IndyCar

Indycar: Ryan Hunter Reay wint op Barber Motorsports Park

Andretti Autosport-coureur Ryan Hunter Reay heeft op Barber Motorsports revanche op zichzelf genomen. Na een dramatische wedstrijd op Long Beach rehabiliteerde de Amerikaan zichzelf met een overwinning op Barber Motorsports Park.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

04CJ5633

Ryan Hunter Reay nam op een nat Barber Motorsports Park revanche op zichzelf.

Ryan Hunter Reay wint op Barber Motorsports Park
Na de wedstrijd op Long Beach liepen de gemoederen binnen het team van Andretti Autosport hoog op. Hunter Reay's Canadese teamgenoot James Hinchcliffe noemde de voormalige kampioen afgelopen week een rookie. De relatie tussen beide teamgenoten is dan ook aardig bekoeld. Op Barber Motorsports Park nam RHR revanche. Hunter Reay behaalde zijn 12e Indycar-overwinning en heeft in de tussenstand van het kampioenschap slechts 10 punten achterstand op Will Power. Vanwege de uitermate slechte weersomstandigheden moest de wedstrijd op Barber Motorsports Park meer dan 1,5 uur uitgesteld worden. Hunter Reay profiteerde in de 16e ronde van een fout van polesitter Will Power. De Penske-coureur gleed op het uiterst verraderlijke Barber Motorsports Park van de baan waardoor de Andretti Autosport-coureur de leiding kon overnemen. Hoewel Power zichzelf snel herstelde, had hij in die ronde al meer dan 4.0830 secs achterstand op de Andretti Autosport-coureur. Power wist uiteindelijk nog als vijfde te eindigen.

RHR's teamgenoot Marco Andretti had zich slechts als negende weten te kwalificeren maar reed op het half droog/half natte Barber Motorsports Park een uitstekende wedstrijd. Bij een herstart in de 34e ronde verdrong hij Will Power naar de derde plek. Vrijwel de gehele wedstrijd moest Marco het zonder radiocommunicatie stellen. Des te indrukwekkender was het feit dat hij zonder deze communicatie regerend kampioen Scott Dixon achter zich wist te houden. Dixon eindigde als derde gevolgd door Simon Pagenaud en Will Power. Zowel Pagenaud als Power zijn er voorlopig dit seizoen in geslaagd om in elke Indycar-wedstrijd een Top 5 klassering bij elkaar te rijden. De wedstrijd werd na een crash van de Rus Mikhail Aleshin in de bandenstapels onder safetycar beëindigd.

Ryan Hunter Reay: ''Sinds Long Beach was ik erop gebrand om te winnen. Het was gewoon een droom om op deze wedstrijdafstand over zo'n goede auto te beschikken. Dit resultaat hadden wij op Long Beach moeten hebben, maar vandaag hebben we het dan toch gekregen.''

41BK8577
Half droog half nat op Barber Motorsports Park.

Marco Andretti: ''Dit is een prachtig teamresultaat. Ik ben erg trots op Andretti Autosport. Ik ben er trots op dat wij ons aan zoveel verschillende omstandigheden kunnen aanpassen. Niet alleen de coureurs maar ook het team. Ze gaven ons perfecte auto's.

Scott Dixon: ''Met de wisselvallige weersomstandigheden was het definitief een interessante wedstrijd. Hopelijk hebben wij voor iedereen een goede show geboden. We hebben ons best gedaan. Het leek erop alsof we snel onze voorbanden oprookten. Hetzelfde gebeurde nadat Helio Castroneves te vroeg van start ging en een paar auto's inhaalde. Typerend. Voor Marco hadden we gewoonweg niet genoeg in huis. Hij verrichtte goed werk voor Andretti Autosport die ik hierbij met hun 1-2 resultaat feliciteer. Van de wedstrijd zelf heb ik genoten."

2014 Pagenaud
Hunter Reay rijdt in afwachtende houding in derde positie.

Uitslag
1. (3) Ryan Hunter-Reay, Dallara-Honda, 69 ronden
2. (9) Marco Andretti, Dallara-Honda, 69 ronden
3. (5) Scott Dixon, Dallara-Chevy, 69 ronden
4. (10) Simon Pagenaud, Dallara-Honda, 69 ronden
5. (1) Will Power, Dallara-Chevy, 69 ronden
6. (16) Justin Wilson, Dallara-Honda, 69 ronden
7. (2) James Hinchcliffe, Dallara-Honda, 69 ronden
8. (4) Josef Newgarden, Dallara-Honda, 69 ronden
9. (23) Tony Kanaan, Dallara-Chevy, 69 ronden
10. (17) Charlie Kimball, Dallara-Chevy, 69 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet