Sportscars

Sportscars: Overwinning voor Renger van der Zande op Laguna Seca

vdzande laguna regislefebure

Renger van der Zande en Mirco Schultis hebben op de Mazda Raceway Laguna Seca de TUDOR United SportsCar Championship race voor de Prototype Challenge (PC) en GT Daytona (GTD) klassen gewonnen. Van der Zande pakte met nog minder dan een half uur te gaan de leiding in de race en gaf deze niet meer af. Dane Cameron en Markus Palttala wonnen met de BMW Z4 GT3 de GTD-klasse. Jeroen Bleekemolen kwam met de SRT Viper GT3-R niet verder dan een 16e plaats.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Starworks Motorsport/Regis Lefebure

Van der Zande's teamgenoot Mirco Schultis had een tegenvallende start en werd kort voor het einde van zijn stint in de Corkscrew van de baan getikt. Gelukkig voor Van der Zande liep de Starworks Motorsport Oreca FLM09 bij het incident weinig schade op, maar de Nijmegenaar moest vanaf de zevende plek zijn stint aanvangen.

Vooraan streden Sean Rayhall en Bruno Junqueira om de leiding. Bij de eerstvolgende stop wisselde het Starworks team niet alle wielen van de auto van Van der Zande. Tegenstander Rayhall liet wel alle banden wisselen en verloor daarmee 12 seconden en een positie aan Van der Zande. Junqueira bleef op de baan en nam de leiding over, maar ook de Braziliaan moest nog een keer naar binnen en verloor de leiding aan Van der Zande toen ook zijn team alle banden besloot te wisselen met nog 27 minuten te gaan.

Een snelle opmars van Rayhall leek nog even voor druk bij Van der Zande te gaan zorgen, maar net op het moment dat Rayhall de aanval in wilde zetten ging de 8Star-coureur in de rondte en was zijn kans op een overwinning verkeken. In de resterende minuten kwam de voorsprong van Van der Zande niet meer in gevaar en na 82 ronden werd hij als eerste afgevlagd. Rayhall finishte op 12 seconden als tweede, gevolgd door Junqueira op bijna 17 seconden.

In de GTD klasse leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Flying Lizards Motorsport Audi van Spencer Pumpelly en Nelson Canache Jr. Pumpelly had een comfortabele voorsprong bij het ingaan van de laatste ronde, maar er was niet genoeg brandstof aan boord en de Audi viel bij het uitkomen van de Corkscrew stil.

Dane Cameron profiteerde optimaal en ging de Audi in het zicht van de finish voorbij. De Turner Motorsport BMW Z4 GT3, die Cameron deelt met Markus Palttala, kwam als eerste over de streep, direct gevolgd door de Audi van Christopher Haase. Het verschil tussen de eerste en tweede plaats was slechts 0.168s. Jeroen Bleekemolen en Ben Keating finishten met de Viper als 16e.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet