Acceleration 14

Acceleration: prachtige autosport promotie in Navarra

FA1-START-Sunday

De derde en laatste dag van het Acceleration 2014 event op het circuit van Navarra zit er op. Onder fantastische weersomstandigheden werd er op deze zondag prachtige autosport promotie gemaakt voor een groeiend aantal bezoekers. Vorige week in Portimão vielen de bezoekersaantallen zowel bij de autosport als bij de muziekevenementen tegen, maar een week later lijkt de serie zich al te mogen verheugen in een grotere populariteit. Het is nog niet zo ver dat zich rijen bij de kassa's vormen, maar het concept slaat zeker aan. Er komen heel veel gezinnen, die op hun gemak overal mogen komen: in de paddock, op de tribune en in de pitlane tijdens de pitwalk.


Zondag viel er te genieten van autoraces in de Legend Supercup (2 races), de MW-V6 Pickup Series en natuurlijk de hoofdrace in de FA1 Series. Maar ook stonden er motorraces in de 600 cc Acceleration Trophy en de 1.000 cc Acceleration Trophy op het programma.

480 TROPHY-BIKES-Sunday-

De 600 cc race eindigde in een overwinning voor de Spaanse Honda coureur Paco Morales Albar voor een hele rits Yamaha's. In de 1.000 cc ging de zege naar Kawasaki coureur Juan Mari Olias Melero.

FA1-CAMPOS-Sunday-

FA1
Maar toen na de pitwalk het middagprogramma begon waren alle ogen gericht op de FA1 race over 45 minuten, met twee verplichte pitstops. Nigel Melker moest toch gewoon vanaf de tweede plaats starten, want zijn klacht over de opgelegde straf vanwege het overschrijden van de 'track limits' werd niet ontvankelijk verklaard. Polesitter Mirko Bordolotti (Team Italië) was gebrand op de zege, nadat Melker zaterdag de sprintrace had gewonnen. Na wederom een matige start kreeg Melker niet echt de kans om de Italiaan te verschalken: "Onze strategie op het warme asfalt was niet goed genoeg. De auto is in basis al overstuurd en nu begonnen we ook nog eens met nieuwe voorbanden en dat maakte het er niet beter op," aldus Melker, die zich wel realiseert dat zijn team (Azerti) nog heel wat ervaring moet opdoen ten opzichte van het team van oud-F1 coureur Piercarlo Ghinzani, die ook al met deze auto reed in het A1GP kampioenschap en in de Auto GP. "We moeten echt nog wel wat leren over de auto en de strategie in deze competitieve klasse. Maar het is mooi dat ik me bij Acceleration kan bewijzen – het niveau is echt hoog en de hele opzet van Acceleration heel bijzonder." Na afloop van de race kreeg Melker de zege alsnog toegewezen, nadat de sportcommissarissen Bortolotti een tijdstraf van 10 seconden oplegden vanwege een incident tijdens de pitstop. Team Ghinzani verzuimde een van de banden neer te leggen bij het wisselen en toen rolde de band door de pitlane. Dat is een overtreding van een van de veiligheidsregels en hoewel de straf terecht is opgelegd is het wel zuur voor de Italiaan, omdat de coureur hier natuurlijk niets aan had kunnen doen.

480 MW-V6-Sunday


MW-V6 Pickup Series
In de derde race van het weekeinde in de MW-V6 Pickup Series lag Danny van Dongen lange tijd aan de leiding. Maar uiteindelijk moest hij toch de razendsnelle Ier Eoin Murray voor zich dulden. En ook de al zeer succesvolle Zweed Alx Danielsson stak Van Dongen nog voorbij. Maar met een derde plaats kon ook Van Dongen wel leven. Debutant Bas Schouten viel helaas in race 3 na 6 ronden uit.

480 LSC-START-Sunday2

Legend Supercup
Ook vandaag weer spannende races bij de Legends. Hier wordt de strijd echt op tienden van seconden uitgevochten, waarbij de uitslag vooraf echt niet te voorspellen is. In de derde race van het weekeinde (zondagochtend) was het verschil tussen de nummers 1 en 3 slechts 0,230 sec, maar het was toch weer de Georgier Davit Kajaia die de eerste plaats voor zich opeiste, net als in race 4, maar toen was zijn voorsprong aanzienlijk (4,465 sec). Ferry Monster had in race 3 een aardig gevecht met de Georgier Konstantine Koliashvili om de 7e plaats, waarin Monster uiteindelijk aan het langste eind trok. In race 4 eindigde Ferry Monster op de zesde plaats.

Reportages van Acceleration 2014 worden uitgezonden op Motors TV.

Uitslagen:
FA1 – hoofdrace:
1. Nigel Melker, Team Nederland, 29 ronden
2. Mirko Bortolotti, Team Italië, op 6,349 sec (10 sec straf)
3. Sebastian Balthasar, Team Duitsland, op 35,078 sec


480 MW-V6-PODIUM-Sunday

MW-V6 Pickup Series – race 3:
1. Eoin Murray (IER), 14 ronden in 26 min 17,018 sec
2. Alx Danielsson (ZWE), op 1,560 sec
3. Danny van Dongen (NL), op 4,596 sec
7. Bas Schouten (NL), uitgevallen

Legend Super Cup – race 3:
1. Davit Kajaia (Georgie), 10 ronden, 20 min 35,754 sec
2. Jeremiah Wagner (USA), op 0,014 sec
3. Daniel Campos Hull (SP), op 0,230 sec
7. Ferry Monster (NL), op 15,974 sec

Legend Super Cup – race 4:
1. Davit Kajaia (GEO), 10 ronden, 20 min 31,445 sec
2. Daniel Campos Hull (SP), op 4,465 sec
3. Jeremiah Wagner (USA), op 4,483 sec
6. Ferry Monster (NL), op 33,102

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet