DRDO

DRDO: Start seizoen Dutch Race Driver Organisation is waar racefeest

480 start-DRDO-22-april

Het nieuwe autosportseizoen van de Dutch Race Driver Organisation is succesvol van start gegaan. Het startveld op Circuit Park Zandvoort telde maar liefst 40 auto's, waaronder veel DRDO-debutanten. Het evenement kenmerkte zich verder door veel lachende gezichten in de pitstraat en leuke duels op de baan. Bovendien was het prachtig weer. "Beter kan niet", concludeerden de organisatoren Dillon Koster en Danny van Dongen.

Tekst en foto's: PR

Het grote startveld was een combinatie van ervaren DRDO-coureurs en rijders die zich voor de eerste keer in het strijdgewoel mengden. Onder de debutanten bevond zich niemand minder dan Niki Terpstra, die eerder deze maand geschiedenis schreef door de wielerklassieker Parijs-Roubaix te winnen. "Dit is mijn eerste race", vertelde hij op een zonnig Circuit Park Zandvoort. "Ik heb mijn racelicentie gehaald bij de Dutch Race Driver Academy, zo ben ik bij de DRDO terechtgekomen." Niki had het naar zijn zin. "Dit is leuk. Ik heb voor mijn werk een druk schema, daarom rijd ik dit seizoen mogelijk alleen vandaag. Maar als het in mijn schema past, ben ik natuurlijk nog een keer van de partij!" Niki en zijn vader Douwe eindigden twee keer heel netjes als vierde in de klasse Specials Plus met hun BMW 3-serie.

"Veel rijtijd"
Er verschenen maar liefst vijf Mazda's MX5 aan de start. Het was de eerste keer dat de DRDO deze sympathieke sportauto in zijn midden verwelkomde. "We hebben een berichtje gestuurd naar MX5-coureurs, met de vraag of ze belangstelling hadden om kennis te maken met de DRDO. We hadden meteen vijf inschrijvingen", aldus de enthousiaste MX5-rijder Sander van Beem. "Een voordeel van de DRDO is dat er veel rijtijd is. Een programma telt twee races van elk 50 minuten en twee trainingen. Als je een auto met z'n tweeën deelt, rijd je dus nog altijd meer dan een uur. Verder vind ik het prettig dat het evenement 's middags begint. Je bent niet de hele dag op het circuit, maar je rijdt toch veel."

480 Peter-Willemse-350Z-22-april

Nissan 350Z
De Nissan 350Z van Peter Willemse was misschien wel de meest indrukwekkend ogende auto van het hele startveld. "De auto is nieuw opgebouwd", aldus Peter. "We moeten er nog veel aan doen. Denk aan de wegligging. Daarnaast moet het gewicht van de auto nog flink omlaag." Ga er dus maar van uit dat de 'dikke' Nissan zich later dit seizoen meer in de voorhoede zal gaan ophouden!
Peter deelt de auto met Pieter Euser, die vorig jaar al succesvol was in de DRDO. Autosportlegende Cor Euser, de oom van Pieter en DRDO-fan, heeft Peter aangeraden om aan de races van de DRDO deel te nemen.

Ervaren mannen
Onder de deelnemers bevonden zich ook enkele DRDO-debutanten met zeer veel race-ervaring. Neem bijvoorbeeld Tom Meylink, die zich met zijn VW Golf TDi inschreef voor de DRDO Dieselklasse. "Ik wilde dit seizoen graag weer racen bij mijn team Match Racing. Vandaag kom ik kennismaken met de DRDO. Het spreekt mij aan dat ik in de DRDO veel tegenstand heb van andere rijders. De DRDO biedt daarnaast veel rijtijd en is betaalbaar."

480 22apr14-1676

De teamgenoten Bas Barenbrug en René Oudshoorn kwamen na de tweede race met een grote glimlach uit hun auto's. "Ik heb vier jaar niet geracet", vertelde routinier Bas. "Op aanraden van René heb ik mij voor de DRDO ingeschreven. We willen het hele seizoen meedoen. Ik vind de DRDO een superconcept. De sfeer is goed, Danny en Dillon zijn heel behulpzaam. We rijden in een paar uur tijd heel veel, bovendien hebben de rijders op de baan respect voor elkaar."

Winst Marc Dijkhuis en Ziad Geris
De eerste race van de DRDO BMW M3 Cup eindigde in een zege voor Marc Dijkhuis. Hij lag de hele race op kop, maar stond in de eerste helft van de race wel onder zware druk van de aandringende equipe Dennis van der Linden – Herman Peene. Na de verplichte pitstop reed Dijkhuis onbedreigd naar de zege.
Menno van de Grijspaarde eindigde als derde.
In de tweede race lag Marc Dijkhuis tot aan de pitstops op kop. Vanwege zijn zege in de eerste wedstrijd, moest Marc 15 seconden langer in de pits stilstaan. Ziad Geris profiteerde en nam de eerste plek over. Dijkhuis eindigde ondanks zijn 'successeconden' als tweede, gevolgd door de equipe Van der Linden – Peene.

Debuutoverwinning en zege van de kampioenen
Pim Kievit en Nick von Dincklage kwamen, zagen en overwonnen in de DRDO Dieselklasse. De beide DRDO-debutanten lagen van start tot finish op kop met hun VW Golf TDi. Voormalig 'Dieselkampioen' Marloes Dijkhuis (BMW 120D) lag de hele race op de tweede plek. Ramon Zuketto (BMW 120D) leek lange tijd op weg naar het brons, maar hij moest in de slotfase zijn meerdere erkennen in de regerend kampioenen Martin de Weerd en Gerard van Schajik (VW Golf TDi).
In de eerste helft van de tweede race reden Martin en Gerard op kop, met de equipe Kievit- Dincklage levensgroot in hun achteruitkijkspiegel. Rondenlang streden de rijders om elke centimeter van het Zandvoortse asfalt. De winnaars van de eerste race moesten de strijd om de overwinning na de pitstops opgeven. Zij stonden immers tien seconden langer in de pitstraat stil dan Martin en Gerard, die vervolgens de zege veiligstelden. Ramon Zuketto stelde de derde plaats veilig

Onverwachte dubbelzege
Bas Barenbrug won de beide races van de DRDO Specials. Hij bestuurde zijn BMW M3 E36. "Ik ben ongelofelijk verrast en blij!", vertelde hij na zijn rentree in de autosport. "Nadat ik de eerste race had gewonnen, 'won' ik ook 15 successeconden. Ondanks mijn langere pitstop, lukte het toch om ook de tweede race te winnen."

480 22apr14-1835

Raimond van Steen kwam twee keer als tweede over de finishlijn met zijn BMW Compact, Egbert Ellenkamp en Ruud Sluiter moesten beide keren genoegen nemen met de derde plek met hun BMW Compact. De strijd om het zilver was erg spannend. In de eerste race had Van Steen aan het einde van de race een voorsprong van één luttele seconde op zijn tegenstanders, in de tweede race bedroeg de marge 0,19 seconde. En dat na 50 minuten racen!

480 Tijmen-Heino

De pas zestienjarige debutant Tijmen Heino reed twee ijzersterke races, die hem en zijn Suzuki Swift een fraaie vijfde en zesde plaats opleverden.

480 David-Rijks-22-april

David Rijks eerste winnaar Specials Plus
David Rijks (BMW 130i) zegevierde twee keer in de klasse DRDO Specials Plus. Deze nieuwe klasse staat open voor de snelste Specials, met maximaal 1 pk per 3,75 kg. De deelnemers met een iets minder krachtige auto komen dit seizoen uit in de klasse Specials (maximaal 1 pk per 5 kilo).
In de eerste race eindigde Alexander Berger als tweede, hij bleef Cas Renders voor. Ook zij besturen een BMW 130i.
Na zijn start-finish zege in de eerste race, kreeg regerend DRDO Specials-kampioen Rijks het niet gemakkelijk in de tweede manche. In de eerste helft van de race keek hij tegen de achterkant van de BMW 130i van zijn teamgenoot Alexander Berger aan. Na de pitstops waren de posities omgekeerd. Rijks won, voor Berger. De derde plek ging deze keer naar de oud-kampioenen Jeroen de Roode en Hans Creemers met hun BMW 325i E30 'youngtimer'.

Volgende evenement: dinsdag 27 mei, Circuit Park Zandvoort.

480 22apr14-0901

Uitslagen:

DRDO BMW M3 Cup:
Race 1: 1. Marc Dijkhuis; 2. Dennis van der Linden en Herman Peene; 3. Menno van de Grijspaarde
Race 2: 1. Ziad Geris; 2. Marc Dijkhuis; 3. Dennis van der Linden en Herman Peene.

DRDO Specials Plus:
Race 1: 1. David Rijks, BMW 130i; 2. Alexander Berger, BMW 130i; 3. Cas Renders, BMW 130i.
Race 2: 1. David Rijks; 2. Alexander Berger; 3. Jeroen de Roode en Hans Creemers (BMW 325i E30).

DRDO Specials:
Race 1: 1. Bas Barenbrug, BMW M3 E36; 2. Raimond van Steen, BMW Compact; 3. Egbert Ellenkamp en Ruud Sluiter, BMW Compact.
Race 2: 1. Bas Barenbrug; 2. Raimond van Steen; 3. Egbert Ellenkamp en Ruud Sluiter.

DRDO Dieselklasse:
Race 1: 1. Pim Kievit en Nick von Dincklage, VW Golf TDi; 2. Marloes Dijkhuis, BMW 120D; 3. Martin de Weerd en Gerard van Schajik, VW Golf TDi.
Race 2: 1. Martin de Weerd en Gerard van Schajik; 2. , Pim Kievit en Nick von Dincklage; 3. Ramon Zuketto, BMW 120D.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet