Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Lewis Hamilton behaalt comfortabele hattrick, Rosberg weer tweede

Hamilton

Lewis Hamilton heeft zijn derde zege op rij behaald, maar hoefde er vandaag niet zo voor te vechten als in Bahrein. Nico Rosberg zat door een slechte start namelijk niet op Hamiltons staart en bij Vettel en Alonso kon Hamilton zo wegrijden. De Mercedes is momenteel zo oppermachtig dat Hamilton na de start geen enkele zorgen meer had, Rosberg had tweederde van de race nodig om weer terug te komen op de tweede plaats, maar dat lukte uiteindelijk nog vrij eenvoudig. Dat betekent alweer derde dubbelzege van Mercedes op rij, in het kampioenschap heeft Rosberg nog vier punten voorsprong op zijn teamgenoot. De derde plaats ging vandaag naar Alonso, die weer eens het maximale uit zijn Ferrari haalde, terwijl Räikkönen niets liet zien en kleurloos als achtste eindigde. Bij Red Bull werd Vettel op p5 alweer verslagen door Ricciardo (p4). De Duitser kreeg zelfs een teamorder aan zijn broek en moet tot dusver in 2014 zijn meerdere erkennen in zijn nieuwe teamgenoot.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Ogen gericht op Rosberg
Op de voorste startrij wordt Hamilton geflankeerd door Daniel Ricciardo, gevolgd door Sebastian Vettel, maar de ogen zijn vooral gericht op de mannen daarachter, Rosberg, Alonso en Massa. De Red Bulls zijn tot dusver bij de starts er steeds uitgereden door de Mercedessen, dus verwachten de meesten dat Hamilton en Rosberg weer als koplopers de eerste bocht in duiken.

Die mensen krijgen geen gelijk, want het is Felipe Massa die wederom de beste start heeft. De Williams zou zo naar het front kunnen oprukken, ware het niet dat hij komt vast te zitten tussen de Red Bulls en Alonso, waarbij laatstgenoemde zelfs tegen Massa aanrijdt. De twee lijken hier ongeschonden uit te komen, maar het werpt Massa wel weer terug naar p5. Door Massa's goede start komt ook Rosberg in het gedrang te zitten, hij raakt Bottas en in plaats van op te rukken valt Rosberg terug naar p7, achter Hülkenberg.

Alonso is wel goed weg en hij valt na het Massa-momentje aan bij beide Red Bulls. Vettel pakt de goede lijn, hij houdt Alonso achter zich en grijpt p2. Alonso sluit aan als derde, Ricciardo verliest twee plaatsen en rijdt vierde, voor Massa.

Drukke middag voor Rosberg
Nico Rosberg viel na een slechte start terug naar p7, maar weet in de openingsfase Hülkenberg en Massa weer voorbij te gaan. Hij krijgt nog een drukke middag om weer op het podium te eindigen, maar het wordt nog veel drukker voor Rosberg. Het team krijgt geen telemetrie binnen, dus Rosberg staat er helemaal alleen voor vandaag en moet dus maar zorgen dat hij genoeg brandstof bespaart.

Waar is Räikkönen?
Kimi Räikkönen heeft dit jaar het heilige vuur nog niet laten zien en ook de openingsfase in China spreekt niet tot de verbeelding. De Fin rijdt tiende, achter Romain Grosjean met nog weinig tekenen van aanvallen. Wanneer gaat Räikkönen zijn snelheid laten zien? Tot dusver zal Ferrari nog niet onder de indruk zijn van hun laatste wereldkampioen.

Hamilton veel te snel
Lewis Hamilton loopt in de openingsfase alweer met zevenmijlslaarzen weg bij Sebastian Vettel. De Brit loopt bijna anderhalve seconde per ronde uit op de Red Bull – het lijkt op weg naar de derde zege op rij niet zo'n heet middagje te worden als in Bahrein.

Pitstop verknalt Massa's race
Met tien ronden op de klok komen de eerste pitstops al in beeld. Felipe Massa is één van de eerste mannen binnen en zijn stop mislukt faliekant. Er moeten nieuwe achterbanden gehaald worden, de linker achterband wil er niet op (waarschijnlijk door de aanrijding met Alonso) en Massa staat verschrikkelijk lang stil. Hij kan weer door, maar zijn hele race is verpest.

Undercut levert Alonso p2
Fernando Alonso is de eerste van de koplopers die binnenkomt. Vettel komt de ronde erna en zoals we al vaker hebben gezien dit jaar is de 'undercut' de winnende strategie. Vettel komt achter Alonso de baan op en is dus zijn tweede plaats kwijt.

Nico Rosberg komt de ronde na Vettel, hij komt wel weer voor Hülkenberg de baan op, maar ook een heel eind achter Alonso en Vettel. Ricciardo komt een paar ronden later en komt achter Rosberg weer de baan op, maar zijn strategie moet later in de race uitbetalen.

Vettel mist topsnelheid
Sebastian Vettel kan het tempo van Alonso wel pareren, maar hij heeft een groot gebrek: topsnelheid. Zelfs met DRS komt Vettel niet in de buurt van de Ferrari, dus hij besluit maar wat afstand te nemen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet