Diversen

BTCC: Drie verschillende winnaars na spectaculaire races op Donington

480 hoofdfoto

Jason Plato en MG-teamgenoot Sam Tordoff verdeelden met elk een zege en een tweede plaats de twee bovenste podiumplaatsen na de twee openingsraces op Donington. Gordon Shedden reed in de derde spectaculaire race naar de eerste overwinning met zijn Honda Tourer voor zijn Honda Yuasa Racing Team.

480 plato wint

Tweevoudig kampioen Jason Plato reed naar een poleposition op zaterdag en verpulverde de kwalificatietijd met meer dan 0.6 seconde. Zondag tijdens de openingsrace pakte de MG-rijder gelijk de kop, gevolgd door zijn jonge teamgenoot Sam Tordoff, die de BMW van Colin Turkington snel te grazen had genomen. Er waren duidelijk geen teamorders afgesproken tussen de beide koplopers. Tordoff probeerde alles om zijn veel meer ervaren teamgenoot te passeren, maar uiteindelijk lukte dat niet. Regerend kampioen Andrew Jordan reed naar de derde podiumplaats.

480 start

Race 2
De rollen werden omgedraaid na de start van de 31 wagens in de tweede wedstrijd. Tordoff pakte in Redgate corner brutaal de koppositie over van zijn teamgenoot Plato. Achter dit strijdende tweetal ging het voor een massaal opgekomen publiek in twee verschillende ongelukken mis. BTCC legende Alain Menu, die na 13 jaar afwezigheid weer terugkeerde in de serie, had een angstig moment in de openingsronde van de race. Na een licht contact met een andere deelnemer spinde zijn VW op hoge snelheid ongecontroleerd over het natte gras en kwam voor een aanstormend veld weer terug op de baan. Het mag een wonder heten dat iedereen de Zwitser wist te ontwijken en zijn wagen onbeschadigd in de grindbak kon achterlaten.

480 crash

Vervolgens crashten de Amerikaanse coureur Robb Holland en zijn jonge Engelse collega James Cole gezamenlijk hard de vangrail in toen zij een spinnende wagen wilden ontwijken. Beide wagens waren onherstelbaar beschadigd en konden niet meer aan de start verschijnen voor de derde en afsluitende race.
Aan de kop won Tordorff de wedstrijd op slechts één seconde gevolgd door Plato. Gordon Shedden reed naar de derde plaats.

480 duel

Race 3
Het werd in de afsluitende derde race alleen maar mooier voor de Schot Shedden. Met betere banden en veel meer grip passeerde hij in de laatste bocht voor de finish koploper Turkington en eiste daarmee de eerste overwinning voor de Honda op. Het was een buitengewone climax van een fantastische racedag op Donington. Het massaal opgekomen publiek ging tevreden naar huis.
Na zes races is de stand in het klassement erg spannend. Jordan en Plato staan gezamenlijk bovenaan met 87 punten, op slechts één punt gevolgd door Shedden. Op 3 en 4 mei zijn de volgende drie wedstrijden gepland, die worden verreden op het circuit van Thruxton.

480 podium

2014 Dunlop MSA British Touring Car Championship – Donington Park – Race 1
1. Jason PLATO (MG KX Clubcard Fuel Save): 16 ronden
2. Sam TORDOFF (MG KX Clubcard Fuel Save): +0.442
3. Andrew JORDAN (Pirtek Racing): +6.398
4. Rob COLLARD (eBay Motors): +7.943
5. Colin TURKINGTON (eBay Motors): +16.094
6. Gordon SHEDDEN (Honda Yuasa Racing): +16.277

Race 2
1. Sam TORDOFF (MG KX Clubcard Fuel Save): 19 ronden
2. Jason PLATO (MG KX Clubcard Fuel Save): +1.028
3. Gordon SHEDDEN (Honda Yuasa Racing): +2.493
4. Andrew JORDAN (Pirtek Racing): +3.544
5. Matt NEAL (Honda Yuasa Racing): +4.814
6. Colin TURKINGTON (eBay Motors): +7.145

Race 3
1. Gordon SHEDDEN (Honda Yuasa Racing): 18 ronden
2. Colin TURKINGTON (eBay Motors): +0.502
3. Matt NEAL (Honda Yuasa Racing): +3.937
4. Mat JACKSON (Airwaves Racing): +6.365
5. Andrew JORDAN (Pirtek Racing): +9.777
6. Jason PLATO (MG KX Clubcard Fuel Save): +13.587

Stand na zes races:
1. Andrew Jordan (Pirtek Racing) 87
2. Jason Plato (MG KX Clubcard Fuel Save) 87
3. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) 86
4. Colin Turkington (eBay Motors) 84
5. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) 79
6. Sam Tordoff (MG KX Clubcard Fuel Save) 57
7. Rob Collard (eBay Motors) 56
8. Mat Jackson (Airwaves Racing) 38
9. Aron Smith (Chrome Edition Restart Racing) 32
10. Tom Ingram (Speedworks Motorsport) 27

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet