WTCC

WTCC: Eerste race voortijdig gestaakt na stortbui, Loeb wint, Coronel vierde

140511 FIA WTCC R1 Loeb Lopez
Loeb voor Lopez en Michelisz: de rangorde in de stromende regen

Zware regenval drukte een even zwaar stempel op de eerste van de beide WTCC-races op de Slovakia Ring. Na een hete kwalificatiedag gisteren kwam het vandaag met bakken naar beneden, wat de wedstrijdleiding noopte om in de zevende van de elf geplande ronden de safety-car naar buiten te sturen. Omdat zelfs achter de safety-car nauwelijks meer gereden kon worden, werd de race na tien ronden gestaakt. De overwinning ging naar Sébastien Loeb, voor zijn Argentijnse Citroën-merkgenoot José Mária López en de Hongaarse Honda-coureur Norbert Michelisz. Tom Coronel passeerde zijn Britse teamgenoot Tom Chilton en eindigde daarmee als vierde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC


De regen valt voor de start met bakken uit de hemel. Loeb pakt bij de start de leiding, terwijl Michelisz Lopez onder druk zet, maar de Argentijn heeft aan de buitenkant van de baan meer grip en houdt zijn tweede plek in de eerste bocht vast. Engstler spint van de baan. Muller rijdt op de vierde plaats, gevolgd door Chilton en Coronel. Huff is goed weggekomen: vanaf de twaalfde startplaats is hij halverwege de eerste ronde al achtste. Loeb komt met een voorsprong van 1,415 seconden op López terug uit de eerste ronde. Michelisz rijdt op de derde plaats 1,8 seconden achter López en komt meer en meer onder druk van Yvan Muller. In de tweede ronde plaatst Muller een aanval, maar dan komt het bericht van de wedstrijdleiding dat de Fransman een valste start heeft gemaakt en daarvoor als straf een drive-through-penalty krijgt. Aan het eind van de derde ronde komt Muller de pits in.

Tom Coronel rijdt dicht achter teamgenoot Tom Chilton, die na de straf van Muller op de vierde plaats rijdt. Muller keert als 15e weer terug in het veld. In de derde ronde gaan Borkovic en Bennani in de rondte. Ook Muller spint eenmaal, hij is wellicht wat te gretig om na zijn straf terrein goed te maken. Daarna gaat het beter voor Muller: hij passeert zonder al teveel moeite Borkovic en Bennani en heeft in de vijfde ronde al zicht op Munnich, die op de elfde plek rijdt. In dezelfde ronde passeert Coronel zijn Britse teamgenoot Tom Chilton met een fraaie actie en neemt zo de vierde plaats over.

140511 FIA WTCC R1 Redflag
Rode vlag: verder racen is vanwege de stromende regen onmogelijk

Halverwege de race leidt Loeb met een seconde voorsprong op Lopez, die op zijn beurt een voorsprong van 8,3 seconden op de als derde geklasseerde Michelisz heeft. Coronel rijdt op zo'n negen seconden achter de Hongaar, daarachter Chilton, Morbidelli, Monteiro, Tarquini, Huff en Muller, die in de vijfde ronde al tiende is. Tijdens de zevende ronde komt de safety-car de baan op omdat het naar inzicht van wedstrijdleider Mirek Bartos vanwege de regen te gevaarlijk is geworden om in racetempo verder te rijden. Via de live-verbinding met Eurosport maakt Rob Huff duidelijk dat de race wat hem betreft gestaakt moet worden: "Het is echt veel te gevaarlijk, zelfs achter de safety-car glijdt de auto alle kanten op", aldus de Brit. Er wordt nog gewacht tot de negende ronde is afgelegd, zodat 75 procent van de geplande afstand compleet is en er volledige punten kunnen worden toegekend. Zo wint Loeb voor López, Michelisz, Coronel, Chilton, Morbidelli, Monteiro, Tarquini, Huff en Muller.

140511 WTCC R1 Podium
Podium met winnaar Loeb in het midden, geflankeerd door Lopez en Michelisz

Uitslag:
1. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 9 ronden
2. José Mária López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 1,057
3. Norbert Michelisz (Hon), Citroën C-Elysée WTCC, op 2,194
4. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 2,946
5. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze TC1, op 3,813
6. Gianni Morbidelli (Ita), Chevrolet RML Cruze TC1, op 4,756
7. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 6,233
8. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 6,936
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet