Porsche Cups

Porsche Cups: Engelhart eerste Duitse winnaar van het seizoen, Jaap van Lagen keurig tweede

Christian Engelhart bezorgde het team van Franz Konrad de tweede overwinning van het weekeinde in de Duitse Porsche Carrera Cup op het circuit van Oschersleben. In een race, die op een vochtige baan startte en waarin in de tweede helft een regenbui voor moeilijke omstandigheden zorgde, eindigde de coureur uit het Beierse Kösching voor onze landgenoot Jaap van Lagen, die dit weekeinde als gastrijder voor Aust Motorsport in actie komt. Op de derde plaats eindigde Michael Ammermüller, terwijl ook Pieter Schothorst in de punten reed: de rijder in de kleuren van McGregor en DHL kwam bij de thuisrace van zijn team Attempto als negende over de eindstreep. Voor Wolf Nathan was er opnieuw een podiumsucces in het 'gentlemen-klassement'.

Tekst: René de Boer (vanuit Oschersleben, Twitter: @renedeboer)

2014 Vla R2

Jaap van Lagen op weg naar een tweede plek in R2 op Oschersleben.

Nicki Thiim start vanaf de pole-position, maar heeft ondanks twee opwarmronden weinig profijt van zijn goede uitgangspositie: na de start mist de Deen voor de eerste bocht volledig zijn rempunt en belandt zijwaarts in de grindbak. Als laatste kan hij de race voortzetten, maar hij is duidelijk flink gefrustreerd, want een ronde later maakt hij op dezelfde positie exact dezelfde fout. Daarna rijdt hij de pitstraat in, waar hij de race voor gezien houdt. Vooraan het veld rijdt Engelhart zonder problemen aan de leiding, met Jaap van Lagen achter zich. De coureur uit Ede rijdt vrij snel het kleine gaatje dicht dat Engelhart in de beginfase heeft opgebouwd en blijft de hele race formaatvullend in de achteruitkijkspiegel van de Duitser.

In de twaalfde ronde begint het flink te regenen en de rijders hebben zichtbaar moeite om hun auto op de baan te houden. Ammermüller glijdt in de eerste bocht rechtuit, maar kan zijn derde plaats nog vasthouden. Daarvoor rijdt Van Lagen nagenoeg op de achterbumper van Engelhart. Hij plaatst een aantal aanvallen, maar laat Engelhart genoeg ruimte. In de slotfase komt Pieter Schothorst flink onder druk van Jeffrey Schmidt in de strijd om de negende positie, maar ook Schothorst kan zijn plek verdedigen.

2014  VLA R2
Grote vreugde bij Jaap van Lagen na het behalen van zijn tweede plek.

Uiteindelijk rijdt Engelhart de overwinning naar huis, waarmee hij de eerste Duitse winnaar in de Porsche Carrera Cup Deutschland van dit seizoen wordt. Van Lagen eindigt achter zijn ADAC GT Masters-teamgenoot heel keurig als tweede en vervult daarmee het doel dat hij zichzelf had gesteld. "Alles wat geen podium is, is een teleurstelling", had hij van tevoren gesteld. Ammermüller komt als derde over de eindstreep, Schothorst wordt heel keurig negende, Jochen Habets rijdt als 18e over de eindstreep. Succes is er ook voor Wolf Nathan, die voor de tweede keer op rij als tweede in het B-klassement voor gentlemen-rijders eindigt. Ronald van de Laar eindigt in de achterhoede.

Schothorst
Pieter Schothorst moest enkele flinke gevechten leveren om de negende plek te behalen.

Uitslag:
1. Christian Engelhart (Dui), 21 r. in 32:33,495 (gem. 143,035 km/u)
2. Jaap van Lagen (Ned), op 1,097
3. Michael Ammermüller (Dui), op 3,604
4. Connor de Phillippi (VSt), op 4,667
5. Earl Bamber (NZl), op 6,035
6. Alex Riberas (Spa), op 6,477
7. Christopher Zöchling (Oos), op 7,002
8. Robert Lukas (Pol), op 7,356
9. Pieter Schothorst (Ned), op 10,970
18. Jochen Habets (Ned), op 38,097
25. Wolf Nathan (Ned), op 1:07,244 (2e B-klassement)
30. Ronald van de Laar (Ned), op 1 ronde (4e B-klassement)

2014 Wolf r2
Wolf Nathan wordt na afloop door zijn rivaal gefeliciteerd. Beiden hebben er kennelijk van genoten.

Stand na 4 van 18 races:
1. Connor de Phillippi, 53 punten
2. Christian Engelhart, 51
3. Christopher Zoechling, 51
4. Earl Bamber, 48
5. Alex Riberas, 46
6. Philipp Eng, 44
10. Jaap van Lagen, 25
19. Pieter Schothorst, 8

B-klassement:
1. Rolf Ineichen, 72 punten
2. Ralf Bohn, 66
3. Wolf Nathan, 62
5. Ronald van de Laar, 40
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet