Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Extreme Speed Motorsports boekt eerste LMP2 overwinning op Laguna Seca

imsa 26753808

Extreme Speed Motorsports heeft de Continental Tire Monterey Grand Prix op de Mazda Raceway Laguna Seca gewonnen. In de vierde race van het TUDOR United SportsCar Championship was er voor de eerste keer dit seizoen een overwinning voor een LM P2 auto. In de GT LM klasse was er wederom een overwinning voor Corvette Racing, de derde op Laguna Seca.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Rick Dole/LAT

Voor de race in Californië besloot IMSA om het vermogen van de Daytona Prototypes terug te schroeven en die beslissing leek direct bij aanvang van de wedstrijd al goed uit te pakken. Pole-sitter Ed Brown verloor de leiding aan Michael Valiante in de Spirit of Daytona Daytona Prototype, die op zijn beurt Gustavo Yacaman in de OAK Racing Morgan-Nissan achter zich aan kreeg. Wat volgde was een boeiend gevecht tussen de Daytona Prototypes en de LM P2s, waarbij contact niet geschuwd werd. 

Na de pitstops en rijderwissels ging het gevecht onverminderd door, maar dit keer kwam niet iedereen er zonder kleerscheuren vanaf. Alex Brundle, in gevecht met Richard Westbrook, kwam in het zand terecht en raakte bij het insturen van de Corkscrew de auto van Joao Barbosa, die op zijn beurt de Mazda met nummer 07 van Joel Miller raakte. Miller en Brundle moesten met schade naar de pits, Westbrook en Brundle kregen vervolgens ook nog een straf opgelegd.

Jordan Taylor pakte de leiding in de wedstrijd na de eerste serie pit stops en behield die positie tot na de tweede serie van stops. Johannes van Overbeek was met zijn HPD ARX-03b echter een stuk sneller en na een uur en 45 minuten racen zat hij direct achter Taylor. Taylor ging net wat te wijd bij het uitkomen van bocht 3 en Van Overbeek kon hem in de volgende bocht inhalen.

De Extreme Speed Motorsports-coureur kon vervolgens zonder problemen uitlopen en finishte na 87 ronden als eerste, bijna zes seconden voor de Wayne Taylor Racing Corvette DP en de Chipg Ganassi Racing Riley DP van Scott Pruett en Memo Rojas.

imsa 26753863

In de GT LM-klasse ging de overwinning net als in de straten van Long Beach naar Corvette. Jan Magnussen en Antonio Garcia wonnen hun tweede race van het seizoen. Het was voor Corvette Racing alweer de derde zege op rij op de Mazda Raceway Laguna Seca. In de 72e ronde maakte Garcia handig gebruik van de DP's om de leidende Risi Competizione Ferrari in te halen net voor de Corkscrew.

Achter Garcia gingen Nick Tandy in de Porsche 911 RSR en Bill Auberlen in de BMW Z4 GTE met elkaar in gevecht om de tweede plaats. Tot en met de laatste ronde leek de Britse coureur zijn Amerikaanse concurrent achter zich te houden, maar in de laatste bocht was er contact, de Porsche schoot iets door en Auberlen pakte de tweede plaats. Tandy kwam als derde over de streep. Ruim een uur na de race werd bekend gemaakt dat de Porsche een straf kreeg en daardoor naar de negende plaats zakt. Risi Competizione schuift hierdoor op naar de derde plaats.

Uitslag:
1. Brown/Van Overbeek, HPD ARX-03B, 87 ronden
2. Taylor/Taylor, Corvette DP, op 5.833s
3. Pruett/Rojas, Riley DP, op 47.551s
4. Barbosa/Fittipaldi, Corvette DP, op 83.725s
5. Westbrook/Valiante, Corvette DP, op 83.855s
6. Said/Curran, Corvette DP, op 1 ronde
7. Tremblay/Long, Mazda, op 2 ronden
8. Magnussen/Garcia, Chevrolet Corvette C7.R, op 3 ronden (1e GT LM)
9. Auberlen/Priaulx, BMW Z4 GTE, op 3 ronden (2e GT LM)
10. Kaffer/Fisichella, Ferrari 458 Italia, op 3 ronden (3e GT LM)
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet