Formule 2

GP2: Johnny Cecotto wint vanaf P16 race 1 in Barcelona

F80P4931

Niet polesitter Stéphane Richelmi en niet klassementsleider Jolyon Palmer hebben de eerste GP2-race op het circuit van Barcelona gewonnen, maar de vanaf een kansloos lijkende 16e plaats gestarte Johnny Cecotto heeft een terechte zege geboekt. De race liep bij de start helemaal in de soep omdat er onduidelijkheid was over de lichten. Polesitter Richelmi liet zijn motor afslaan en ook drie anderen konden niet wegkomen, terwijl de rest van het veld nog een opwarmronde reed. In het vervolg van de race bleek de juiste strategie Cecotto de zege op te leveren. Pech voor MP Motorsport toen Daniël de Jong vanaf P6 zijn pitstop maakte en zijn wiel er enkele honderden meters later afliep. Maar ook was er blijdschap bij het Nederlandse GP2-team, want debutant Tio Ellinas werd 8e en mag daarom morgen vanaf pole vertrekken.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: GP2Series.com

Verwarring alom bij de start van de race. Wat er precies niet goed gaat met de startlichten is onduidelijk, maar sommige coureurs geven gas en trappen vervolgens weer op de rem, anderen blijven staan. Polesitter Richelmi komt helemaal niet weg en verderop in het veld vallen ook Stoffel Vandoorne (p10), Facu Regalia (p21) en Takuya Izawa (p23) stil. Het hele verdere veld maakt nog een opwarmronde, de vier pechvogels worden de pits ingeduwd en krijgen meteen harde banden gemonteerd.

palmer barcelona

Bij de herstart is Jolyon Palmer zo onverwachts de nieuwe polesitter. Raffaele Marciello is vanaf de derde starplek erg slecht weg, maar ook Palmer heeft geen al te beste start. In de eerste bocht naar rechts schuiven Felipe Nasr en Mitch Evans langs Palmer, maar zij doen dat veel te wild en raken elkaar, waarbij Evans zijn neus beschadigd. De rustig gebleven Palmer profiteert, hij pakt de leiding in de race weer terug.

Even later is het alweer raak als Daniel Abt en Marciello elkaar raken. De schade is dusdanig dat beide uitvallen en de safetycar enkele ronden de baan inkomt. Ook Facu Regalia is daarbij betrokken en ook voor hem is het einde race.

Daniël de Jong heeft na de start Richelmi en Vandoorne op zijn nek gekregen, maar weet hen keurig op afstand te houden en houdt zijn positie. Ellinas doet het ook prima, hij rijdt op een keurige 7e plek stabiele ronden.

Al in ronde zes komen raceleider Palmer en nummer twee Felipe Nasr naar binnen voor de verplichte pitstop. Ze wisselen naar harde banden, maar vallen helemaal terug achterin het veld.

daniel dejong barcelona

De Jong en zijn achtervolgers blijven lang doorrijden en komen door de pitstops van andere rijders steeds verder naar voren. Richelmi kan De Jong niet aanvallen en ook Vandoorne heeft de juiste spirit niet.

Cecotto was gestart op harde banden en dat blijkt de juiste keuze, want hij kan lang door blijven rijden, komt steeds verder naar voren en krijgt zelfs de leiding in handen. Hij loopt steeds verder weg en hij weet zelfs een voorsprong op te bouwen van bijna vijf seconden.

Ondertussen zijn er ook enkele uitvallers, Nathanael Berthon komt de pits in met defecte remmen en Alexander Rossi blaast zijn motor op.
Wanneer De Jong op P6 is aangekomen is het tijd voor zijn pitstop, die hij maakt tegelijkertijd met Vandoorne. Zijn stop lijkt goed en voor Vandoorne komt de oranje GP2-bolide de baan weer op, maar wanneer De Jong op het gas gaat merkt hij onbalans in de auto. Hij stuurt van de baan af en dan loopt zijn linker achterwiel van de auto. Dat wiel blijkt niet goed te zijn vastgezet, pure pech voor onze landgenoot.

cecotto Cecotto stapt vooraf in, niet wetende dat zijn 16e startplek geheel niet kansloos is.

Aan de kop heeft ook Cecotto zijn stop gemaakt en achter Richelmi komt hij de baan weer op. Maar Richelmi moet nog zijn stop maken en toen iedereen aan zijn verplichtingen voldaan had bleek Cecotto nog steeds voor Palmer te liggen, die zelf dacht met zijn vroege stop de goede beslissing te hebben genomen. "Wat een stommiteit", riep de klassementleider toen hij zag dat hij achter Cecotto reed.

Cecotto deed wat hem normaal niet altijd lukt, hij bleef zeer rustig, reed zijn race gecontroleerd uit en won de race, voor Palmer en Nasr die samen met hem naar het Spaanse podium mochten.

ellinas

Uitstekende zaken deed Tio Ellinas. In zijn eerste race finishte hij als achtste en daardoor mag hij morgen in de tweede race vanaf poleposition vertrekken. Een uitstekend debuut van de MP Motorsport-coureur.

De tweede GP2-race start zondagochtend om 10.35 uur.

A50A2331

Uitslag race 1 GP2, Barcelona, 10 mei 2014
1. Johnny Cecotto - Trident – 36 ronden in 1:00:28.853
2. Jolyon Palmer - DAMS +3.409
3. Felipe Nasr - Carlin +3.750
4. Julian Leal - Carlin +6.128
5. Rio Haryanto - Caterham +15.895
6. Arthur Pic - Campos +16.842
7. René Binder - Arden +17.682
8. Tio Ellinas - MP Motorsport +18.407
9. Thomas Dillman – Arden +20.565
10. Adrian Quaife-Hobbs - Rapax + 21.265
11. Stéphane Richelmi - DAMS +21.460
12. Stefano Coletti - Racing Engineering +21.847
13. Artem Markelov - Russian Time +22.233
14. Simon Trummer - Rapax +22.804
15. Stoffel Vandoorne - ART +23.397
16. Mitch Evans - Russian Time +23.630
17. Conor Daly - Lazarus +25.415
18. Sergio Canamasas - Trident +42.769
19. Kimiya Sato - Campos +48.453
20. Takuya Izawa - ART +52.905

Niet gefinisht:
Daniël de Jong - MP Motorsport
Alexander Rossi - Caterham
Daniel Abt - Hilmer
Nathanael Berthon - Lazarus
Facu Regalia - Hilmer
Raffaele Marciello - Racing Engineering
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet