WTCC

FIA WTCC: Indrukwekkende WTCC-zege J.M. Lopez in R2 op Paul Ricard

De Argentijn Jose Maria Lopez heeft op een zonnig circuit van Paul Ricard een indrukwekkende FIA WTCC zege behaald. Vanaf een laatste startplek bevond de Argentijn zich in de allereerste ronde al in zevende positie. Met twee WTCC-overwinningen heeft de Argentijn nu de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto's WTCC

131 LOPEZ
Lopez zou wel eens voor het kampioenschap kunnen gaan. Hij heeft in Argentinië al een indrukwekkende toerwagen CV.

Indrukwekkende Citroën-zege Jose Maria Lopez
De Argentijn Jose Maria Lopez heeft op het circuit van Paul Ricard een indrukwekkende FIA WTCC-zege behaald. Vanaf een laatste startplek bevond de Argentijn zich in de allereerste ronde al in zevende positie. Daarna begon zijn jacht naar de koplopers. Een safetycarfase in de negende ronde speelde de Argentijn volledig in de kaart.

De tweede wedstrijd op Circuit Paul Ricard begon met superstarts van Tiago Monteiro, Tom Chilton en Gabriele Tarquini. De Brit Tom Chilton maakte al in de eerste ronde contact met drie andere deelnemers.Achter de Honda's volgden de Citroëns van Lopez en Muller met daarachter de Chevrolet van Rene Munnich. Gianni Morbidelli kwam bij aanvang van de formatieronde, evenals Yvan Muller in R1, slecht uit de startblokken. Evenals Muller in R1 slaagde hij erin om zijn positie vast te houden, zodat hij zijn originele startplek kon innemen. Door een tik van een andere deelnemer viel hij in de eerste ronde naar de vijftiende plek terug. Uiteindelijk eindigde de RML Cruze Chevrolet van Morbidelli dankzij een presentje van twee andere deelnemers alsnog als negende.

Na zes ronden beschikte Monteiro al over een voorsprong van meer dan vier seconden op zijn teamgenoot Honda teamgenoot Gabriele Tarquini. De Italiaan maakte een klein foutje waarvan Juan Maria Lopez onmiddellijk profiteerde. Kort nadat Lopez Tarquini gepasseerd was, volgde er een neutralisatie doordat Sebastien Loeb zichzelf over een bandenstapeltje lanceerde. Loeb liep vrijwel geen schade op maar met een aantal losse banden op de baan moest er kortstondig geneutraliseerd worden. De Franse autosportheld wist nog als zesde te eindigen.

In de negende ronde volgde de herstart waarbij de Citroëns van Lopez en Müller elkaar geen duimbreed toegaven. Maar er volgde direct wederom een neutralisatie na een crash tussen Seat Campos TC2-coureur John Filippi en Franz Engstler. Voor Filippi was de race over maar Engstler kon zijn weg vervolgen en behaalde met de ex-ROAL Coronel BMW 320 TC zelfs de overwinning in de TC2-klasse. Naar aanleiding van deze crash werd de wedstrijdafstand met twee ronden verlengd.In de twaalfde ronde volgde de tweede herstart.

Na die tweede herstart nam Honda-coureur Monteiro opnieuw de leiding maar Sebastien Loeb's Citroën ging in de eerste bocht iets te dwars zonder terrein te verliezen. Met een clevere move ging Lopez eerst aan Monteiro voorbij en kort daarop volgde Yvan Muller. Citroën had de rangorde daarop volledig hersteld. Achter de leiders volgde een groepje van zes knokkende WTCC-auto's bestaande uit Bennani, Loeb, Borkovice, Michelisz, Valente en Huff. Een oprukkende Morbidelli kreeg in de allerlaatste ronde nog de negende plek in zijn  schoot geworpen. Citroën drukte andermaal haar stempel op het WTCC-weekend in Paul Ricard. Van Citroën overmacht was nog net geen sprake. Zeker omdat Honda in beide wedstrijden over zegekansen beschikte.

185 TARQUINI
Geen overwinning voor Tarquini tijdens zijn WTCC-jubileum-weekend.

Winnaar J.M. Lopez: "Ik kan het niet geloven. Ik ben echt heel blij. Na de eerste wedstrijd had ik best wel gemixte gevoelens. Ik denk nog niet aan het kampioenschap, want ik moet nog steeds leren."

Uitslag
1 Juan Maria Lopez Citroën C-Elysee WTCC 18 ronden
2. Ivan Muller Citroën C-Elysee +1.886 secs.
3. Tiago Monteiro Honda Civic WTCC + 7.994 secs.
4. Gabriele Tarquini Honda Civic WTCC + 8.459 secs.
5. Mehdi Bennani Honda Civic WTCC + 17.407 secs.
6. Sebastien Loeb Citroën C-Elysee + 17.924 secs.
7. Dusan Borkovic Chevrolet RML Cruze TC1 + 18.592 secs.
8. Norbert Michelisz Honda Civic WTCC + 18.927 secs.
9. Gianni Morbidelli Chevrolet RML Cruze TC1 + 20.531 secs.
10.Hugo Valente Chevrolet RML Cruze TC 1 + 21.787 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet