IndyCar

Indycar: Simon Pagenaud wint Grand Prix van Indianapolis

2014 Winnaar Pagenaud

Simon Pagenaud heeft de eerste Grand Prix van Indianapolis op zijn naam geschreven. De Fransman die als vierde van start ging, had aan het eind van de race nog net genoeg brandstof over om Ryan Hunter-Reay met een minimaal verschil achter zich te houden. Het was de derde IndyCar Series overwinning voor Pagenaud. De wedstrijd werd opgeschrikt door een heftige startcrash waarbij meerdere auto's betrokken waren.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Indycar

Met vijf ronden te gaan werd het veld nog aangevoerd door Oriol Servia. De leider moest echter wegens dreigend brandstoftekort nog een snelle pitstop maken en zag daardoor Simon Pagenaud de leiding overnemen. Maar ook Pagenaud en de op een tweede plaats rijdende Hunter-Reay kwamen aan het eind van de race bijna zonder brandstof te zitten. Dat probleem kende de op een derde plaats rondgaande Helio Castroneves niet. Ondanks fel aandringen kon hij het leidende tweetal echter niet meer inhalen. Achter dit drietal ging de vierde plaats naar Sebastien Bourdais en legde Charlie Kimball beslag op plaats vijf.

Uiteraard was Pagenaud uiterst tevreden na zijn overwinning. "De auto was ongelofelijk goed. Ik maakte me wel zorgen om de terugkomende Helio Castroneves en ik wist ook niet precies wat Ryan Hunter- Reay deed. Ik probeerde zoveel mogelijk brandstof te besparen en dat lukte." Ryan Hunter-Reay keek ook tevreden op zijn race terug. "We hadden gelukkig de juiste strategie gekozen en daar ben ik het team dankbaar voor."De start werd overschaduwd door een zware crash toen polesitter Sebastian Saavedra stil bleef staan en hard werd aangereden door Carlos Munoz en Mikhail Aleshin. De eveneens bij deze crash betrokken James Hinchcliffe werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht waar een hersenschudding werd geconstateerd. Inmiddels is de rijder alweer uit het ziekenhuis ontslagen.

2014 Crash 1


2014 Crash 2
2014 Crash 3

Uitslag:
1. Simon Pagenaud, Schmidt/Honda, in 2:04:24.0261
2. Ryan Hunter-Reay, Andretti/Honda +0.8906
3. Helio Castroneves, Penske/Chevy +1.8244
4. Sebastien Bourdais, KV/Chevy +2.5406
5. Charlie Kimball, Ganassi/Chevy +5.3007
6. Ryan Briscoe, Ganassi/Chevy +9.1914
7. Jack Hawksworth, Herta/Honda +14.6161
8. Will Power, Penske/Chevy +18.5958
9. Takuma Sato, Foyt/Honda +20.9721
10. Tony Kanaan, Ganassi/Chevy +21.4539
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet