NASCAR

NASCAR: Danica Patrick schittert in Kansas. 89e zege voor Jeff Gordon in Kansas

20 jaar na zijn debuut in de NASCAR Sprint Cup slaagt Jeff Gordon er nog steeds in om races te winnen. Afgelopen zaterdagavond behaalde de Hendrick Motorsports-coureur zijn 89e Sprint Cup-overwinning in Kansas. Danica Patrick schitterde met een uitstekende zevende plek.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Gordon Winnaar Kansas

89e zege voor Jeff Gordon in Kansas. Na twintig jaar nog steeds een kanshebber
voor de titel.

89e Sprint Cup-zege Jeff Gordon in Kansas. Danica zevende
Jeff Gordon behaalde in Kansas zijn eerste Sprint Cup-overwinning dit seizoen en de 89e uit zijn carriere. Tot nu toe waren er in 11 Sprint Cup-wedstrijden maar liefst negen verschillende winnaars. Gordon kwam als leider in het kampioenschap naar Kansas en verklaarde dat er na zijn overwinning een last van zijn schouders afviel. Sinds Martinsville vorig jaar had Gordon niet meer gewonnen.

Jeff Gordon: "Ik ben zo trots op dit team. Gedurende het gehele seizoen geven zij mij de beste auto's. Ik heb er zoveel plezier in. Ik word dit jaar 43 maar ik voel me eigenlijk weer 25. Zo voel ik me" Tijdens de Coca Cola 600 op Charlotte is het precies 20 jaar geleden dat Gordon zijn NASCAR Sprint Cup-debuut maakte. Eerder dit jaar verklaarde Gordon dat hij er na een vijfde titel mogelijk mee op gaat houden. "Nu ik weer een kanshebber ben, ga ik zeker tot mijn 50e door" aldus de Hendrick Motorsports-coureur. Acht ronden voor het einde nam Gordon definitief de leiding van Kevin Harvick over. Harvick reed in de 400 mijlsrace maar liefst 119 ronden aan de leiding. Harvick: "Ik moet toch meer attentie aan het licht van mijn pitcrew besteden. Ik moet gewoon sneller wegrijden en dit heeft mij gewoon de overwinning gekost."

2014 duel Danica Dale Jr
Danica Patrick bezorgde de NASCAR-fans in Kansas een spectaculair avondje. Een Top 3 had er zeker in gezeten.

Uitstekend resultaat Danica Patrick
Danica Patrick heeft voor het team van Stewart Haas Racing in Kansas haar beste NASCAR Sprint Cup-resultaat behaald. Met nog amper 95 ronden te gaan schitterde Danica door genadeloos haar teambaas Tony Stewart te passeren en vervolgens moest ik Dale Earnhardt Jr. er ook nog eens aan geloven. Met een kortstondige derde plek kreeg zij het publiek volledig op de banken. Bij een herstart werd Patrick door de NASCAR-organisatie teruggezet en verloor daardoor jammergenoeg een Top 5 klassering.

Danica Patrick: "Het ging niet altijd goed. Maar dit resultaat motiveert om te gaan winnen. Ik ben er zo trots op dat iedereen nog steeds in mij gelooft en hard blijft werken." Voorlopig heeft Patrick de prestatie van Sara Christian nog niet verbeterd. Die behaalde in 1949 een Top 5 klassering.Jamie McMurray en David Gilliand zorgden beiden voor een vurig spektakel doordat hun auto's in twee separate incidenten in brand vlogen. Gililand raakte de muur evenals McMurray. Laatstgenoemde hoorde een behoorlijke knal in de cockpit waarop er totaal geen beweging meer was in de stuurinrichting. Na de touché met de muur vatte de Chevrolet direct vlam.

2014 Jamie McMurray Brand
Jamie McMurray zorgde voor wat extra spektakel voor de fotografen.

Uitslag
1. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
3. Kasey Kahne Chevrolet 267 ronden
4. Joey Logano Ford 267 ronden
5. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 267 ronden
6. Carl Edwards Ford 267 ronden
7. Danica Patrick Chevrolet 267 ronden
8. Aric Almirola Ford 267 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
10. Matt Kenseth Ford 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet