meer Carlos Sainz was onderverdeeld, werd er volop gestreden voor de snelste tijd. In de openingsfase wisselen Vaxivière, Sirotkin en Sörensen zich aan de kop af totdat Sainz zich daar voor het eerst meldde, met een tijd die acht tienden sneller was dan de rest. De Spanjaard bleef daar echter niet lang staan, want Sörensen kwam terug met een tijd die weer zeven tienden onder die van Sainz lag. Laine lag verrassend derde toen de auto's met tien minuten te gaan naar binnen kwamen voor vers rubber.

Achtereenvolgens Gasly, Sirotkin en weer Sörensen vulden daarna het gat achter Sainz. Maar die breidde in twee opeenvolgende ronden zijn voorsprong weer uit: eerst 1.23.9, daarna 1.23.8. Meindert van Buuren schoot in de eerste helft van de sessie even naar de zesde plaats, om als achtste de 'pauze' in te gaan. Het beste had de Nederlander voor het laatst bewaard, want kort na de bandenwissels stond hij opeens vierde. Verbeteringen van Sirotkin en Sörensen duwden hem terug naar de zesde plaats, maar het was desondanks een sterk optreden van de Pons-coureur op zijn Monaco-debuut.

vanbuuren

In groep B werd er in de openingsfase eigenlijk juist nauwelijks van positie gewisseld, totdat het aan het eind tot nog spannend werd. De sessie werd gedomineerd door het drietal Nato, Jaafar en Rowland. Nato was lange tijd de snelste voor Rowland en Jaafar, totdat de laatstgenoemde na zes ronden Nato van de kop verdreef. Na de bandenwissels kwam Rowland bovendrijven, maar Nato en Jaafar pakten achtereenvolgens de pole terug.

Dat het de pole zou worden, was al zeker, want het tempo van groep B was ongenadig snel, mede dankzij het rubber dat groep A op de vroege morgen al had gelegd: vier coureurs zetten uiteindelijk een tijd die sneller was dan die van Sainz uit groep A. Jaafar leek de pole op zak te hebben, maar op de finishvlag dook Nato nog eens met een tiende onder de tijd van de Maleisiër, om na gisteren nog eens te verrassen. Beitske Visser kon het hoge tempo in de sessie niet bijbenen. Lange tijd liet ze een gat van twee seconden tot de rest vallen, maar in haar laatste rondjes kwam alles toch nog bij elkaar voor een tijd die zeven tienden langzamer was dan die van Oliver Webb, de teamgenoot van Van Buuren, en bovendien sneller dan Ghiotto en de trage debutant Roda (eenmalig overkomend uit de Auto GP) in groep A. Ze start als 19e.

visser

UPDATE: Carlos Sainz is twee plaatsen teruggezet op de startopstelling vanwege het blokkeren van Pierre Gasly tijdens de kwalificatie. Volgens Sainz ging hij van het gas vanwege de exit van Roman Mavlanov en speelde hij op zeker, zoals alle coureurs in de briefing op het hart was gedrukt. Toch deed hij dat kennelijk net iets te lang.

Formule Renault 3.5, Monaco, kwalificatie, 24 mei 2014 (aangepast)

1. Norman Nato - DAMS - 1'23"209 - Groep B
2. Jazeman Jaafar - ISR - 1'23"301 - GB
3. Marco Sörensen - Tech 1 - 1'24"262 - GA
4. Carlos Sainz - DAMS - 1'23"873 - Groep A *
5. Oliver Rowland - Fortec - 1'23"666 – GB
6. Sergey Sirotkin - Fortec - 1'24"262 - GA
7. Zoel Amberg - AVF - 1'23"702 - GB
8. Pierre Gasly - Arden - 1'24"828 - GA
9. Will Stevens - Strakka - 1'23"924 - GB
10. Roberto Merhi - Zeta - 1'24"925 - GA
11. Pietro Fantin - Draco - 1'23"944 - GB
12. Meindert van Buuren Jr - Pons - 1'25"107 - GA
13. Marlon Stockinger - Lotus Charouz - 1'24"328 - GB
14. Roman Mavlanov - Zeta - 1'25"714 - GA
15. Will Buller - Arden - 1'24"365 - GB
16. Matias Laine - Strakka - 1'25"834 - GA
17. Oliver Webb - Pons - 1'24"776 - GB
18. Matthieu Vaxivière - Lotus Charouz - 1'26"072 - GA
19. Beitske Visser - AVF - 1'25"469 - GB
20. Luca Ghiotto - Draco - 1'26"153 - GA
21. Andrea Roda - Comtec - 1'29"698 - GA

* Twee plaatsen teruggezet


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet