Formule 2

GP2: Felipe Nasr pakt in sprintrace Barcelona eerste GP2-zege

nasr close

Felipe Nasr heeft lang geduld moeten hebben, maar in de sprintrace op het circuit van Barcelona heeft de Braziliaan eindelijk zijn langverwachte GP2-zege geboekt. Jolyon Palmer deed opnieuw goede zaken voor het klassement met zijn vierde podiumplaats op een rij en Thomas Dillmann pakte zijn eerste GP2-podium. Tio Ellinas mocht door een straf van Rene Binder niet vanaf pole maar vanaf P2 starten, maar maakte een moeilijke eerste ronde mee, waarin hij in het gedrang vele plekken verloor. Hij werd uiteindelijk 11e. Daniël de Jong viel gisteren uit doordat zijn linker achterwiel na de pitstop van zijn wagen liep en ontving daar bovenop nog een straf. Hij moest vanuit de pitstraat starten. Na een touche met Berthon kreeg hij een drive-through-penalty en hoewel hij de allersnelste raceronde reed en ook de resterende race één van de snelsten in het veld was kon hij de aansluiting niet meer vinden, hij werd 19e.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto: GP2Series.com

Na de feature race van gisteren werden er nog enkele straffen uitgedeeld door de wedstrijdleiding die invloed hadden op de startposities voor de sprintrace. Geluk maar ook pech was er voor GP2-debutant Tio Ellinas. De MP Motorsport-coureur werd gisteren achtste en zou dus vanaf pole mogen starten. Rene Binder, die zevende werd, ontving echter een straf en mocht in plaats van als tweede als 15e starten, Ellinas verschoof zo naar P2 achter de gelukkige Thomas Dillmann.

Daniel de Jong viel gisteren uit nadat zijn linker achterwiel bij de reguliere pitstop niet goed werd vastgezet. Alsof hij nog niet voldoende gestraft was moest hij nu vanuit de pitstraat starten, als gevolg van het feit dat hij zijn straf, tien plaatsen terug op de grid, niet kon uitvoeren omdat hij al als 21e zou moeten starten na zijn uitval.

De start verliep dit keer niet chaotisch, maar er waren wel erg veel positiewisselingen. Ellinas leek beter weg dan Dillmann, maar zat in zulk gedrang dat hij eerder in de rem ging dan de rijders om hem heen. Dillmann hield de leiding, Rio Haryanto wilde langs Jolyon Palmer en raakte de klassementsleider op zijn linker voorspoiler, maar werd zelf het slachtoffer. Hij ging hard rechtdoor het grind in en viel uit. Palmer had weinig last en kon verder.

Na de eerste doorkomst ging Dillmann aan de leiding, voor Felipe Nasr en Palmer. Arthur Pic reed sterk op P4, voor de eveneens sterke Julian Leal en Mitch Evans. Johnny Cecotto had één positie gewonnen en reed op P7, Ellinas was teruggevallen naar P10.

Dillmann kon de druk van Nasr niet lang weerstaan, de Braziliaan nam al in de tweede ronde de leiding over. Ook Palmer zette Dillmann vol onder druk, loerend op een kans om te passeren. In de vierde ronde zag Palmer een gaatje en met een schitterende actie nam hij P2 in. Tio Ellinas had na een moeilijk begin al snel de juiste snelheid weer te pakken en reed in zijn vierde ronde de snelste tijd van het moment, een mooie 1:35.250.

Diverse rijders zagen al vroeg hun Waterloo. Simon Trummer had een touché met Artem Markelov en werd naast de baan gezet. Arme Conor Daly kon geen kant op, raakte Trummer en dat betekende voor beide het einde. Markelov kon aanvankelijk door, maar moest met schade de pits opzoeken en ook zijn race was voorbij. Binder zocht ook de pits op en viel uit.

De Jong had de aansluiting inmiddels gevonden en wilde Nathanael Berthon aan de binnenzijde voorbijsteken. Berthon gooide de deur echter dicht en werd daardoor door De Jong in de rondte geduwd. Schuld van de MP Motorsport-coureur, oordeelde de wedstrijdleiding en gaf De Jong een drive-through-penalty. Nadat De Jong zijn straf onmiddellijk voldeed bleek hij de snelste man op de baan. Hij reed een formidabele 1:34.261 en die tijd werd ook niet meer verbeterd. Ook de rest van de race was De Jong continu één van de snelsten op de baan, maar door zijn straffen kon hij de aansluiting niet meer vinden.

Palmer wilde in de voorhoede uiteraard graag de leiding overnemen, maar zag geen kans om Nasr echt in de problemen te brengen. Dillmann kon op zijn beurt niet bij Palmer komen, maar achter de Fransman was de strijd boeiend. Ondanks dat er nauwelijks positiewisselingen waren was er wel voortdurend dreiging en moest Dillmann vechten voor zijn eerste GP2-podium. De top 10 bleef lange tijd binnen 10 seconden van elkaar, wat wel aangeeft dat de rijders kort op elkaar zaten.

In de 20e ronde weet Cecotto na lang aandringen eindelijk langs Evans te komen. De Australiër blokkeerde onder de druk vele malen en ruïneerde daarmee zijn banden, waardoor hij de ene na de andere rijder voorbij zag komen.

De mooiste actie kwam van Stoffel Vandoorne. De Belg, die na zijn bliksemstart van het kampioenschap met een zege daarna wat tegenvalt, plaatste een aanval op Evans. Hij stak binnendoor langs de Australiër en stuurde vervolgens buitenom langs Ellinas en won zo twee posities in een bocht. Evans kwam twee ronden voor het einde binnen omdat zijn auto niet goed meer aanvoelde en gaf op.

Nasr maakte geen fouten en won de race, Palmer werd opnieuw tweede en zet daarmee een fraaie reeks van vier podiumplaatsen neer, Dillmann moest tot het einde toe knokken voor zijn eerste GP2-podium, maar wist zich Pic van het lijf te houden.

De volgende GP2-races zijn van 22-24 mei tijdens de Grand Prix van Monaco.

Uitslag race 2 GP2, Barcelona, 11 mei 2014
1. Felipe Nasr - Carlin – 25 ronden in 42:01.901
2. Jolyon Palmer - DAMS +7.635
3. Thomas Dillmann – Arden +13.814
4. Arthur Pic - Campos +14.172
5. Julian Leal - Carlin +14.732
6. Johnny Cecotto - Trident +18.842
7. Stéphane Richelmi - DAMS +19.236
8. Stefano Coletti - Racing Engineering +22.993
9. Adrian Quaife-Hobbs - Rapax +30.744
10. Stoffel Vandoorne – ART +31.379
11. Tio Ellinas - MP Motorsport +31.839
12. Daniel Abt - Hilmer +32.142
13. Takuya Izawa - ART +33.313
14. Alexander Rossi - Caterham +34.189
15. Kimiya Sato - Campos +37.025
16. Raffaele Marciello - Racing Engineering +38.689
17. Facu Regalia - Hilmer +39.975
18. Sergio Canamasas - Trident +44.122
19. Daniël de Jong - MP Motorsport +1:14.656
20. Mitch Evans - Russian Time + 2 ronden

Niet gefinisht:
Nathanael Berthon - Lazarus
René Binder - Arden
Artem Markelov - Russian Time
Simon Trummer - Rapax
Conor Daly - Lazarus
Rio Haryanto – Caterham

Stand na 4 races
1. Palmer - 70
2. Leal - 48
3. Nasr - 42
4. Cecotto - 29
5. Pic - 26
6. Vandoorne – 25
7. Trummer - 18
8. Dillmann – 14
9. Coletti – 13
10. Richelmi -13
11. Haryanto – 10
12. Izawa – 8
13. Quaife-Hobbs – 7
14. Ellinas – 6
15. Binder – 3
16. Evans - 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet