GT

GT4 Series: Sanders en Viebahn in laatste bocht naar overwinning op Misano

CZ8E8588

Bertus Sanders en Jörg Viebahn hebben de tweede race van de GT4 European Series gewonnen. Op het Misano World Circuit versloeg Sanders na een rondenlang gevecht uiteindelijk op de streep de Ginetta van zijn Italiaanse tegenstanders Alessandro Bonacini en Manuele Lasagni. Het verschil tussen de twee Ginetta G50s was na 27 ronden slechts 0.049 seconden. De BMW van Ricardo van der Ende en Bernhard van Oranje kwam op ruim twee seconden als derde over de streep.

Tekst: Marcel ten Caat (vanaf Misano, Twitter: @marceltencaat)
Foto: GT4 European Series

Bij een temperatuur van 25ºC gingen de 22 deelnemende coureurs om 13:00 van start. De van pole vertrokken Fran Viel Bugliotti verloor even de leiding aan Manuele Lasagni, maar kon al snel weer de koppositie grijpen. Niet veel later wist ook de vanaf de vierde plaats gestarte Jörg Viebahn Lasagni te passeren.

Viebahn hoefde vervolgens niet in te spannen om de leiding over te nemen want in de negende ronde moest Bugliotti zijn Ginetta langs het circuit stil zetten. De Duitse coureur bleef tot hij het stuur van de GT4 PRO Ginetta overdroeg aan Bertus Sanders aan de leiding.

Na de pit tops ontstond er een boeiend gevecht om de leiding tussen Sanders en Lasagni's teamgenoot Alessandro Bonacini. De Italiaan haalde Sanders in de 15e ronde in, maar hij kon de 31-jarige coureur niet van zich afschudden. Het onderlinge verschil tussen de twee Ginetta G50s bleef tot het einde beperkt tot enkele tienden van seconden.

Bonacini maakte twee foutjes en beide keren profiteerde Sanders. In de 20e ronde ging de Italiaan iets te wijd, waardoor Sanders hem voorbij kon. Enkele bochten later wist Bonacini zijn positie te heroveren, maar wederom kon hij Sanders niet afschudden. In de laatste bocht in de allerlaatste ronde maakte Bonacini nog een fout waardoor hij wat snelheid verloor en Sanders langszij zag komen. Het duo ging deurkruk aan deurkruk over het rechte stuk, waarbij Sanders de neus van zijn Ginetta 0.049 seconde eerder over de finish wist te drukken.

In de GT4 Am-klasse waren Rob Severs en Liesette Braams met hun BMW M3 GT4 het beste, gevolgd door André Grammatico (BMW) en Fabian Lauda (Lotus).

"We wisten gisteren al dat de snelheid er in zat alleen gisteren hadden we pech. Gelijk bij het uitkomen van de pits zat de andere Ginetta vlak achter mij. Ik wilde niet teveel met hem gaan vechten, want ik wist dat ik een gat van een seconde of acht had met Ricardo en als ik met de Ginetta zou gaan vechten dan kon Ricardo dichterbij komen," aldus een zeer tevreden Sanders na afloop van de race.

"Ik ben er achter gaan zitten en dacht laat hem maar rijden. Hij hield me wel wat op, maar dat was beter dan in gevecht met hem gaan. In de laatste ronden begon ik wat te pushen om te zien of hij een foutje zou maken. Twee bochten voor het einde begon hij al foutjes te maken, daardoor kwam hij wat verkeerd uit en kon ik nog meer druk zetten. Hij maakte daardoor nog een foutje en kwam langzamer het rechte stuk op en toen kon ik er net langs. Het was uit het boekje, perfect!"

"Ik had een goede start en kon een gat slaan naar de auto's achter me, daardoor kon ik de banden op temperatuur krijgen. In de eerste twee ronden had ik echt problemen om de banden te laten werken," voegde Viebahn aan de uitleg van zijn teamgenoot toe. "Daarna kon ik aan gaan vallen en dat deed ik ook. Ik pakte de eerste, daarna de tweede en dat was het. Ik gaf het stuur over aan Bertus en hij finishte...magnifiek!"

Een tweede plaats algemeen en eerste in de Ginetta G50-klasse leverde geen plezier op voor Alessandro Bonacini. "Normaalgesproken is het onmogelijk voor de auto achter je om je op het rechte stuk in te halen, maar ik maakte een grote, grote fout in de laatste bocht," zei Bonacini. "Ik was een beetje bang omdat de achterbanden oververhit raakten en ik aan het vechten was. Ik wist mijn positie te behouden tot de laatste bocht en toen maakte ik een fout. Ik ben echt boos op mezelf. Ik heb de hele race gestreden, heb alles gegeven en geef het dan in de laatste bocht weg!"

De volgende ronde van de GT4 European Series zal van 4-6 juli op Circuit Park Zandvoort worden gehouden.

MISANO RACING WEEKEND
GT4 European Series – Uitslag Race 2
1. Viebahn/Sanders (GER/NED), Ginetta G50, 27 ronden
2. Bonacini/Lasagni (ITA/ITA), Ginetta G50 Cup, + 0.049 seconden
3. Van der Ende/B. van Oranje (NED/NED), BMW M3 GT4, + 2.189
4. Tineo Arroyo/Speakerwas (ESP/ITA), Ginetta G50 Cup, + 3.885
5. Gentili (ITA), Ginetta G50 Cup, + 5.241
6. Verheul/Nooren (NED/NED), Camaro GT4, + 24.163
7. Huisman/Braams (NED/NED), Camaro GT4, + 36.256
8. Knap/PC van Oranje (NED/NED), BMW M3 GT4, + 42.137
9. Magnoni (ITA), Ginetta G50 Cup, + 1:01.179
10. Di Amato/Cristoni (ITA/ITA), Ginetta G50 Cup, + 1:01.330

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet