VLN

VLN: Black Falcon bezorgt Mercedes-Benz eerste VLN-zege van het seizoen

Nr.3 Winning car
Black Falcon zorgde voor de eerste Mercedes-zege van het jaar in de VLN

Op de Nürburgring-Nordschleife vond vandaag de 45e Adenauer ADAC Simfy-Trophy plaats, de vierde seizoensrace in de VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring. Na een zware botsing tussen een Porsche en een Audi werd de wedstrijd na ruim tweeënhalf van de geplande vier uur afgebroken en niet opnieuw hervat. De overwinning ging naar de Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 met het startnummer 3, bestuurd door de Duitsers Lance David Arnold en Christian Menzel en de Zweed Andreas Simonsen. Laatstgenoemde had de sportwagen met vleugeldeuren in de kwalificatie ook op pole gezet. Op een halve minuut achterstand eindigden Jörg Müller en Uwe Alzen met de Marc VDS-BMW op de tweede plaats. Zij werden op 22 seconden gevolgd door de Frikadelli-Porsche met Klaus Abbelen, Sabine Schmitz, Patrick Huisman en Frank Stippler. Huisman was daarmee ook de best geklasseerde Nederlander. Ook Yelmer Buurman, die op twee auto's was ingeschreven (de Alzen-BMW en de tweede Black Falcon-Mercedes), en Nick Catsburg in de tweede Marc VDS-BMW, reden in de top tien.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Patrick van Doorn

Podium Huisman
Patrick Huisman (2e van rechts) opnieuw op het podium

"Het was wel erg druk op de baan", meldde Patrick Huisman na afloop van de race. "En dat is misschien ook wel mede de reden van de rode vlaggen, zowel in de kwalificatie als in de race: er zijn teveel cup-auto's die ongeveer allemaal even snel zijn, en dat zorgt af en toe voor problemen." In tegenstelling tot de vorige VLN-races, waarin Huisman met de Frikadelli-Porsche de start voor zijn rekening nam, reed nu Klaus Abbelen de eerste stint. Daarna stapte Frank Stippler in, die dit weekeinde niet voor Audi in actie hoefde te komen en daardoor voor de Frikadelli-équipe beschikbaar was, terwijl Huisman als derde reed. "Daardoor reed ik tegen wat andere mensen dan normaal het geval is, zodat ik ook wat tijd verloor in het verkeer, maar als geheel hebben we wel een goede race gereden. Nadat we de vorige keer echt te langzaam waren, zijn we qua afstelling nu weer teruggegaan en dat was duidelijk een goede zet", verklaarde hij. Ondanks de regelmatige podiumplaatsen in de eerste VLN-races ziet Huisman zichzelf en zijn teamgenoten niet als kanshebbers voor succes in de 24-uursrace. "Nu beginnen de andere teams, met name de BMW- en Mercedes-teams, hun ware snelheid te laten zien."

Buurman voor de start
Yelmer Buurman in de Alzen-BMW voor de start

Yelmer Buurman reed ditmaal zowel een BMW als een Mercedes-Benz, al kwam hij in die laatstgenoemde auto niet tot racen. "Ik had twee stints met de BMW gereden en stond een half uur later met mijn pak aan en mijn helm op klaar om in de Mercedes te stappen, maar toen kwam de rode vlag. Omdat de race niet werd hervat, heb ik dus niet meer met de Mercedes kunnen rijden, maar met de BMW heb ik wel veel kilometers gemaakt en dat ging heel goed", aldus de Ubbergse rijder. "Ik kon al vrij snel een aantal plaatsen goedmaken en bracht de auto op de derde plaats naar binnen. Helaas hadden we een beetje pech met die rode vlag vanwege de pitstops. Als we nog een ronde hadden kunnen rijden, waren we tweede geweest. We hadden echter ook een probleem met een verstopte radiateur, waardoor de motortemperatuur opliep. Zo gezien kwam het staken van de wedstrijd dus wel op tijd."

van Dam I
Carlo van Dam terug op de Ring met Subaru

Nick Catsburg, die dit seizoen al een aantal successen op de Nordschleife behaalde, werd ditmaal samen met Dirk Adorf en Bas Leinders in de BMW Z4 van het BMW Sports Trophy Team VDS als tiende geklasseerd. Christiaan Frankenhout deelde de Audi R8 LMS van de Audi Race Experience met de Duitsers Marco Werner en Christian Bollrath. Het trio eindigde als 14e in de klasse SP9. In de Opel Astra OPC Cup-klasse ging de overwinning naar het Kissling-duo, bestaande uit de Fin Hannu Luostarinen en de Duitser Tim Schrick, telg uit de bekende nokkenasfamilie. Met de auto nr. 366 van het team RPR Racing eindigde de Noorse Nederlander Einar Thorsen samen met de Brit Meyrick Cox en de Duitser Carsten Ohlinger op de zesde plaats in de klasse. Carlo van Dam reed zijn eerste VLN-race van dit jaar en werd samen met de Japanner Kota Sasaki en de Duitser Marcel Lasée in de fabrieks-Subari WRX-STI als vijfde in de klasse SP3T geklasseerd, achter een drietal Audi's en een Volkswagen. Renger van der Zande, die de smaak van het racen op de Nordschleife duidelijk te pakken heeft, deelde ditmaal een Porsche 997 GT3 met de Duitser Kim Hauschild en de Italiaan Sergio Negroni en eindigde als tiende in de klasse SP7. Voor de Nederlanders "Philip" en "Gerwin", die met een Porsche Carrera van het Black Falcon Team TMD Friction rijden, was er de zesde plaats in de klasse V6, met 22 gestarte auto's een van de sterkst bezette divisies.

Frankenhout
Race Experience-Audi met Christiaan Frankenhout

Uitslag:
1. Arnold/Simonsen/Menzel, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, 18 r. in 2.37:17,728 (gem. 167,234 km/u)
2. J. Müller/Alzen, BMW Z4 GT3, op 31,186
3. Abbelen/Schmitz/Huisman/Stippler, Porsche 911 GT3 R, op 53,116
4. Klingmann/Baumann/Hürtgen, BMW Z4 GT3, op 1:00,883
5. Al Faisal/Christodoulou/Buurman, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 1:06,555
6. Bert/Mullen/Estre/Adams, McLaren MP4-12C GT3, op 1:06,658
7. Graf/Göransson/Seyffarth, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 1:58,289
8. Alzen/Wlazik/Buurman, BMW Z4 GT3, op 2:06,167

Drukte
Filerijden op de Nordschleife met vooraan de nr. 366-Opel met Einar Thorsen

Mclaren Smaakmaker opening wedstrijd
De McLaren met o.a. Kévin Estre was een van de smaakmakers in de beginfase van de race

Car Nr. 25
De als tweede geklasseerde Marc VDS-BMW

Catsburg voor de start
Nick Catsburg voorafgaand aan de start

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet